Gerbang Info Pengguna

 • silk2019
 • UniMAP-AMCT2019
 • Salam Aidilfitri
 • SUTERA 2019
 • Urock 2019
 • Pembelian Buku-Buku UniMAP di Market Place
 • 2019 Kempen Bebas Rokok
Previous Next

Berita Terkini

Khidmat Masyarakat Ramadan UniMAP Santuni Warga HTF

Khidmat Masyarakat Ramadan UniMAP Santuni Warga HTF

KANGAR – Muram dengan riak sedih yang terpamer di wajah sebahagian penghuni wad pembedahan di…

Baca..

Pensyarah UniMAP Dilantik Penyelidik Kunjungan Di Universiti Sweden

Pensyarah UniMAP Dilantik Penyelidik Kunjungan Di Universiti Sweden

ARAU – Pensyarah Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dr. Wooi Chin…

Baca..

Khidmat Masyarakat : UniMAP – PSU Santuni Masyarakat Songkla – Hatyai

Khidmat Masyarakat : UniMAP – PSU Santuni Masyarakat Songkla – Hatyai

ARAU – Atas rasa keprihatinan yang tinggi untuk membantu masyarakat, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melalui…

Baca..

Program Diploma Kejuruteraan UniMAP Mendapat Pensijilan Penuh MQA

Program Diploma Kejuruteraan UniMAP Mendapat Pensijilan Penuh MQA

ARAU – Semua enam program pengajian diploma kejuruteraan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah lulus dan…

Baca..

UniMAP Pilihan Utama

UniMAP Pilihan Utama

ARAU – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) nyata menjadi pilihan utama apabila dipilih sebagai lokasi Seminar…

Baca..

UniMAP Prihatin Anak-Anak Staf Meninggal Sempena Festival Nasyid 2019

UniMAP Prihatin Anak-Anak Staf Meninggal Sempena Festival Nasyid 2019

Pauh Putra, 28 Mei- Dalam kegembiraan umat Islam membuat persiapan menyambut lebaran yang akan tiba…

Baca..

UniMAP Beri Kebebasan Bersuara Kepada Pelajar

UniMAP Beri Kebebasan Bersuara Kepada Pelajar

PAUH PUTRA, 26 Mei- Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) memberikan kebebasan kepada semua pelajar dalam memberikan…

Baca..

Produk Eco Geopipe Raih Emas di EUROINVENT di Romania

Produk Eco Geopipe Raih Emas di EUROINVENT di Romania

Kangar, 19 Mei - Penyelidik Pusat Kecemerlangan Geopolimer dan Teknologi Hijau (CEGeoGTech) Universiti Malaysia Perlis…

Baca..

Prof. Dr. R. Badlishah Dilantik Naib Canselor UniMAP

Prof. Dr. R. Badlishah Dilantik Naib Canselor UniMAP

Kangar - Mantan Timbalan Naib Canselor Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Prof. Ir. Ts. Dr.…

Baca..


Kuantan, 18 Ogos - Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP ) dinobatkan juara keseluruhan Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM) kali ke-43 sekaligus mengekalkan status juara bertahan kali ke-11 berturut-turut.

UniMAP muncul juara keseluruhan di kejohanan itu yang berlangsung di Universiti Malaysia Pahang (UMP) sejak 11 Ogos lalu  selepas berjaya mencatat pungutan pingat iaitu 23 emas, 9 perak dan 19 gangsa dalam 17 acara yang disertai.

Antara aksi cemerlang UniMAP yang meraih emas ialah olahraga, tenpin boling, golf, bola tampar wanita, bola sepak senior dan basikal.

Naib Canselor UniMAP Dato' Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata antara rahsia kejayaan UniMAP adalah dengan mewujudkan sistem mentor kepada pasukan bagi setiap acara yang disertai.

"Mentor-mentor ini terdiri daripada ketua-ketua jabatan UniMAP yang bertanggungjawab memberi inspirasi dan sokongan terhadap pasukan masing-masing.

"Pendekatan ini sebagai membuktikan bahawa pengurusan sentiasa memberi dorongan kepada staf yang terlibat dalam acara sukan sekaligus menyuntik semangat mereka untuk mencapai kejayaan," kata beliau ketika dihubungi.


Sementara itu, pasukan bola sepak senior UniMAP meneruskan kecemerlangan apabila menewaskan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dengan empat gol tanpa balas dalam aksi akhir yang berlangsung semalam di Stadium Sekolah Sukan Pahang, di sini.

Ketua pasukan UniMAP, Anas Shahrom membuat kejutan awal dengan menjaringkan gol pertama seawal minit ke-4 diikuti gol kedua dan ketiga oleh Rosmaidi masing-masing pada minit ke-10 serta minit ke 26. Manakala jaringan keempat oleh Faizal Zahir pada minit ke 48.

UniMAP dengan kekuatan 206 kontinjen terdiri daripada atlit, jurulatih dan pegawai menyertai SUKUM ke 43 berkenaan yang turut disertai 20 universiti awam (UA) dengan 17 acara dipertandingkan.

SUKSIS Tanjung Malim, 12 Ogos – Seramai 52 orang pelatih SUKSIS UniMAP daripada 1,234 pelatih seluruh Universiti Awam (UA) berjaya menghadiri Majlis Tamat Latihan dan Penyampaian

Sijil Inspektor Kor SUKSIS, di sini hari ini. Sijil berkenaan disampaikan oleh YDH Tan Sri Dato’ Seri Ketua Polis Negara di majlis itu yang diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Lebih manis tiga pelatih SUKSIS UniMAP turut menerima anugerah di majlis sama iaitu Pelatih Terbaik Keseluruhan diraih Insp/KS Tan Yow Sheng dan Pelatih Terbaik Latihan Akademik diraih Insp/KS Nur Amirah Abu Hassan manakala Insp/KS Ikmal Hakim Ab Kadir menerima anugerah Pelatih Terbaik Latihan Luar.

Kor SUKSIS UniMAP bagi sesi kali ini adalah pelatih dari skuad 2015 dan berjaya mengharungi pelbagai latihan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selama tiga tahun sebelum layak menerima Sijil Pelantikan sebagai Inspektor Kor SUKSIS.

Hadir sama menyaksikan peristiwa bersejarah ini Naib Canselor UniMAP YDH ACP/KS Dato' Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal , yang juga Komandan Kor SUKSIS UniMAP.

Terdahulu, Pengarah Unit Komunikasi Korporat (UKK) UniMAP Mustaffa Ismail menerima pelantikan Pegawai Ajutan Kor SUKSIS UniMAP dengan memakai pangkat Deputi Superintendan Polis/AKS.

Beliau menerima pelantikan berkenaan di Majlis Pemakaian Pangkat dan Penyampaian Sijil Pelantikan Pegawai Kehormat Kor SUKSIS disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselematan Komuniti PDRM , YDH CP Dato’ Sri Tajudin Md Isa yang diadakan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam pada 3 Ogos, baru-baru ini.

 

 

ARAU, 14 Ogos – Sembilan Pasukan bakal mewakili Perlis ke Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2018 selepas muncul juara Pertandingan Robotik Kebangsaan Peringkat Negeri Perlis yang berlangsung di Dewan Serbaguna Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), di sini baru-baru ini.

Sebanyak 41 pasukan daripada lapan sekolah rendah dan 10 sekolah menengah sekitar Perlis mengambil bahagian dalam 11 kategori yang dipertandingkan.

Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik UniMAP, Prof. Madya Ir. Ts. Dr. Abu Hassan Abdullah berkata, NRC peringkat negeri Perlis merupakan pengajuran kali kedua UniMAP.

“Kita amat terharu dengan kepercayaan yang diberikan oleh Jabatan Pendidikan (JPN) Perlis dan Sasbadi Holdings Berhad kepada Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekatronik UniMAP untuk menjadi tuan rumah buat kali kedua pada tahun ini.

“Tujuan pertandingan ini diadakan adalah bagi memilih pasukan yang akan mewakili Perlis ke peringkat kebangsaan pada September dan seterusnya peringkat antarabangsa di Chiang Mai, Thailand pada November ini,’katanya ketika ditemui, di sini.

Majlis Penyampaian Hadiah disempurnakan Ketua Sektor Pembangunan Kemanusiaan, JPN Perlis, Sharudin Mahhmud. Hadir sama Pengurus Sokongan Teknikal, SASBADI Learning Solutions Sdn. Bhd, Kendrick Lee.

Pemenang bagi 11 kategori tersebut adalah, Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Hwa Aik, Arau (Kategori Regular PRO Sekolah Rendah), Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi, Kangar (Kategori Regular PRO Sekolah Menengah Rendah), Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Perlis, Kuala Perlis (Kategori Regular PRO Sekolah Menengah Atas); Sekolah Menengah Kebangsaan Mata Ayer, Mata Ayer (Kategori Open Sekolah Menengah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Putra, Kangar (Kategori Open Sekolah Menengah Atas); Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Hwa Aik, Arau (Kategori NRC Football); Sekolah Agama Al-Islahiyah (Rendah), Simpang Empat (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Ali Ahmad, Kangar (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Menengah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Besar Utara, Padang Besar (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Menengah Atas) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Mata Ayer, Mata Ayer (Kategori Reka Cipta dan Inovasi STEM).

Pemenang membawa pulang hadiah berupa trofi, medal dan sijil penghargaan. Ujar Dr. Abu Hassan lagi, PPK Mekatronik sangat aktif menganjurkan bengkel-bengkel robotic menggunakan Lego MINDSTORMS kepada pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah di sekitar Perlis dan utara Kedah.

“Penganjuran program seperti ini merupakan sebahagian daripada Tanggungjawab Sosial Universiti (USR) untuk dimanfaatkan oleh masyarakat secara keseluruhannya. Kreativiti dan inovasi tidak boleh diajar tetapi ia boleh diterap secara tidak langsung melalui aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dilakukan secara terancang. “Saya percaya, melalui penganjuran program seperti ini akan dapat menjadi platform terbaik dalam memberi dan menyebarluaskan maklumat yang tepat dan terkini kepada pelajar sekolah dan guru amnya,”katanya. .

Persidangan International Conference on Mathematics, Engineering and Industrial Applications 2018 (ICoMEIA 2018) telah berlangsung di Menara Razak, Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur dari 24 hingga 26 Julai 2018. ICoMEIA 2018 dianjurkan oleh Institut Matematik Kejuruteraan (IMK), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM), Pulau Pinang serta penglibatan Universiti Thaksin, Thailand sebagai penaja bersama.

Persidangan selama tiga hari tersebut berjaya menghimpunkan 61 kertas kerja penyelidikan dalam bidang matematik, kejuruteraan dan aplikasi industri dari dalam dan luar negara. Antara negara peserta yang terlibat ialah dari Malaysia, Indonesia, Thailand, Arab Saudi, Iraq, Sepanyol dan Australia.

ICoMEIA 2018 mengangkat tema “Menawan Cabaran Big Data Melalui Matematik dan Statistik” kerana menyedari perkembangan pesat bidang data analitik dan kaitannya dengan bidang kejuruteraan, industri, kewangan, perniagaan, kesihatan, media sosial dan lain-lain.
Pihak penganjur telah mengundang Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia, Jabatan Perangkaan Malaysia untuk menyampaikan ucaptama. Ucapan beliau menekankan big data yang menjadi trend baharu akan memberi impak kepada negara dari segi ekonomi dan sosial secara keseluruhan.

Ucaptama kedua disampaikan oleh Profesor Madya Dr. Norma Alias dari Universiti Teknologi Malaysia menyentuh tentang aspek teknikal big data termasuk perkaitannya dengan simulasi, rangkaian serta platform yang sesuai ke arah Revolusi Industri 4.0.

Seterusnya, ucaptama terakhir telah disampaikan oleh Encik Mohd Parid Sulaiman, Pengarah Program Kejuruteraan Strategik, Intel Products (M) Sdn. Bhd. Beliau menyentuh tentang halatuju industri dan jurang antara akademik-industri ke arah Revolusi Industri 4.0.

ICoMEIA 2018 telah dirasmikan oleh Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Para peserta ICoMEIA 2018 bergambar beramai-ramai di hadapan Menara Razak, Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur.

 

Dato’ Profesor Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (tiga dari kiri) diapit Encik Mohd Parid Sulaiman (dua dari kiri) dan Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin (dua dari kanan) bersama Profesor Madya Dr. Muhammad Zaini Ahmad, Dekan Institut Matematik Kejuruteraan (paling kanan) dan Profesor Dr. Amran Ahmed, Pengerusi ICoMEIA 2018 (paling kiri). 

