Mesej dari Y. Bhg. Datuk Naib Canselor UniMAP

 

Seperti yang kita tahu, pendidikan merupakan sebuah roda kemajuan. Dan apakah pendidikan? Ia adalah proses mendapatkan maklumat daripada sekitar anda dan mentafsirkan ia menjadi pengetahuan yang berguna. Di UniMAP, kita melatih pelajar-pelajar kita untuk bersungguh-sungguh mendapatkan maklumat di sekeliling mereka dan membawa ia kepada kita supaya kita boleh memulakan proses pendidikan yang sebenar - iaitu untuk menjadikan maklumat kepada "pengetahuan yang berguna".

Itulah sebabnya di UniMAP kita memberi tumpuan kepada hasil pembelajaran. Kami membimbing pelajar untuk memahami dan merasai pelbagai sumber pendidikan di sekeliling mereka (dan saya fikir segala-galanya yang mengelilingi kita adalah pendidikan), dan dengan kreatif menganalisis sumber berkenaan untuk kegunaan yang baik. Itulah matlamat yang kita cari.

UniMAP telah agak berjaya dalam menghasilkan jurutera yang sangat berdaya saing juga diidami oleh industri. Untuk sedekad yang lalu, UniMAP telah dikenali sebagai universiti kejuruteraan. Tetapi sekarang, kita juga telah melebarkan sayap kami untuk merangkumi program-program berasaskan perniagaan.

Selain daripada pengetahuan asas dan lanjutan yang ada pada pelajar-pelajar kita, UniMAP juga banyak melabur dalam program yang membantu dalam pembangunan peribadi pelajar. Semua ini bukan sahaja akan menghasilkan graduan yang cemerlang dalam bidang kejuruteraan atau perniagaan pilihan mereka, tetapi juga mampu menjadi usahawan bebas yang mempunyai ciri-ciri terpuji dan dipuji. 

Jika anda sedang mencari pengalaman pendidikan yang memupuk kedua-dua pasif dan aktif naluri belajar anda, cuba UniMAP. Anda akan mendapati bahawa kita masih muda dan tangkas dan akan membuat yang terbaik  untuk menjadikan pengalaman pendidikan anda memuaskan.