×
×
Bahasa Melayu English (UK)

Institut

Institut

Institut Matematik Kejuruteraan

Institut Matematik Kejuruteraan merupakan pusat untuk perancangan awal dan pemantauan kurikulum Matematik Kejuruteraan di UniMAP. IMK juga berfungsi sebagai sebuah institut penyelidikan matematik kejuruteraan serta pusat rujukan dan menyediakan kepakaran dalam bidang metodologi penyelidikan matematik, simulasi, penyelidikan statistik dan operasi. Selain itu, IMK juga bertindak sebagai pusat latihan bagi masyarakat kampus dan luar kampus dalam bidang yang berkaitan dengan matematik.


Institut Agroteknologi Lestari (INSAT)

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menubuhkan Unit Pembangunan Agroteknologi pada 1 Mac, 2007. Penubuhan Unit ini adalah hasil daripada idea yang murni YAB Brigedier Jeneral Dato 'Profesor Dr Kamaruddin Hussin, Naib Canselor UniMAP. Beliau mempunyai pandangan jauh untuk melihat bidang agroteknologi sebagai satu keperluan untuk menjadi pemangkin kepada pembangunan pertanian melalui penggunaan teknologi yang mampan.


 Institut Kejuruteraan Nano Elektronik (INEE)

Institut Kejuruteraan Nano Elektronik telah ditubuhkan pada November 2008 sebagai hab tertumpu untuk inovasi, penyelidikan dan kepakaran di Malaysia, terutamanya bagi Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER). Objektif Institut adalah untuk terus menggalakkan pakar nano elektronik dalam pasaran Malaysia, memperkenalkan yang terbaik dalam mikro dan nano amalan fabrikasi dari seluruh dunia kepada masyarakat Malaysia dan membina hubungan langsung antara teknologi dan sektor pendidikan.