Kangar , 30 Julai – Program berkonsepkan mobiliti berkredit, Asia Summer Program (ASP) 2018 kali ini membawa peserta universiti-universiti di Asia ke negara Korea Selatan dengan Dongseo University menjadi hos mulai 8 hingga 27 Julai, baru-baru ini.

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) tidak ketinggalan dengan menghantar 24 pelajar bagi mengikuti ASP di negara empat musim berkenaan selama tiga minggu bersama lebih 400 pelajar dari 12 negara membabitkan 31 universiti.

Antara pengisian ASP 2018 ialah peserta perlu mendaftarkan diri , memilih dan hadir dalam dua kursus yang dijadualkan setiap hari (Isnin hingga Jumaat) pada jam 9.30 pagi hingga 4.00 petang, selain lawatan ,program  Korean Cultural Event,  Hari Sukan, Movie Night serta aktiviti-aktiviti harian lain yang menarik diadakan selepas waktu kuliah.

Seorang pelajar tahun dua Bioteknologi Industri, Vinod Kumar berkata ASP 2018 merupakan program yang unik serta dapat mengukuhkan ukhuwah di antara peserta yang datang dari negara yang berbeza.

“Setiap pelajar ditempatkan bersama seorang lagi pelajar lain dari negara berlainan sepanjang tiga minggu ini sekaligus menyebabkan pelajar perlu hidup bertoleransi, mengenali serta menghormati budaya lain yang berbeza.

“Selain itu, ASP turut meningkatkan kefahaman saya mengenai hidup berintegrasi dan toleransi antara kaum serta dapat mengenali budaya bangsa lain dari  negara Asia lain, “ katanya.

Seorang lagi pelajar tahun dua Bioproses, Arina Izaati yang juga ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) berkata peluang yang diperolehi apabila terpilih ke ASP 2018  dimanfaatkan sebaiknya.

Katanya, di ASP 2018  dia dan rakan-rakan dapat menonjolkan keunikan kebudayaan Malaysia kepada rakan-rakan negara Asia yang lain.

“Di samping itu, saya dan rakan-rakan UniMAP juga berpeluang menimba pengalaman mengikuti kuliah dalam suasana negara Korea serta tenaga pengajar berbeza budaya dan bangsa, “katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Sementara itu, Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, selain pelajar UniMAP, tenaga akademik UniMAP turut dipilih sebagai tenaga pengajar bagi dua daripada 52 kursus yang ditawarkan ASP 2018 iaitu Pengarah Pusat Pengkormersilan Harta Intelek (CIPC) Prof Dr Rosni Bakar dan Timbalan Dekan (Pembangunan Pelajar & Alumni) Pusat Pengajian Pembangunan Insan & Teknokomunikasi (iKOM) Dr Nor’Izah Ahmad.

Katanya, bagi pemilihan tenaga pengajar ASP 2018 adalah berbeza daripada tahun-tahun sebelum ini kerana penawaran kursus ditentukan oleh permintaan peserta ASP sendiri.

“Selain Malaysia, antara negara yang menyertai ASP 2018 ialah Indonesia, Taiwan, China, Filipina, Thailand, Bangladesh, Jepun, Singapura, Vietnam, Korea dan Lithuania,” kata beliau.

Untuk rekod, UniMAP pernah menjadi hos ASP pada 2014 dengan penyertaan dari 23 universiti Asia.

Arau, 23 Julai – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menghantar 87 peserta bagi menyertai Karnival Varsiti Indonesia, Malaysia dan Thailand Growth Triangle (IMTGT) yang berlangsung bermula 20 hingga 26 Julai 2018 di Universiti Teknologi MARA, Cawangan Perlis di sini.

Menurut Timbalan Naib Canselor UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan, mereka ini terdiri daripada 64 pelajar dan 23 pegawai yang dibahagi kepada tiga kategori iaitu sukan, kebudayaan dan seminar.

“Terdapat tujuh sukan yang dipertandingkan iaitu bola sepak, badminton, bola keranjang, bola tampar (wanita), dan tenis.

“Manakala 15 pelajar menyertai kebudayaan dan 3 pelajar pula menyertai seminar,” katanya pada Majlis Simbolik Penyerahan Bendera yang berlangsung di Kolej Kediaman Tun Abdul Razak (PFI2), UniMAP Pauh Putra baru-baru ini.

Ujar beliau lagi, semua pelajar yang terlibat perlu melakukan yang terbaik mengikut segmen masing-masing dan sebagai duta university mereka perlu menjada disiplin dan sentiasa mematuhi arahan yang ditetapkan.

“Malah mereka perlua sematkan di dalam sanubari bahawa ini adalah satu sumbangan berharga daripada pelajar kepada universiti yang disayangi.

“Binalah jaringan persahabatan bersama peserta-peserta dari universiti lain terutamanya dari Thailand dan Indonesia,” katanya.

Karnival Varsiti IMTGT melibatkan tiga buah Negara iaitu Indonesia, Thailand dan Malaysia yang diwakili oleh universiti-universiti yang menjadi ahli IMTGT.

“Terdapat 11 universiti yang terlibat dalam IMTGT yang masing-masing mewakil Negara mereka iaitu Indonesia diwakili Universitas Sumatera Utara (USU), Institut Teknologi Medan (ITM), Universitas Syiah Kuala (USK) dan Universitas Negeri Medan (UNIMED).

“Manakala Thailand diwakili Prince of Songkhla University (PSU), Thaksin University (TSU), Rajamangala University of Technology Srivijaya (RMUTSV) dan Walailak Universiti (WU),” katanya.

Tidak ketinggalan Malaysia diwakili Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perlis, Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan UniMAP.

Kangar , 3 Ogos – Seramai 30 ahli mesyuarat Majlis Perumahan Universiti-universiti Awam (MAPUM) kali ke-68 yang diadakan di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berpeluang menimba pengalaman berbeza mendekati golongan asnaf bersama Tuanku Canselor UniMAP.

Pengalaman berharga itu dilalui ketika mereka menyertai Program Kayuhan Kasih bersama Raja Muda Perlis yang juga Canselor UniMAP, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail di kampung-kampung sekitar pinggir bandar Kangar sempena mesyuarat MAPUM ke-68, di sini.

Pengetua Mahallah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Ahmad Zahirani Ahmad Azhar berkata beliau begitu teruja mengikuti program kayuhan itu di samping dapat mendekati masyarakat di kampung-kampung.

“Majoriti ahli mesyuarat MAPUM tidak pernah berpeluang atau terlibat dengan aktiviti seumpama ini sekaligus memberi pengalaman yang sangat berharga dan bermakna.

Lebih istimewa Tuanku Canselor UniMAP berkenan meluangkan masa bersama-sama kami menjejaki asnaf di kampung-kampung sekaligus kami dapat melihat kehidupan masyarakat kampung yang berbeza bangsa dan agama di negeri ini,” katanya mewakili MAPUM selepas mengikuti program kayuhan itu bermula dari Taman Merpati, Kampung Padang Behor, Kampung Tepi Sungai dan Kampung Bakong, di sini, hari ini.

Turut hadir ke program kayuhan itu ialah Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal bersama pengurusan tertinggi UniMAP, Ketua-ketua Jabatan Negeri Perlis, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) serta kakitangan kolej-kolej kediaman UniMAP.

Mesyuarat MAPUM yang berlangsung mulai semalam dipengerusikan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Dr Ismail Ali.

Penganjuran mesyuarat MAPUM ke-68 ini adalah kali ketiga oleh UniMAP disertai 20 UA seluruh negara dengan objektif bagi berkongsi pendapat serta pandangan penambaikan pengurusan kolej kediaman UA selain sebagai medan pembangunan dasar-dasar pengurusan dan penginapan di kolej kediaman untuk panduan semua UA.

Kangar , 5 Ogos – Sebanyak 28 pasukan dari 18 buah sekolah rendah dan menengah sekitar Perlis menyertai Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2017 di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), di sini hari ini.

Pertandingan anjuran bersama Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik UniMAP,  Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perlis, dan Sasbadi Holdings Berhad itu mempertandingkan dua kategori utama iaitu kategori Regular (Pro & Rookie) serta kategori terbuka bertemakan Sustainabots.

Ketua Sektor Pembangunan Kemanusiaan, JPN Perlis Azran Mohamad @ Ahmad berkata penganjuran NRC adalah bagi mempupuk minat murid terhadap bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) serta mengasah kemahiran mereka.

“Ketika ini Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) diberi fokus di sekolah-sekolah bagi mengasah kemahiran mereka menyelesaikan masalah secara kreatif dan inovatif justeru NRC diwujudkan sejak 2005 untuk merealisasikannya.

“NRC bermula pada peringkat daerah, negeri, kebangsaan seterusnya bagui yang berjaya di peringkat kebangsaan bakal mewakili Malaysia ke peringkat antarabangsa iaitu World Robot Olympiad (WRO) di Costa Rica Amerika Tengah November tahun ini ,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Perasmian Penutup NRC 2017, di Dewan Ilmu UniMAP mewakili Pengarah JPN Perlis.

Turut hadir Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal, Dekan PPK Mekatronik Prof Madya Dr Abu Hassan Abdullah, dan Pengurus Program & Majlis Sasbadi Holdings Berhad Noor Faiz Zulkiflee.

Sementara itu, Zul Azhar berkata penganjuran program ini merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial universiti (USR) memandangkan kreativiti dan inovasi tidak boleh diajar sebaliknya boleh diterapkan secara tidak langsung melalui aktiviti-aktiviti secara berpusat.

“Secara tidak langsung program ini membantu menggerakkan penyelidik-penyelidik muda terutamanya diperingkat sekolah untuk mendapat pendedahan yang lebih meluas sama ada di dalam dan luar negara.

Sehubungan itu adalah diharapkan banyak ruang diberikan kepada UniMAP khususnya PPK Mekatronik yang aktif menganjurkan pertandingan robotik untuk sama-sama menghulurkan sumbangan ke arah mencapai objektif NRC sepertimana hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM),” kata beliau.

Dalam pertandingan berkenaan, Sekolah Kebangsaan (SK) Institut Pendidikan Guru Malaysia menjadi johan bagi kategori Regular Sekolah Rendah (Rookie), Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lailatul Shahreen bagi kategori sama peringkat menengah rendah manakala SMK Syed Alwi bagi menengah atas.

Selain itu, turut mencipta kejayaan di tempat pertama kategori Pro ialah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJK(C)) Hwa Aik bagi sekolah rendah, SMK Arau pula mendominasi menengah rendah dan atas.

Bagi kategori terbuka Sustainabots pula SMK Lailatul Shahreen menjuarai menengah rendah dan SMK Putra (menengah atas) serta SK Seri Perlis menjadi johan kategori NRC Football.

 

 

Tanjung Malim, 6 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mempertahankan kejuaraan pada Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM 2017) yang berlangsung di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini semalam.

Pada kejohanan yang bermula 29 Julai lalu itu, kontinjen UniMAP yang mempertahankan gelaran juara keseluruhan semenjak tahun 2008 itu meraih 21 pingat emas, 12 pingat perak dan 7 pingat gangsa mengatasi pencabar terdekat Universiti Sains Malaysia (USM) di tempat kedua dan tuan rumah, UPSI di tempat ketiga.

Ketua Kontinjen UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd. Fo’ad Sakdan berkata, pasukan olahraga terus cemerlang membantu kontinjen mencatatkan kejuaraan apabila menyumbangkan 15 pingat emas sekaligus membolehkan UniMAP mengekalkan status kuasa besar olahraga universiti-universiti Malaysia untuk kali ke-10 berturut-turut semenjak tahun 2008.

Menurut Mohd. Fo’ad yang juga Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, enam lagi pingat emas UniMAP disumbangkan melalui acara petanque yang berjaya meraih dua pingat emas menerusi acara individu dan trio; tenpin boling lelaki; bola tampar lelaki; futsal wanita dan acara berbasikal VIP yang masing-masing menyumbangkan satu pingat emas.

“Untuk bergelar juara bukanlah sesuatu yang sukar, tetapi untuk mengekalkan kejuaraan untuk tempoh sedekad ini sememangnya memerlukan komitmen dan kerjasama berpasukan yang jitu dari semua pihak termasuk pengurusan universiti, pusat sukan dan atlit secara kesleuruhannya.

“Alhamdulillah, dengan komitmen berterusan daripada pengurusan universiti, UniMAP terus menguasai pentas SUKUM untuk kali kesepuluh berturut-turut,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

SUKUM 2017 disertai oleh 21 pasukan yang terdiri daripada semua Universiti Awam (UA) di Malaysia serta satu pasukan dari Kementerian Pendidikan Tinggi dengan 21 acara sukan dipertandingkan.

Acara olahraga mempertaruhkan pingat emas tertinggi iaitu 44 daripada keseluruhan 111 pingat yang ditawarkan. Majlis perasmian penutup disempurnakan oleh Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohd. Shatar Shabran.

Menurut Mohd. Fo’ad, sistem pungutan pingat secara terbuka yang dilaksanakan oleh tuan rumah, UPSI pada tahun ini membantu  UniMAP mencapai misi juara keseluruhan SUKUM untuk kali ke-10 tahun ini.

Ujar beliau, sebelum ini penentuan juara adalah berdasarkan kejuaraan mengikut acara yang dipertandingkan tetapi pada tahun ini, UPSI mencipta kelainan apabila menggunapakai kedudukan jumlah pingat sebagai penentuan kejuaraan.

Bagi acara olahraga, Mohd. Fo’ad berkata, seperti diramalkan, UniMAP menggungguli acara pecut 100 dan 200 meter apabila meraih empat pingat emas bagi kategori lelaki dan wanita senior menerusi atlitnya Mohd. Helmi Awang dan Nurhaslinda Md. Hussin selain turut meraih emas bagi acara 100 meter wanita veteran menerusi Dr. Shuhaida Yahud.

Mohd. Helmi ujar beliau turut membantu pasukan kuartet 4x100 meter dan 4x400 meter lelaki senior menyumbangkan dua lagi pingat emas buat kontinjen UniMAP yang turut dibarisi tiga bekas atlit elit negara, Mohd. Robani Hassan, Muhammad Idris Zakaria dan Mohamad Baihaqi Razlan.

“Turut menyumbang pingat emas buat kontinjen UniMAP ialah kuartet 4x100 meter wanita senior, atlit 800 dan 1,500 meter wanita senior, 400 meter lelaki dan wanita senior, lontar peluru lelaki senior, lempar cakera lelaki senior dan lompat jauh lelaki senior,” katanya.

 Arau, 2 Ogos – Perbezaan bahasa dan budaya tidak menjadi penghalang sekiranya fokus utama adalah untuk memberikan khidmat bakti kepada masyarakat.

Perkara ini telah dibuktikan oleh Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang memilih Pulau Panjang, Satun Thailand sebagai lokasi ketiga dalam menabur bakti sempena Program SUKSIS Community Outreach Program & Engagement (SCOPE) III baharu-baharu ini.

Naib Canselor UniMAP merangkap Komandan Kor SUKSIS , Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, melangkaui sempadan bukanlah satu halangan sekiranya dituntut untuk menaburkan bakti kepada mereka yang memerlukan.

UniMAP komited dalam menyumbang bakti kepada komuniti antarabangsa yang memerlukan bantuan dan sokongan khususnya dalam perkembangan akademik dan sosial.

“Thailand adalah jiran antarabangsa yang sangat dekat dengan Perlis dan UniMAP pula adalah satu-satunya universiti awam yang terletaknya berdekatan dengan sempadan khususnya di Satun,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian program tersebut di daerah Satun.

Tambah beliau, dengan jarak perjalanan yang kurang dari 40 minit menarik pihak UniMAP untuk datang bagi membantu pembangunan komuniti di sana.

“Pastinya UniMAP akan datang lagi ke sini tambahan pula kepakaran yang ada di UniMAP khususnya dalam bidang kejuruteraan dan teknologi mampu menghasilkan inovasi baru kepada kemudahan sediada di kampung ini,” katanya.

SCOPE III merupakan susulan dari Program SCOPE yang merupakan inisiatif program berteraskan komuniti di peringkat anatarabangsa yang telah dijalankan sejak 2 tahun yang lalu.

Program yang berlangsung selama dua hari satu malam ini disertai 35 orang pelatih dan pegawai Kor SUKSIS yang turut mendapat sokongan daripada Komandan Kor SUKSIS.

Dr. Zul Azhar juga percaya walaupun dalam masa yang singkat, mahasiswa UniMAP mampu menimba banyak pengalaman dengan adanya kepelbagaian aktiviti dan peluang berinteraksi bersama penduduk tempatan.

Antara aktiviti yang dijalankan adalah mengecat sekolah, menukar papan tanda masjid, menceriakan bilik kuliah masjid dan aktiviti motivasi bersama pelajar pelajar sekolah.

Turut hadir Pengarah Jabatan Keselamatan, Dato' Zull Aznam Haron; Pengarah Pusat Kokurikulum UniMAP, Prof. Madya Dr. Khairul Nizar Ismail; Pengetua Kolej Kediaman, Kartini Hj. Alir; dan Ketua Kampung Pulau Panjang merangkap Wakil Rakyat Pulau Puyu, Satun, Adnan Johari.

Selain aktiviti kemasyarakatan, Kor SUKSIS UniMAP turut mengadakan lawatan dan perbincangan dua hala bersama Polis DiRaja Thailand dengan mengunjungi Ibu Pejabat Polis Daerah Satun.

Delegasi yang diketuai oleh Penolong Superitenden Kor SUKSIS (ASP/KS) Raja Shah Erman Raja Arifin telah disambut oleh Timbalan Komandar Polis Satun sendiri bersama pegawai pegawai kanan polis.

Antara perkara yang dibincangkan adalah kerjasama Kor SUKSIS UniMAP dan Polis DiRaja Thailand dalam melaksanakan aktiviti-aktiviti kepolisan yang berteraskan kepada komuniti secara bersama di masa akan datang.

Delegasi juga turut dibawa melawat sekitar Balai Polis berhampiran dengan diberi penerangan operasi harian serta pendekatan yang digunakan dalam mengurangkan jenayah.

Untuk rekod, SCOPE pertama kali diadakan di Kemboja pada 2016 tahun dan SCOPE II pula diadakan di Acheh pada awal 2017 yang lalu.

Kangar, 31 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjuarai kawad perbarisan sempena sambutan Hari Kebangsaan 2016 ke-56 peringkat negeri kategori Jabatan Kerajaan, Badan Berkanun dan Swasta, di Dataran Merdeka, di sini hari ini.

Kontinjen UniMAP di bawah pimpinan Pengarah Jabatan Keselamatan UniMAP Prof Madya Nor Azmi Johari itu menjuarai kategori itu buat kali ketiga dengan kejayaan pertama pada 2013.

Menurut Nor Azmi, kejayaan pada tahun ini adalah dua tahun berturut-turut sejak tahun lalu sekaligus membuktikan disiplin dan semangat yang tinggi 37 ahli kontinjen UniMAP.

Katanya, kontinjen UniMAP menjalani latihan sejak dua minggu lalu walaupun dalam keadaan cuaca yang tidak menentu melanda Perlis sejak beberapa hari kebelakangan ini.

“Selain itu, UniMAP juga sibuk dengan persiapan kemasukan pelajar baharu serta program-program universiti yang lain, namun tidak mematahkan semangat kontinjen untuk terus mengekalkan kejayaan pada hari ini,” kata beliau ketika dihubungi.

Sambutan Hari Kebangsaan ke 59 peringkat negeri itu turut disertai lebih daripada 70 kontinjen dari Jabatan Kerajaan dan Badan Berkanun serta Swasta.

Berkenan berangkat hadir ke sambutan berkenaan ialah Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail dan Raja Permaisuri Perlis Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid.

Turut berkenan berangkat hadir ialah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil yang juga Canselor dan Pro Canselor UniMAP.

Hadir sama Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man, barisan Exco Negeri dan Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal.

Sementara itu, Zul Azhar melahirkan rasa bangga dengan pencapaian UniMAP dan berharap warga UniMAP terus memberi komitmen yang tinggi di sebarang pernyertaan seperti itu samada di peringkat negeri, kebangsaan mahupun antarabangsa.

Kontinjen UniMAP membawa pulang hadiah wang tunai RM1,500 di atas kejuaraan itu.

 

Kontinjen UniMAP memberi tabik hormat ketika perbarisan Sambutan Hari Kebangsaan 2016 peringkat negeri di Kangar.

 

Zul Azhar (tengah) dan Nor Azmi (tiga dari kanan) bergambar bersama kontinjen UniMAP.

Kangar, 30 Ogos - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dibawah Pusat Kecemerlangan Teknologi Hijau dan Geopolimer (CEGeoGTech) menerokai bidang penyelidikan bahan aeroangkasa melalui kerjasama dengan Nihon Superior Co. Ltd. Di yang berpengkalan di Osaka, Jepun.

Kerjasama tersebut merupakan susulan kerjasama yang telah terjalin sebelum ini dengan fokus kini ialah membangunkan bahan pateri bagi kegunaan aeroangkasa dengan peruntukan geran tambahan kepada penyelidikan sedia ada bernilai RM 500 ribu, ujar Ketua Penyelidiknya, Dr. Mohd. Arip Anuar Mohd. Salleh.

Menurut beliau, bahan pateri untuk kegunaan aeroangkasa memerlukan sifat bahan yang mampu bertahan pada keadaan sekeliling yang sangat ekstrim, justeru pihaknya yakin mampu membangunkan bahan pateri tersebut berdasarkan kepakaran dan fasiliti yang telah ada di UniMAP.

UniMAP sebelum ini sememangnya telah menjalinkan kerjasama dengan Nihon dengan fokus pada bahan pateri, cuma pada kali ini kita lebih berfokus untuk menghasilkan bahan pateri untuk kegunaan aeroangkasa,” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Persetujuan tersebut dicapai susulan lawatan kerja CEGeoGTech ke Osaka Jepun yang turut disertai oleh Pengurus CEGeoGTech Prof Madya Dr. Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah serta pelajar PhD UniMAP, Mohd Natashah Norizan.

Dalam perbincangan tersebut, Nihon Superior diwakili oleh Presidennya sendiri, Tetsuro Nishimura dan beberapa penyelidik lain.

Kolaborasi penyelidikan didalam bidang pembangunan bahan pateri diantara UniMAP dan Nihon Superior Japan telah bermula sejak tahun 2012 dimana terdahulu geran penyelidikan sebanyak hampir setengah juta serta tajaan pengajian diperingkat sarjana kepada 5 orang pelajar UniMAP telah diperolehi.

Dalam pada itu, Mohd. Mustafa Al-Bakri berkata, selain kunjungan ke Nihon Superior, CEGeoGTech UniMAP turut menjalinkan hubungan dan kerjasama baharu dengan rakan institusi akademik di Jepun iaitu Jabatan Seramik Fakulti Sains Hidup dan Kimia Gunaan, Nagoya Institute of Technology (NIT).

Ujar beliau, berdasarkan perbincangan awal, kedua-dua pihak bersetuju untuk  meningkatkan impak dan hasilan penyelidikan dalam bidang geopolimer konkrit dengan kehadiran bakteria bagi aplikasi pembaikan bahan  yang dijalankan oleh CEGeoGTech.

“Bakteria yang digunakan nanti akan dihasilkan sendiri oleh penyelidik daripada kedua-dua pihak. Hasil penggunaan bakteria ini mampu membantu konkrit yang retak melakukan aktiviti pembaikan secara sendiri (self-healing).

“Selain itu, persetujuan juga telah dicapai untuk penempatan staf atau pelajar yang akan menjalankan kajian dalam bidang yang telah dipersetujui. Semoga dengan kerjasama ini akan mengukuhkan lagi hubungan dan keterlihatan UniMAP di kalangan institusi akademik di negara matahari terbit itu,” ujarnya lagi.

Dalam pertemuan tersebut, pihak NIT diwakili oleh Prof. Madya Dr. Shinobu Hashimoto dan Dr. Hayami Takeda.

Pauh Putra, 26 Ogos – Seiring dengan kemajuan teknologi masa kini yang semakin pesat, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) turut tidak ketinggalan melancarkan Kad UniDebit pada hari pendaftaran kemasukan pelajar baharu, di Dewan Kecemerlangan UniMAP, di sini, semalam.

Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, kad UniDebit itu turut menawarkan fungsi tambahan berbanding kad debit biasa dengan menyediakan akses mudah sebagai pengenalan diri pelajar UniMAP atau lebih dikenali sebagai kad matrik pelajar.

“Pelajar juga boleh melakukan urus niaga dalam talian melalui kad UniDebit ini untuk membeli bahan pembelajaran, akses di perpustakaan, bayaran yuran, serta lain-lain kepentingan yang boleh digunakan di seluruh kampus UniMAP termasuk kolej-kolej kediaman.

“Justeru, kemudahan transaksi tanpa tunai ini bukan sahaja lebih menjamin keselesaan dan keselamatan kerana tidak perlu membawa wang yang banyak secara fizikal tetapi pelajar dapat menguruskan perbelanjaan mereka dengan lebih baik,” kata beliau ketika berucap di Majlis Taklimat Waris dan Program Minggu Suaikenal Sidang Akademik 2016/2017 di sini .

Katanya, inisiatif yang diperkenalkan ini bakal dimanfaatkan oleh lebih 2,000 pelajar baharu yang mendaftar semester ini dan seterusnya akan dikembangkan meliputi hampir 14,000 mahasiswa UniMAP lain.

Kad UniDebit berkenaan dilancarkan hasil perjanjian persefahaman (MoU) yang ditandatangani di antara UniMAP  diwakili Zul Azhar dan Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abd Wahid sempena majlis itu.

Berkenan menyaksikan upacara perjanjian itu ialah Canselor UniMAP, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Raja Muda Perlis dan Pro Canselor UniMAP iaitu Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Turut hadir Ketua Pegawai Operasi BMMB, Tuan Haji Peer Mohamed Ibramsha dan mantan Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof Emeritus Dr Kamarudin Hussin.

MoU berkenaan adalah hasil lanjutan kerjasama di antara BMMB dengan UniMAP yang merupakan bank rasmi UniMAP sejak awal penubuhan universiti itu hampir 14 tahun lalu.

Kangar, 26 Ogos – Kesemua pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) akan kekal 100 peratus menginap dalam kampus dengan siapnya Kolej Kediaman Tun Abdul Razak (PFI 2).

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, dengan terbinanya PFI 2 ini mampu menampung sehingga 4,000 pelajar terutamanya pelajar pusat-pusat pengajian dalam kampus tetap.

“Ini sekaligus memastikan semua pelajar UniMAP akan terus menetap dalam kampus,” katanya ketika berucap dalam satu majlis kesyukuran sempena tertubuhnya Kolej Kediaman Tun Abdul Razak (PFI 2) bertempat di Kampus Induk universiti tersebut pagi tadi.

Tambahnya, dengan penempatan 100 peratus dalam kampus akan menjimatkan masa dan mengurangkan perjalanan pelajar yang sebelum ini perlu mengambil masa yang agak lama untuk tiba di pusat-pusat pengajian mahupun kemudahan lain di UniMAP.

PFI 2 atau juga dikenali sebagai kolej kediaman Inisiatif Pembiayaan Swasta ini mula dibina pada 6 Disember 2013 dan mempunyai 12 blok empat tingkat dengan 480 rumah pelajar termasuk 16 buah rumah Orang Kurang Upaya (OKU).

“Mengikut perancangan awal, kita akan menempatkan pelajar baharu sidang akademik 2016/2017 yang akan mendaftar pada 28 Ogos ini. Namun atas beberapa faktor, kita terpaksa mengubah rancangan tersebut dengan memindahkan mereka ke penempatan sementara di Bumita.

Ini bagi memastikan fasiliti yang terbaik disediakan di PFI 2 sebelum menerima pelajar hujung tahun nanti,’ katanya.

Kolej kediaman ini turut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti medan selera, gelanggang permainan, mesin automatik pengeluaran wang, bilik-bilik diskusi selain berfungsi sebagai pejabat pentadbiran.

“Justeru, saya berharap kolej kediaman ini dapat dijaga dan dipelihara dengan sebaiknya sepertimana pertama kali kita jejaki selepas siap dibina,” tambahnya.

Bagi memastikan tiada isu seperti sampah, kesesakan dan sebagainya, beliau menyeru agar kolej kediaman baharu ini ditadbir dengan konsep kampus lestari melalui penyediaan persekitaran yang kondusif sekaligus merealisasikan impian menjadikan kampus induk UniMAP ini sebagai kampus hijau.

Pauh Putra, 26 Ogos – Seramai 21 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terpilih bagi mengikuti program mobiliti pelajar ke Universitas Ubudiyyah Indonesia (UUI) selama dua minggu mulai hari ini.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP, Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan berkata program mobiliti pelajar ke UUI adalah program yang pasti memberi pengalaman yang berharga kepada peserta.

Katanya, beliau berharap pelajar-pelajar yang terpilih ke UUI dapat membawa imej yang baik sepanjang berada di UUI memandangkan UUI juga sangat rapat dengan UniMAP hasil pelbagai kerjasama sebelum ini.

“Saya juga berharap setiap pelajar dapat mengikuti program yang diaturkan oleh UUI dengan baik dan membawa pulang pengalaman serta  pengetahuan untuk dikongsi dengan pelajar-pelajar lain dalam diskusi ilmu nanti,” katanya ketika berucap menyampaikan amanat di Majlis Pelepasan Program Outbound Mobiliti di Auditorium Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP), di sini.

Turut hadir Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa (CIA) UniMAP, Dr Nurhafiza Muhammad.

Sementara itu, seorang pelajar tahun tiga Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Alam Sekitar, Chen Wen Li berkata dia teruja mengikuti program berkenaan walaupun terpaksa berkorban cuti semester lebih awal.

Menurutnya yang berasal dari Sabah, dia menempah tiket penerbangan ke Pulau Pinang seminggu lalu untuk kembali ke UniMAP bagi mengikuti program itu.

“Saya tidak kisah walaupun terpaksa kembali ke UniMAP lebih awal sebelum ke Acheh kerana tidak sabar melihat sendiri wilayah itu buat pertama kalinya,” katanya.

Rakan sekuliahnya, Safya Abdul Malik berkata dia terkejut apabila dihubungi pihak PPK pada bulan Jun lalu memaklumkan dia terpilih ke UUI.

“Saya tidak menyangka akan terpilih ke UUI kerana dimaklumkan beberapa kriteria diperlukan untuk terpilih ke sana dan bersyukur diberi peluang ini,” katanya.

Seorang lagi pelajar Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM), Nurhafiz Abdul  Razak berkata dia mengisi borang bagi mengikuti program berkenaan sebelum cuti semester dan tidak menyangka antara yang terpilih.

Mulai tahun lalu, UniMAP memberi fokus terhadap program inbound dan outbound mobiliti pelajar dalam usaha meningkatkan reputasi akademik di peringkat nasional dan antarabangsa.

Baru-baru ini seramai lapan pelajar terpilih ke program sama di Universiti Nahda, Egypt di Mesir.

Pauh Putra, 25 Ogos – Seramai 80 pelajar antarabangsa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima sijil graduasi Kursus Bahasa Inggeris Antarabangsa (IEC) di sini, baru-baru ini.

Mereka yang berasal dari 19 negara mengikuti kursus berkenaan sejak April lalu sebagai persediaan bagi mengikuti pengajian peringkat ijazah sarjana muda di universiti itu.

Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata beliau berharap semua pelajar antarabangsa yang menyambung pengajian ijazah selepas ini sentiasa bercampur dengan pelajar tempatan bagi mewujudkan suasana harmoni berbilang bangsa di UniMAP.

“Hargai pengalaman menimba ilmu di sini dengan sebaiknya dengan bercampur dan tidak berpuak-puak dengan rakan negara asal sahaja agar kehidupan anda lebih menyeronokkan sepanjang pengajian di sini.

“Saya percaya ramai di kalangan pelajar datang ke negara ini buat pertama kali malah tidak pernah ke luar negara sebelum ini, justeru pengalaman yang diperolehi di sini daapt dikongsi bersama keluarga di negara asal masing-masing,” kata beliau ketika Majlis Graduasi IEC di Auditorium Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP).

Dalam majlis tersebut pelajar antarabangsa turut mempersembahkan seni mempertahankan diri iaitu silat selain pertunjukan memakan kaca, berjalan tanpa kasut dan berbaring di atas kaca.

Hadir sama Pengarah Pusat Bahasa Antarabangsa (CIL) UniMAP Prof Dr Harshita Aini Haroon.

IEC diwajibkan kepada pelajar antarabangsa bagi meningkatkan kefasihan bahasa Inggeris di kalangan mereka sebelum menyambung pengajian di peringkat ijazah di UniMAP.

Kangar – Pasukan Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) diiktiraf sebagai Skuad Kor SUKSIS keseluruhan terbaik Universiti Awam (UA) pada Majlis Perbarisan Tamat Latihan Dan Penyampaian Sijil Pelantikan Inspektor Kor SUKSIS UA Kali ke-12 yang diadakan di Universiti Putra Malaysia baru-baru ini.

Lebih membanggakan, pelatih Kor SUKSIS UniMAP, Mohamad Syafiq Zakaria memberikan kejayaan berganda buat pasukan apabila dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pelatih Kor SUKSIS Keseluruhan Terbaik UA.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, anugerah yang pertama kali diperkenalkan itu antara lainnya bertujuan mengiktirafkan dan menghargai sumbangan para pelatih SUKSIS melalui aktiviti latihan sepanjang tempoh tiga tahun (2013-2016) di universiti masing-masing.

Ujar beliau, menerusi anugerah yang diperkenalkan oleh Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKKK) Bukit Aman, pasukan Kor SUKSIS dan pelatih masing-masing dinilai berdasarkan sumbangan yang diberikan di peringkat universiti, negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

Beliau yang juga merupakan Komandan Kor SUKSIS UniMAP berkata, pasukan Kor SUKSIS UniMAP sangat aktif menganjurkan pelbagai misi dan program kemasyarakatan dalam tempoh tiga tahun yang lalu termasuk dua program antarabangsa iaitu  SUKSIS Community Outreach Program & Engagement (SCOPE) di Cambodia pada 11 hingga 15 November 2015; Sustain The Nature for The Future di Pulau Langkawi pada 2 hingga 4 Oktober 2015.

“Di peringkat kebangsaan pula, Kos SUKSIS UniMAP turut menghulurkan bantuan menjayakan Ops Pasca Bencana Kelantan pada Januari 2015 selain turut  menjadi johan keseluruhan Kejohanan Sukan SUKSIS Zon Utara (SUTRA) Tahun 2014.

“Sebagai Komandan, saya amat berbangga dengan pencapaian yang diraih oleh para pelajar ini tambahan pula apabila dua pelatih Kor SUKSIS UniMAP iaitu Nor Syafieqah Aiman Syahrul Effendy dan Mohamad Syafiq terpilih sebagai Pegawai dan Penolong Pegawai Baris sempena perbarisan tamat latihan,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, seramai 1,082 pelatih dari 19 Universiti Awam telah menerima Sijil Pelantikan Inspektor Polis Sukarela dari Timbalan Ketua Polis Negara, YDH Tan Sri Noor Rashid Ibrahim, dimana seramai 58 orang pelatih mewakili Kor SUKSIS UniMAP.

Pada majlis itu juga, tiga pelatih Kor SUKSIS turut menerima anugerah berikut Pelatih Keseluruhan Terbaik (UniMAP) yang diberikan kepada Mohamad Syafiq; Pelatih Terbaik Latihan Luar (UniMAP), Nor Syafieqah Aiman dan Pelatih Terbaik Latihan Akademik (UniMAP), Mohamad Zulhairi Zuriman.

Yang Turut hadir,  Ketua Polis Perlis, SAC Dato Ab Rashid Ab Wahab; Timbalan Komandan UniMAP, SUPT/KS Prof. Madya Dr. Khairul Nizar Ismail; Pegawai Latihan Luar, ASP/KS Raja Shah Erman Raja Arifin; Pegawai Akademik UniMAP, ASP/KS Rohazita Bahari dan Pegawai Latihan UniMAP, Insp. Rohmah Li.

Menurut Dr. Zul Azhar, pembentukan mahasiswa yang berdaya saing perlu seiring dengan pencapaian prestasi akademik yang akan menjadikan Anggota Kor SUKSIS UniMAP itu sendiri mempunyai nilai tambah berbanding pelajar lain yang tidak berpeluang membina ilmu dan kemahiran secara komprehensif.

“Dengan kejayaan dan inisiatif khidmat komuniti yang telah dimulakan sebelum ini, saya berharap ianya tidak terhenti malah menjadi titik permulaan untuk kita terus menerajui inisiatif berimpak kepada universiti, komuniti, negara dan antarabangsa,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Mohamad Syafiq berkata, kejayaan tersebut merupakan sesuatu yang cukup bermakna sepanjang penglibatan beliau dalam aktiviti kokurikulum di universiti.

“Menjadi pelatih terbaik keseluruhan UA merupakan impian setiap pelatih, dan ianya menjadi suntikan semangat untuk saya terus aktif menabur bakti kepada komuniti dan masyarakat selepas ini.

“Peranan yang dimainkan oleh gologan mahasiswa sangatlah besar memandangkan kami merupakan generasi yang berada di institusi pengajian tinggi dan golongan yang sangat aktif menuntut ilmu dan senantiasa dijadikan contoh oleh masyarakat umum,” ujarnya.

Tambah beliau,  mahasiswa juga  perlu bersedia untuk menjadi penggerak utama dalam menjayakan Wawasan 2020 selagi mana  kepakaran, kemahiran, pendapat dan pandangan mahasiswa diambil kira sebagai pembinaan asas menuju ke arah negara maju. 

Kangar - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dijangka berjimat sehingga RM10 juta dalam tempoh tiga tahun akan datang menerusi kerjasama strategik dengan Strategic Alliance Sdn. Bhd (SASB) bagi meningkatkan kapasiti saiz jalur lebar melalui langganan “point to point wireless bridge”.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, kerjasama itu membolehkan warga UniMAP menikmati capaian saiz jalur lebar yang lebih tinggi iaitu 200 Mbps berbanding hanya 8Mbps sebelum ini.

Menurut beliau, UniMAP yang beroperasi sebagai sebuah Universiti Awam (UA) bercirikan kampus teragih sebelum ini menggunakan capaian internet yang disambungkan melalui langganan litar suwa kepada pembekal perkhidmatan komunikasi negara.

Jelasnya, ia juga selaras dengan hasrat menyediakan UniMAP sebagai sebuah universiti yang unggul, penyediaan kemudahan jalur lebar dan rekabentuk rangkaian komputer untuk kemudahan warga UniMAP harus ditransformasikan.

“Namun, dengan kekangan peruntukan kewangan, UniMAP harus mengambil inisiatif terbaik bersifat serampang dua mata yakni meningkatkan saiz rangkaian jalur lebar dan pada masa sama menjimatkan kos.

“Setelah melihat hasil projek fasa pertama teknologi “point to point wireless bridge” yang menghubungkan Pusat ICT di Kubang Gajah dan Pusat Kecemerlangan Teknologi Sensor (CeasTech) di Taman Muhibbah serta Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Alam Sekitar dan PPK Bioproses, Jejawi, saiz rangkaian jalur lebar berjaya ditingkatkan sehingga 200Mbps dengan melibatkan kos yang sama,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dr. Zul Azhar berkata demikian selepas meninjau peralatan “point to point wireless bridge” yang dipasang di Bangunan KWSP di sini bagi meningkatkan capaian saiz jalur lebar kepada warga UniMAP yang beroperasi di Kangar menerusi projek fasa kedua dengan antena berkeupayaan 800Mbps.

Yang turut hadir Pengarah Pusat ICT UniMAP, Nashrudin Mohd. Shukor; Pendaftar UniMAP, Zuber Haji Mohamad; Dekan PPK Komputer dan Perhubungan, Prof. Ir. Dr. R. Badlishah Ahmad; Dekan PPIPT, Prof Madya Dr. Mohd. Hazry Desa dan Pengarah Urusan SASB, Khairul Nizam Saud.

Menurut Dr. Zul Azhar, fasa kedua yang bermula Jun lalu juga telah selesai dilaksanakan membabitkan Pusat ICT di Kubang Gajah ke Bangunan KWSP, Kangar; Bangunan KWSP ke Pusat Pengajian Inovasi Perniagaan dan Teknousahawan (PPIPT) Pengkalan Jaya; Bangunan PPIPT ke Institut Kejuruteraan Nano  Elektronik (INEE) Seriab dan Bangunan INEE ke Kolej Kediaman wang Ulu.

Tidak ketinggalan, ujar beliau, menerusi fasa kedua itu juga, satu antena berkeupayaan 450Mbps turut dipasang dari Bangunan KWSP ke Jabatan Bendahari, Kangar.

“Secara ringkasnya, projek ini membantu UniMAP melakukan transformasi rangkaian berasaskan litar suwa ke bangunan-bangunan UniMAP di sekitar Kangar dan Jejawi yang sebelum ini mempunyai saiz jalur lebar hanya 38Mbps kepada prasarana baharu dengan jumlah saiz jalur lebar keseluruhan yang ditingkatkan ialah 3,650 Mbps.

“Perkhidmatan ini akan diperluaskan ke kawasan lain termasuk kampus tetap UniMAP di masa akan datang,” ujar beliau lagi.

Kangar, 22 Ogos 2016 – Peluang penempatan pelajar Bumiputera dalam perniagaan atau perindustrian yang dipelopori oleh kaum bukan Bumiputera terbentang luas melalui Program Latihan Industri Perpaduan (PLIP) yang dijalankan bagi siri kedua, kata Pengarah Bahagian Kesepaduan Sosial dan Integrasi Nasional (JPNIN) Jabatan perdana Menteri (JPM), Suraya Wen.

Di bawah program itu, beliau katanya yakin dan lebih percaya melalui kerjasama yang bakal termeterai akan memberi peluang kepada lebih ramai pelajar terutamanya Bumiputera untuk mengikuti program ini.

“Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) dan Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA) menyediakan penempatan latihan industri kepada pelajar Bumiputera dari Insititusi Pengajian Tinggi (IPT) yang terlibat,” katanya dalam ucapan aluan pada Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Malaysia Perlis (UniMAP); Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), Jabatan Perdana Menteri (JPM); Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM); dan Persatuan Peruncit – Rantaian Malaysia (MRCA) bertempat di Auditorium, Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP), Kampus Induk UniMAP Pauh Putra baharu-baharu ini.

Tambahnya lagi inisiatif sebegini dilihat akan mengukuhkan jalinan perpaduan antara pelajar bumiputera dengan majikan dan rakan sekerja yang bukan bumiputera bagi meningkatkan semangat perpaduan dan kerjasama erat antara kaum.

“Ini amat penting bagi mengukuhkan ikatan hubungan kaum di Negara ini untuk terus menikmati oleh generasi yang akan datang.

“Inisiatif penganjuran ini telahpun berjaya membuka ruang untuk diteruskan bagi tempoh lima tahun dengan sasaran 5000 mahasiswa bakal mengikuti program ini bermula 2016 hingga 2020 dibawah halatuju RMK-11 teras dua untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat,” katanya.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal;  Presiden ACCCIM, Datuk Ter Leong Yap; Timbalan Bendahari ACCCIM, merangkap Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Negara, Dato’ Tan Tian Meng; dan Timbalan Setiausaha Agung MRCA, Dato’ Bruce Lim Aun Chong.

Untuk rekod, sejak PLIP dianjurkan akhir 2014 sebanyak lapan IPT telah menandatangani MoU bersama ACCCIM dan MRCA iaitu  pada 26 November 2014 melibatkan Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM). Manakala pada 18 Mei 2016 pula melibatkan Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Sepang serta yang terkini adalah UniMAP pada 20 Ogos 2016.

ACCCIM mempunyai 28 ribu sektor syarikat perniagaan pelbagai bidang yang dinaunginya manakala MRCA juga mempunyai keahlian lebih 200 buah syarikat perniagaan besar yang mempunyai 10 ribu rangkaian perniagaan yang majoritinya adalah syarikat bukan Bumiputera yang beroperasi di seluruh Negara.

 

SUNGAI CHUCHUH, 16 Ogos – Global Entrepreneurship Summer Camp (GESC) 2016 anjuran Universiti Malaysia Perlis menjadi medan bagi menggilap bakat-bakat mahasiswa untuk menjadi seorang usahawan.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, objektif utama GESC itu adalah untuk mewujudkan semangat keusahawanan di kalangan peserta.

“Dengan cara ini kita dapat memberi pendedahan kepada mereka kepada pelbagai pilihan yang mungkin, supaya mereka boleh membuat keputusan masa depan mereka sendiri dan mencipta pekerjaan  bukan menjadi pencari kerja semata-mata.

“Pendedahan awal seperti ini adalah penting kerana dapat melatih mereka untuk melaksanakan projek-projek mereka sendiri pada masa akan datang,”katanya ketika berucap merasmikan Festival Makanan dan Gerai Jualan sempena GESC 2016 di sini, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan,Dekan Pengurusan Akademik UniMAP yang menjalankan fungsi sebagai Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Ir. Dr. Rezuwan Kamaruddin dan Penolong Naib Canselor  Komunikasi Korporat UniMAP, Datin Prof. Dr. Zuraidah Mohd Zain.

Ujar beliau lagi, ilmu keusahawanan boleh diberikan dalam pelbagai cara seperti contoh, melalui lawatan-lawatan sambil belajar ke syarikat-syarikat serta ceramah dari usahawan yang berjaya.

“Selain itu juga  penyertaan dalam program-program keusahawanan serta menjalinkan kerjasama dengan usahawan yang berpengalaman juga dapat memupuk minat kepada golong belia,”katanya.

GESC 2016 disertai seramai 122 peserta dari tiga negara, Bangladesh, Thailand dan Malaysia sebagai tuan rumah. Program selama dua minggu itu berlangsung pada 7 hingga 21 ogos

Kem tersebut memberi pendedahan kepada peserta untuk merasai sendiri pengalaman mengenai ilmu perniagaan seperti contoh lawatan-lawatan ke kilang-kilang, pasar, dan pusat-pusat keusahawanan.

Ia adalah satu peluang yang terbaik untuk berhubung dengan rakan-rakan peserta dari sudut yang berlainan benua dan antara pendekatan yang digunakan dalam GESC 2016 adalah berkonsepkan mentor-mentee.

 

Pauh Putra,21 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) ke Karnival Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) diharapkan dapat mencontohi kecemerlangan kakitangan UniMAP di Sukan Staf Antara Universiti Malaysia (SUKUM) seminggu lalu.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP, Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan berkata kejayaan kontinjen di SUKUM yang berjaya mempertahankan kejuaraan sembilan tahun berturut-turut dapat dijadikan suntikan semangat kepada kontinjen pelajar ke MASUM.

Katanya, sebelum itu juga kontinjen UniMAP berjaya meningkatkan pencapaian di Karnival Varsiti IMT-GT kali ke-18 di Thailand dengan meraih dua pingat perak dan satu gangsa berbanding karnival terdahulu tanpa meraih sebarang pingat.

“Bidang sukan ini sudah menjadi budaya di kalangan kakitangan UniMAP sejak awal penubuhannya, justeru adalah diharapkan pelajar turut menjadikan sukan sebagai budaya yang dapat mengharumkan nama universiti,” katanya ketika menyampaikan amanat kepada kontinjen UniMAP di Kolej Kediaman Pauh Putra,di sini, semalam.

Karnival MASUM Fasa 1 yang dijadualkan berlangsung mulai 21 hingga 26 Ogos ini diadakan di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Terengganu.

UniMAP menyertai lima acara iaitu bola tampar pantai lelaki, squasy lelaki, taekwando lelaki dan wanita serta ping pong lelaki.

Seramai 60 atlet dan pegawai UniMAP menyertai karnival berkenaan.

 

 

 

 

 

KANGAR, 19 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melakar sejarah tersendiri apabila muncul universiti pertama di negara ini menerima pensijilan MS ISO 9001:2015 dari SIRIM QAS Sdn. Bhd baharu-baharu ini.

Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, UniMAP telah berjaya mencapai sasaran seperti yang ditetapkan Mantan Naib Canselor sebelum ini, Brig. Jen. Datuk Prof. Emeritus Dr. Kamarudin Hussin untuk muncul sebagai  Universiti Awam pertama yang memperolehi pensijilan itu.

“Kejayaan ini diperolehi selepas UniMAP berjaya melepasi audit pensijilan semula dan naik taraf oleh SIRIM QAS pada awal Jun lalu dan pengiktirafan ini sah digunakan sehingga Julai 2019.

“Saya amat berbangga dengan pencapaian ini dan ia merupakan hasil kerja keras Pusat Pembangunan Korporat dan Pengurusan Kualiti yang bertanggungjawab sebagai penyelaras Sistem Pengurusan Kualiti UniMAP,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Dato’ Zul Azhar berharap agar pengiktirafan tersebut akan dapat dikekalkan dan semua jabatan di UniMAP harus bersama-sama melaksanakan Sistem Pengurusan Kualiti berdasarkan piawaian baru MS ISO 9001:2015 itu.

Untuk rekod, UniMAP pernah menerima pengiktirafan MS ISO 9001:2008 dari SIRIM pada Julai 2013 bagi Sistem Pengurusan Kualiti, pengiktirafan tersebut sah digunakan selama tiga tahun sehingga Julai 2016.

PAUH PUTRA, 18 Ogos – Seramai lapan pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terpilih untuk menyertai Program Mobiliti Pelajar 2016, Nahda University, Mesir.

Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, program mobiliti itu merupakan lawatan balas deligasi Nahda University pada program yang sama Ogos tahun lalu.

“Saya berharap melalui program ini para pelajar dapat menimba ilmu dan pengalaman baharu untuk memajukan diri mereka.

“Sebagai duta kecil UniMAP, gunakanlah peluang yang diberikan ini untuk mempromosikan universiti kita dan juga Malaysia,” katanya selepas menghadiri Majlis Pelepasan Program Mobiliti Pelajar 2016, Nahda University, di sini.

Turut hadir, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, UniMAP, Dato' Prof. Emeritus Ir. Dr. Zainai Mohamed dan Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa UniMAP, Dr. Noorhafiza Muhammad.

Ujar Dato’ Zul Azhar lagi, semua peserta program itu akan berada di Mesir selama tiga minggu bermula 19 ogos 2016 hingga 9 september  2016.

“Semua peserta ini  dipilih dari dua pusat pengajian iaitu Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Alam Sekitar dan PPK Komputer dan Perhubungan.

“Program Mobiliti Pelajar 2016, Nahda University merupakan program bukan akademik “non- Academic” berkredit, ia bertujuan bagi memberi peluang kepada pelajar untuk mempelajari bidang kejuruteraan awam dan komputer dan komunikasi di universiti itu,”katanya lagi.

Pelajar tahun dua, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer, Erick Hermanto Lasimin, berkata beliau akan menggunakan peluang yang diberikan untuk menimba pengalaman sepanjang berada di Mesir nanti.

“Ini merupakan kali pertama saya mengikuti program seperti ini dan akan menggunakan sebaiknya kepercayaan yang diberikan pihak PPK dan UniMAP untuk mencari pengalaman dan ilmu baharu di sana nanti,”katanya.

Sementara itu bagi Pelajar tahun dua Ijazah sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Syaza Nur Iylia Zulkifli berkata, beliau amat teruja kerana terpilih untuk mengikuti program terbabit.

“Saya tidak menyangka terpilih untuk mengikuti program ini dan berharap agar dapat membawa pulang ilmu yang diperolehi sepanjang di sana nanti untuk berkongsi bersama rakan-rakan di sini,”katanya.

Semua pelajar-pelajar ini ditaja dengan menggunakan dana mobiliti yang diperuntukkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) selain sumbangan daripada pusat pengajian serta pelajar sendiri.

Sungai Chuchuh ,17 Ogos – Peserta Global Entrepreneurship Summer Camp (GESC) mengeksresikan penghargaan mereka terhadap tumbuhan menghijau menerusi program Greening The Earth yang diadakan pada hari kesebelas GESC 2016, di sini, hari ini.

Ketua fasilitator, Jasin Abdul Halim yang juga guru bahasa di Pusat Bahasa Antarabangsa (CIL) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berkata program ini bertujuan bagi memberi pendedahan kepada peserta GESC 2016 bagi menghargai alam semulajadi khususnya tumbuhan hijau.

Katanya, peserta yang dibahagikan kepada dua kumpulan perlu membawa perkakasan menanam pokok yang disediakan bagi penanaman pokok di kawasan taman permainan dan perhentian bas di Kampus Uniciti Alam, di sini.

“Kumpulan itu juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang terdiri daripada empat peserta untuk bekerjasama menanam pokok seterusnya merakamkan video pendek bertemakan Greening The Earth, “katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Menurutnya, video yang dirakamkan menerusi telefon mudah alih peserta itu kemudiannya perlu dimuatnaik ke laman sosial rasmi Facebook GESC 2016 untuk dipilih.

“Video yang dimuatnaik itu perlu dipromosikan kepada  awam atau rakan  di laman sosial berkenaan dengan menandai (tag) rakan-rakan sekumpulan.

“Sehingga jam 5 petang ini, video yang menerima ‘like’ terbanyak dan menepati tema program hari ini akan dipilih sebagai pemenang sekaligus dijadikan video rasmi GESC 2016,” katanya.

Jasin berkata, menerusi program ini peserta GESC yang terdiri daripada pelajar tempatan, Thailand dan Bangladesh itu dapat menyampaikan mesej kepada seluruh dunia mengenai rasa cinta mereka terhadap tumbuhan hijau selepas dimuatnaik di dalam laman sosial.

“Ini menunjukkan penghargaan kepada tumbuhan hijau ini tidak terhad, malah dapat dilakukan oleh sekumpulan kecil seperti peserta-peserta GESC 2016 ini.

“Secara tidak langsung aktiviti ini dapat mendidik peserta dan masyarakat menjaga kehijauan alam tidak kira di mana mereka berada, ” katanya.

Program Greening The Earth yang dikendalikan CIL ini turut mendapat kerjasama daripada Jawatankuasa Kampus Lestari UniMAP, UniMAP Holdings dan Institut Agroteknologi Lestari (INSAT) .

GESC 2016 berlangsung sejak 7 Ogos lalu akan berakhir pada Sabtu ini menghimpunkan 103 peserta dari tiga buah negara.

 

Sungai Chuchuh ,17 Ogos – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Universiti Antarabangsa Al-Madinah (MEDIU), berhasrat menjadikan Kampus Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Uniciti Alam sebagai model pembangunan universitinya.

Hasrat Prof  Dr Syeikh Mohammad Khalifa Al-Tamimi itu disuarakan kepada mantan Naib Canselor UniMAP Datuk Prof Emeritus Dr Kamarudin Hussin ketika mengadakan lawatan ke kampus itu bersama pegawai khas beliau Ahmad Muhammad Khalifa Al- Tamimi, di sini, hari ini.

Menurut Syeikh Mohammad, beliau tertarik dengan pembangunan Uniciti Alam yang langsung tidak menggunakan bajet kerajaan malah dapat dibangunkan dengan cepat dan cantik menerusi kerjasama dengan syarikat swasta.

Katanya, kampus Uniciti Alam ini akan dijadikan sebagai contoh dan model terbaik dalam membangunkan MEDIU yang ditubuhkan pada penghujung 2006 itu dengan kampus utamanya di Shah Alam, Selangor.

“Saya amat berbesar hati dengan perkongsian Dr Kamarudin mengenai pembangunan UniMAP khususnya kampus Uniciti Alam ini yang difahamkan turut menggunakan teknologi Sistem Binaan Berindustri (IBS).

Terdahulu Syeikh Mohammad dibawa melawat Kampus Pauh Putra iaitu lawatan ke Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP) sebelum melawat hub-digital UniMAP , Institut Agroteknologi Lestari (INSAT) serta menyampaikan syarahan akademik di Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs), di sini.

Hadir sama mengiringi beliau ke lawatan itu ialah Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Dr Abdul Hamid Adom, Mufti Perlis Dato’ Arif Perkasa Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Rektor KUIPs Dr Mohd Mizan Mohamad Aslam.

KUALA PERLIS, 16 Ogos – Seramai 103 peserta Global Entrepreneurship Summer Program (GESC) dibawa melawat Kompleks Kraftangan Perlis bagi mempromosikan budaya Malaysia disamping mempelajari cara syarikat tersebut diuruskan.

Pelajar Perniagaan Antarabangsa, Mahasarakham Univesity Thailand, Tanaporn Chusakul, 21, berkata,  lawatan memberikan banyak pendedahan kepada beliau berkaitan pengurusan syarikat dan pemasaran.

“Lawatan ke Kompleks Kraftangan ini adalah mampu memberi  pendedahan kepada saya tentang pengurusan dan pemasaran produk syarikat yang boleh dihubungkaitkan dengan program yang saya belajar di universiti.

“Di samping melihat hasil-hasil kraftangan yang dipamerkan, kami juga diberi peluang mencuba sendiri membanting batik dan membuat ukiran pada kayu,”katanya ketika ditemui di sini.

Sementara itu bagi pelajar program Keusahawanan, Daffodil International University Bangladesh, Md. Atikur Rahman, 22, berkata, lawatan tersebut juga memberi  pendedahan dan peluang kepada pelajar untuk mencuba menghasilkan sendiri kraftangan.

“Jika sebelum ini saya hanya melihat di dalam televisyen, tetapi hari ini saya berasa sangat teruja kerana diberi peluang melawat dan mencuba sendiri mencanting batik dan membuat ukiran di kayu,” katanya.

Sepanjang lawatan itu peserta turut dibawa melawat pusat pelbagai bidang kraf seperti barangan kraf hasil logam seperti keris, parang dan pisau, kraf tekstil batik, aneka Kraf seperti rantai, gelang perhiasan diri dan capal, serta kraf hasil rimba seperti rantai kunci daripada kayu dan pelbagai lagi.

Bagi pelajar Kejuruteraan Elektronik Bioperubatan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Ainaa Mardhiya Md Zain, 23,  berkata lawatan itu  merupakan pengalaman baharu buatnya.

“Hasil kraftangan bukanlah sesuatu yang mudah seperti yang kita tengok di dalam kaca televisyen kerana memerlukan kemahiran. Mencuba sendiri menghasilkan kraftangan adalah pengalaman baru saya bersama pelajar-pelajar yang lain,” katanya ketika ditemui di sini.

Seramai 103 terdiri daripada tujuh orang pelajar Daffodil International University Bangladesh, 20 pelajar Mahasarakham Univesity Thailand dan 76 UniMAP, terlibat dalam lawatan tersebut.

PAUH PUTRA, 15 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima 46 buah bas dalam persediaan menerima pelajar-pelajar baharu Sidang Akademik 2016/2017 yang dijangka mendaftar penghujung bulan ini.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, UniMAP telah menjalinkan kontrak bersama IR-SAF Holidays dan Ekspress Sdn. Bhd. selama tiga tahun untuk membekalkan 46 buah bas untuk kegunaan pelajar UniMAP.

“Bas-bas ini telah dipecahkan kepada empat kampus UniMAP iaitu kampus UniCiti (10 bas), Kolej Kediaman Wang Ulu (20 bas), Kolej Simpang Empat  (10 bas) dan  Pauh Putra (6 bas).

“Pecahan ini adalah mengikut nisbah jumlah pelajar yang ditempatkan di kolej kediaman serta kampus-kampus UniMAP,”katanya ketika ditemui pada sesi pemeriksaan bas-bas kontrak dan dokumen-dokumen yang berkaitan di Dataran Kejat, Dewan Ilmu UniMAP.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan, Pengarah Jabatan Pembangunan UniMAP, Prof. Madya Mazelan Abdul Hamid dan Pengarah Urusan IR-SAF Holidays dan Ekspres Sdn Bhd. Khairul-Syakirin Harith Fadzilah.

Sementara itu, Prof. Madya Mazelan berkata, sebanyak 10 buah bas telah beroperasi di kampus UniCiti untuk digunakan pelajar-pelajar Diploma.

“Sebagai permulaan, kita telah menempatkan sebanyak 10 buah bas untuk memudahkan pelajar diploma yang tinggal di Kampus UniCiti bergerak ke kelas dan bandar Kangar,”katanya.

 

 

 

Sungai Chuchuh, 13 Ogos – Peserta Global Entrepneurship Summer Camp (GESC) 2016 didedahkan dengan perancangan memulakan perniagaan di hari ketujuh kem itu berlangsung.

Bengkel ‘Business Start-up Simulation’ yang membabitkan kesemua peserta dikendalikan oleh Pusat Pengajian Perniagaan Inovasi dan Teknousahawan (PPIPT) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) diketuai pensyarah kanan pusat pengajian itu, Dr Tunku Salha Tunku Ahmad.

Menurut Tunku Salha, bengkel yang diadakan sempena program GESC 2016 itu adalah langkah pertama peserta bagi merancang perniagaan yang bakal dijalankan sempena Festival Makanan pada Selasa depan.

Katanya, kesemua peserta dibahagikan kepada 10 kumpulan yang akan diberi sebuah gerai setiap kumpulam bagi jualan Festival Makanan GESC itu.

“Mereka perlu berbincang  mengenai produk makanan yang akan dipasarkan di festival berkenaan sekaligus merancang strategi bagi mendapat hasil jualan yang menguntungkan,” katanya ketika ditemui, di sini, hari ini.

Salah seorang fasilitator bengkel berkenaan, Razif Jamaludin berkata setiap kumpulan peserta itu dilantik seorang pengasas yang perlu mengemudi perancangan perniagaan yang dipilih mereka.

Katanya ,mereka terdiri daripada 12 hingga 13 orang peserta pelbagai negara bagi membolehkan mereka berkomunikasi menggunakan bahasa Inggeris ketika berbincang dengan dibantu enam fasilitator.

“Seperti perniagaan sebenar, mereka juga diberi kemudahan pinjaman sebanyak RM500.00 setiap kumpulan dan jumlah itu perlu dibayar selepas perniagaan mereka selesai dengan kadar bayaran 100 peratus jumlah pinjaman itu.

“Mereka perlu menjalankan perniagaan itu dalam tempoh dua jam sahaja manakala keuntungan yang diperolehi akan diberikan kepada mereka untuk dimanfaatkan oleh mereka sendiri,”katanya.

Sementara itu, salah seorang ketua kumpulan Amar Aslam Zakaria yang juga pelajar Kejuruteraan Keusahawanan berkata bengkel ini secara tidak langsung memberi ilmu yang sangat bermanfaat kepada setiap peserta sekaligus dapat merancang mengadakan perniagaan sebenar pada masa hadapan dengan mudah.

“Kumpulan kami yang terdiri daripada sembilan pelajar UniMAP dan tiga dari Thailand merancang perniagaan menjual snek dan minuman untuk Festival Makanan minggu hadapan.

“Kami merancang menjual snek seperti ‘chicken pop’ yang sedap dan mudah disediakan di samping minuman coconut shake yang pasti menarik pelanggan untuk menikmatinya,” katanya.

GESC 2016 yang bermula pada 7 Ogos lalu menghimpunkan 103 peserta dari tiga buah negara iaitu Bangladesh, Thailand dan Malaysia dengan UniMAP sebagai tuan rumah pada penganjuran kali pertama itu.

Nilai, 12 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terus melakar kecemerlangan di Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM) 2016 apabila muncul juara keseluruhan bagi acara olahraga dan tenpin boling.

Pada kejohanan yang menghimpunkan warga Universiti Awam (UA) seluruh negara yang dihoskan oleh Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) itu, UniMAP berjaya membolot enam pingat emas daripada 10 pingat emas yang dipertandingkan dalam acara tenpin boling.

Lebih membanggakan, atlit tenpin boling UniMAP, Mohd. Zulfauzi Mohd. Sawal menyapu bersih kesemua lima pingat emas bagi kategori lelaki iaitu menerusi acara perseorang lelaki, berpasangan lelaki yang menggandingkan beliau dengan Nurakmal Ramli, berkumpulan lelaki, all event lelaki dan masters lelaki. 

Satu lagi pingat emas menerusi tenpin boling disumbangkan oleh Prof Dr. Rosni Bakar dan Mahzura Mahmood menerusi acara berpasangan wanita.   

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan selaku Ketua Kontinjen UniMAP berkata selain enam pingat emas itu, acara boling turut menyumbang tiga perak dan satu gangsa.

“Pingat perak disumbangkan menerusi acara all event lelaki (Nurakmal), all event  wanita (Mahzura) dan acara berpasukan wanita manakala satu pingat gangsa disumbangkan Nurakmal dalam kategori single tenpin boling lelaki,” katanya.

Menurut Mohd Foad, selain acara boling, UniMAP juga mengungguli acara trek dan balapan yang berlangsung di Kompleks Sukan Tunku Najihah, USIM menerusi 14 pingat emas, lapan pingat perak dan lima pingat gangsa.

Bagaimanapun, ujar beliau, berdasarkan jawatankuasa teknikal olahraga, pingat individu mengikut acara dikelompokkan kepada empat kategori sahaja iaitu lelaki senior, lelaki veteran, wanita senior dan wanita veteran sekaligus menjadikan hanya empat pingat yang ditawarkan menerusi acara olahraga.

Sungguhpun begitu, ujar beliau, barisan atlit UniMAP berjaya memenangai dua pingat emas iaitu menerusi kategori lelaki dan wanita senior dan lebih membanggakan, UniMAP mengungguli kategori lelaki senior apabila berjaya memperolehi lapan pingat emas, satu pingat perak dan tiga pingat gangsa daripada 10 acara yang dipertandingkan.

“Bagi kategori wanita senior pula, UniMAP memperoleh lima pingat emas, enam pingat perak dan satu pingat gangsa manakala satu pingat emas diperolehi menerusi kategori lelaki veteran serta masing-masing satu pingat emas dan gangsa menerusi kategori wanita veteran.

“Kejayaan ini sememangnya sesuatu yang telah kita jangkakan, memandangkan UniMAP sebagai sebuah UA yangbaharu berusia 14 tahun sememangnya mempunya kakitangan yang berusia di bawah 40 tahun yang menjadi sandaran bagi kategori lelaki senior.

“Selepas ini, UniMAP akan menumpukan usaha untuk memperkasakan atlit bagi kategori lelaki dan wanita veteran dan pastinya akan memberikan saingan sengit pada edisi SUKUM akan datang,” ujarnya lagi.

Pingat emas UniMAP bagi kategori lelaki senior ialah menerusi acara 100 dan 200 meter menerusi Mohd. Helmi Ahmad, 400 meter (Idris Zakaria), merejam lembing (Mohd Akmal Mad Zain), melontar peluru (Adi Alifuddin Hussin), melempar cakera (Firdaus Jamen) serta acara 4x100 (Mohd. Helmi, Idris, Mohd. Robani Hassan dan Nazmizan Muhammad) dan 4x400 meter yang dibarisi oleh (Mohd. Baihaqi Razlan, Nazmizan, Mohd. Robani dan Idris).

Bagi kategori wanita senior pula, UniMAP meraih pingat menerusi ratu pecutnya Norhaslinda Md Hussein bagi acara 100 dan 200 meter, Nur Atikah Awang (400 meter), Farah Ainumi Hanum Anuar (1,500 meter) serta 4x400 meter (Nurhaslinda, Afifah Saad, Farah Aninumi Hanum dan Nur Atikah).

Sebanyak 21 pasukan mengambil bahagian dalam SUKUM 2016 dengan pembabitan lebih 3,600 atlet dan pegawai. Selain tenpin boling dan olahraga, terdapat 14 acara sukan dipertandingkan antaranya, bola sepak, bola jaring, bola tampar, catur, futsal, berbasikal, karom, dart, ping pong, badminton, tarik tali, sepak takraw dan tenis.

 

 

 

 

 

 

SUNGAI CHUCHUH, 11 Ogos – “Sebagai seorang usahawan akan ada banyak peluang di mana integriti anda boleh digugat untuk memperolehi keuntungan dalam jangka masa yang pendek.

“Jangan pernah berkompromi dengan integriti anda dan jangan menjual jiwa sehingga terdorong untuk melakukan perkara yang akan menghantui anda, ianya tidak berbaloi,” demikian pesanan Ahli Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Dato’ Dr. Mohd Sofi Osman kepada peserta Global Entrepreneurship Summer Camp (GESC) 2016 , di sini baru-baru ini.

Beliau yang juga merupakan mantan Pengarah Urusan dan Timbalan Presiden Alterra Corporation (M) Sdn. Bhd berkata demikian pada slot Inspiring CEO Talk One yang berlangsung di Dewan Kuliah Dua,Kampus UniCiti di sini.

Turut hadir, Penolong Naib Canselor  Komunikasi Korporat UniMAP, Datin Prof. Dr. Zuraidah Mohd Zain dan Penolong Naib Canselor Keusahawanan dan Kelestarian Kewangan UniMAP, Prof. Dato' Wira Dr. Mohd Salleh Din.

GESC 2016 berlangsung mulai  7 hingga 21 Ogos ini disertai seramai 103 peserta dari tiga negara iaitu Bangladesh, Thailand dan Malaysia sebagai tuan rumah dengan penganjuran buat julung kali diadakan.

Kem tersebut memberi pendedahan kepada peserta untuk merasai sendiri pengalaman mengenai ilmu perniagaan seperti lawatan-lawatan ke kilang-kilang, pasar, dan pusat-pusat keusahawanan sekitar negeri Perlis.

Ia adalah satu peluang yang terbaik untuk berhubung dengan rakan-rakan peserta dari sudut yang berlainan benua dan antara pendekatan yang digunakan dalam GESC 2016 adalah berkonsepkan mentor-mentee

 

 

 

 

Nilai, 11 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terus melakar kecemerlangan di Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM) 2016 Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan menambah koleksi pingat emas menerusi acara boling, di sini, semalam.

Tiga pingat emas disumbangkan oleh Zulfauzi Mohamad Sawal dalam kategori single tenpin boling, double bersama Nurakmal Ramli dan all event tenpin boling individu.

Manakala dua lagi emas diraih double tenpin boling wanita iaitu Prof Dr Rosni Bakar dan Mahzura Mahmood serta tenpin berpasukan lelaki.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan selaku Ketua Kontinjen UniMAP berkata selain lima pingat emas itu, acara boling turut menyumbang tiga perak dan satu gangsa.

“Pingat perak disumbangkan menerusi kategori all event tenpin individu lelaki (Nurakmal), all event tenpin individu wanita (Mahzura) dan event tenpin wanita berpasukan.

“Satu gangsa disumbangkan Nurakmal dalam kategori single tenpin boling lelaki menjadikan keseluruhan kutipan pingat bagi acara boling adalah lima emas, tiga perak dan satu gangsa pada hari ketiga SUKUM 2016,” katanya.

Menurut Mohd Foad, selain acara boling satu lagi pingat perak UniMAP disumbangkan oleh acara bola padang veteran selepas ditewaskan pasukan Universiti Sains Malaysia (USM) dengan satu jaringan tanpa balas pada aksi perlawanan akhir di

Katanya, dua lagi gangsa UniMAP diperolehi pasukan sepak takraw dan pasukan bola jaring.

UniMAP akan terus memburu koleksi pingat bagi acara boling kategori masters selain bola tampar wanita yang bakal beraksi di separuh akhir menentang Universiti Malaya (UM) serta perlawanan akhir futsal wanita menentang Universiti Malaysia Sabah (UMS) hari ini,” katanya.

ATLET lontar peluru negara, Adi Aliffudin Hussin melancarkan misi mencipta sejarah untuk meraih pi­ngat emas pertama Sukan SEA di Kuala Lumpur tahun hadapan.

Jaguh berusia 28 tahun itu mengakui sudah tiba masa untuk memberi fokus terhadap misi me­raih kalungan pingat emas sahaja selepas sekadar mengutip tiga perak serta satu gangsa sepanjang lima kali penglibatan dalam temasya sukan dwitahunan Asia Tenggara tersebut.

Meskipun sentiasa berwaspada terhadap ancaman jagoan Thailand, Adi kekal optimis untuk mampu mengatasi cabaran daripada atlet negara jiran tersebut kerana pernah menewaskan Thawat Khachin semasa meraih pingat emas pada temasya Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2016 di Singapura baru-baru ini.

“Bukan cuma berharap atau setakat yakin, tapi saya memang betul-betul mahu menang emas Sukan SEA nanti.

“Sukan SEA tahun depan akan diadakan di Malaysia. Inilah peluang terbaik untuk mencipta sejarah dan mengharumkan nama negara sepanjang 13 tahun saya bergelar atlet kebangsaan.

“Pencabar terkuat saya selama ini dari Thailand. Tapi keyakinan saya meningkat selepas mengalahkan Thailand di AUG Singapura,” ujarnya selepas memenangi pingat emas pada temasya Sukan Staf Universiti Malaysia (SUKUM) di Nilai, Negeri Sembilan semalam.

Atlet yang mewakili Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) itu me­lakukan lontaran 15.56 meter (m) ketika menewaskan peserta Universiti Teknologi Malaysia, Muhd. Khairul Hafidzin Abdul Wahad yang dikalungkan pingat perak dengan catatan 12.33m.

Saingan akhir acara lontar peluru di Kompleks Sukan Tunku Najihah, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) turut menyaksikan bekas atlet kebangsaan, Muhammad Malik Ahmad Tobias yang mewakili Universiti Putra Malaysia meraih pingat gangsa selepas mencatat lontaran 14.87m.

Mengulas lanjut, Adi yang kini berada di bawah program Kita Juara kendalian Majlis Sukan Negara akan berlepas ke Jerman sejurus selepas menyertai kejohanan olahraga Terbuka Malaysia pada September ini.

“Saya tak letak apa-apa sasaran untuk Terbuka Malaysia kerana fokus saya memang untuk Sukan SEA 2017,” katanya.-KOSMO!

Kangar : Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) hari ini menerima kunjungan rasmi dari Northern Technicshe Consulting Sdn. Bhd. (NTC) dan University of Applied Science Regensburg, Jerman (OTH Regensburg) yang antara lainnya bertujuan berkongsi pengalaman dan maklumat terkini antara ketiga-tiga pihak. Delegasi tertinggi dari OTH Regensburg diketuai oleh Presidennya iaitu Prof. Dr Wolfgang Baier dan pengurusan tertinggi universiti Jerman tersebut.

Selain itu, ia juga merupakan platform terbaik dalam mengukuhkan lagi rangkaian kerjasama antarabangsa dan industri UniMAP yang dapat memberikan manfaat besar buat UniMAP sebagai sebuah Universiti Awam kerana NTC sebagai pemain industri serta OTH Regensburg sebagai universiti antarabangsa tersohor, akan melonjakkan lagi kejayaan universiti, ujar Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal.

Menurut beliau, kerjasama yang merangkumi bidang penyelidikan, akademik dan jalinan antarabangsa dan industri itu juga turut disasarkan mampu mengukuhkan kedudukan UniMAP umumnya dan Pusat Pengajian Mikroelektronik serta Pusat Latihan Penyelidikan dan Pengajian Berterusan (RETRACE) yang berpusat di Anjung UniMAP, Kulim khususnya sebagai sebuah institusi yang membudayakan pendidikan dan penyelidikan sepanjang hayat.

Ujar beliau, kerjasama ini pastinya sesuatu yang menguntungkan memandangkan NTC bakal memulakan operasinya di Kulim Hi Tech Park tidak lama lagi manakala OTH Regensburg merupakan sebuah universiti yang sangat terkemuka beroperasi di Jerman.

“Antara potensi yang dilihat mampu dikembangkan ialah dalam bidang mikroelektronik yang merupakan teras utama UniMAP semenjak awal penubuhan universiti ini lagi. Delegasi NTC dan OTH Regensburg juga dibawa melawat beberapa buah makmal di PPK Mikroelektronik dan Pusat Kejuruteraan seperti Microelectronic Cleanroom, Photonics/LED/SSl Lab, Micro/Nanosystem Labs dan 1.0MW Solar Project.

Selari dengan lawatan tersebut juga, turut diadakan ialah satu majlis ringkas menandatangani Surat Niat (LOI). Pada majlis tersebut, UniMAP diwakili oleh Naib Canselornya sendiri, NTC diwakili oleh Pengarah Urusannya, Daniel GohEng Ann (Managing Director) manakala Presiden OTH Regensburg, Prof. Dr. Wolfgang Baier menandatangani bagi pihak OTH Regensburg.

 

 

 

 

Nilai, 9 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang mengambil bahagian dalam Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM 2016) berjaya meraih pingat emas pertama menerusi Mohd. Zulfauzi Mohd. Sawal dalam acara tenpin boling  (single lelaki).

Mohd. Zulfauzi yang mencatatkan 1,258 jatuhan pin berjaya mengenepikan saingan pemain Universiti Utara Malaysia (UUM), Iskandar Adon yang hanya mampu mencatatkan 1,238 jatuhan pin.

UniMAP turut meraih pingat gangsa dalam acara yang sama menerusi Nurakmal Ramli yang melakukan 1213 jatuhan pin.

Sementara itu bagi kategori perseorangan wanita pula, para pemain UniMAP gagal menyumbangkan sebarang pingat apabila hanya mampu menempatkan diri pada kedudukan keenam terbaik. Tiga lagi wakil UniMAP sekadar menduduki tangga ke-12, 27 dan 50 daripada keseluruhan 64 peserta yang mengambil bahagian.

Pingat emas bagi kategori single wanita dimenangai oleh Universiti Sains Malaysia (USM), Perak menjadi milik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan gangsa milik Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Dalam perkembangan lain, pasukan dart UniMAP gagal mencuri tempat untuk mara ke pusingan separuh akhir selepas tumpas kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kiraan mata 1-3.

Bagi acara bola tampar pula, UniMAP berjaya meraih mata bagi perlawanan pertama apabila pasukan bola tampar lelaki menundukkan pasukan tuan rumah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) 2-1 manakala pasukan bola tampar wanita pula menewaskan UIAM 2-0.

Pasukan bola sepak veteran turut memulakan aksi memberansangkan apabila menumpaskan pasukan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dengan 3 jaringan berbalas 2.

Bagaimanapun, pasukan tenis campuran UniMAP gagal mengekang kehebatan pasukan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang juga merupakan juara bertahan selepas hanya mampu memenangi tiga daripada tujuh perlawanan.

Tiga mata tersebut disumbangkan oleh pemain single lelaki; Ahmad Hazeeq Hisham, beregu wanita; Nur Farhana Yusoff dan Zuhannis Zahari serta kategori beregu lelaki terbuka menerusi Ahmad Faizal Mansor dan Nurul Amri Ahmad.

Kangar – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) akan meneruskan Program “Jom Masuk UniMAP” khusus untuk membantu pelajar yang datang dari keluarga berpendapatan isi rumah di bawah RM3,000 sebulan, anak yatim atau dijaga oleh ibu/bapa tunggal meneruskan pengajian ke program-program pengajian peringkat ijazah sarjana muda yang ditawarkan di universiti tersebut .

Walaubagaimanapun, calon pelajar perlu memenuhi syarat-syarat am dan khas kemasukan yang telah ditetapkan oleh pihak universiti dengan keutamaan diberikan kepada calon daripada Aliran Sains.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Promosi Universiti, Prof. Madya Dr Rizalafendi Ismail, program ini adalah khusus bagi pengambilan kemasukan bagi Sidang Akademik 2016/2017 yang akan berdaftar September ini.

“Calon pelajar yang berminat bolehlah mengunjungi sesi jerayawara yang dikendalikan oleh Sekretariat Promosi dan Bahagian Pengurusan Akademik UniMAP di lima lokasi terpilih di negeri Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Kuala Lumpur,” ujar beliau yang juga merupakan Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Mikroelektronik dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jom Masuk UniMAP akan berlangsung serentak mulai 6 hingga 12 Ogos di tiga lokasi iaitu One Stop Centre UniMAP di Bangunan KWSP Kangar, Anjung UniMAP Kulim di Kulim Hi Tech Park dan Anjung UniMAP Kuala Lumpur di Tingkat 26, Menara Dato’ Onn Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Sekretariat Jom Masuk UniMAP juga akan berada di Pejabat Yayasan Terengganu, Kuala Terengganu pada 6 Ogos dan Bilik Seminar Sutera Inn Prima, Kota Bharu, Kelantan pada 7 Ogos mulai jam 9 pagi hingga 1 petang.

Menurut Dr Rizalafendi, program tersebut adalah selaras dengan aspirasi kerajaan yang menggalakkan Universiti Awam (UA) menjelajah ke setiap pelusuk termasuk di luar bandar bagi membantu pelajar-pelajar yang berkelayakan tetapi kurang berkemampuan supaya tidak ketinggalan dalam bidang pendidikan.

“Kerajaan sedar peluang untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi semakin sengit dan atas beberapa faktor menyebabkan pelajar yang tinggal di luar bandar tercicir,” katanya.

 “Pelajar yang berminat perlu membawa salinan dokumen yang diperlukan iaitu kad pengenalan, slip gaji, salinan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Matrikulasi/ Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia/ Diploma, Sijil MUET, salinan slip gaji atau akuan pendapatan yang disahkan serta Kad OKU atau Kad JKM (jika berkenaan),” jelas beliau.

Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi, Unit Kemasukan dan Rekod Pelajar, Bahagian Pengurusan Akademik, Jabatan Pendaftar dii talian 04-979 8706 atau 04-979 7941.

 

Arau, 3 Ogos - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menetapkan misi untuk mengekalkan kejuaraan buat kali ke sembilan berturut-turut pada Kejohanan  Sukan Universiti-universiti Malaysia (SUKUM) ke-41 yang akan berlangsung pada 6 hingga 13 Ogos 2016 di Universiti Sains Islam  Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, UniMAP mensasarkan untuk meraih lebih dari tujuh pingat emas mengatasi jumlah kutipan enam emas  pada tahun lalu.

“Misi kita ini adalah untuk terus mengekalkan gelaran juara seperti edisi tahun lalu dan pada tahun ini kita mensasarkan tujuh emas, lima perak dan sembilan gangsa.

“Antara acara yang disasarkan menjadi penyumbang emas, Bola Sepak Senior, Tenpin Boling Lelaki dan Wanita, Boling Padang Lelaki, Olahraga Lelaki dan Wanita serta acara Basikal,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat Naib Canselor kepada Kontinjen SUKUM UniMAP di Dewan Serbaguna, Kampus UniMAP Kubang Gajah, di sini.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP  Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan merangkap Ketua Kontinjen SUKUM UniMAP dan Pengarah Pusat Sukan UniMAP, Suhizaz Sudin.

Katanya lagi, beliau yakin, atlet-atlet UniMAP mampu melakukan kejutan untuk meraih lebih banyak pingat pada kejohanan kali ini.

UniMAP menghantar seramai 374 atlet dan pegawai untuk menyertai 22 acara iaitu Badminton Campuran, Basikal (Lelaki), Bola Sepak (Senior dan Veteran), Bola Tampar (Lelaki), Bola Tampar (Wanita), Boling Padang (Lelaki dan Wanita), Bola Jaring (Senior), Dart (Campuran),Catur (Lelaki dan Wanita), Futsal (Lelaki dan Wanita), Olahraga (Lelaki dan Lelaki Veteran), Olahraga (Wanita dan Wanita Veteran),Sepak Takraw (Berpasukan), Tenis, Tenpin Boling (Lelaki dan Wanita) dan Ping Pong.

Untuk rekod, pada tahun lalu, UniMAP muncul juara keseluruhan pada SUKUM ke-40 yang diadakan di Universiti Teknologi MARA (UiTM)  dengan kutipan pingat enam emas, empat perak dan dua gangsa.

  

 

 

Perkembangan teknologi dan penggunaan media sosial yang begitu optimum pada masa kini bukanlah alasan untuk mana-mana individu bersikap negatif, ganas ataupun menyemarakkan bibit permusuhan di kalangan masyarakat.

Sebaliknya, teknologi dan media sosial jika digunakan secara betul pasti dapat memberikan manfaat yang besar kepada masyarakat dan pada masa sama menyemarakkan lagi kasih sayang serta perpaduan.

Demikian antara intipati pembentangan berkumpulan yang disampaikan oleh Farrah Hanim Osman Jailani yang merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Alam Sekitar dari Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) pada Karnival Varsiti IMT-GT yang berlangsung di Thailand baru-baru ini.

Kumpulan yang dianggotai Farrah Hanim, 21, berjaya menumpaskan empat lagi pasukan lain untuk muncul pemenang pembentangan terbaik Karnival Varsiti IMT-GT melalui hasil pembentangan yang menggunakan hashtag #Random ActOfKindness dan #SharingExperience.

Menurut beliau, antara lainnya, intipati pembentangan pasukannya berkonsepkan perkongsian pengalaman tentang perkara-perkara kebaikan yang boleh dilakukan secara spontan dan tanpa perlu dipaksa.

“Kami memilih beberapa contoh kebaikan untuk diketengahkan dalam slot pembentangan iaitu hadiahkan senyuman, pujian, membantu orang lain, nilai murni yang mana kesemua ini merupakan antara sikap terpuji yang perlu untuk disebarluaskan melalui media sosial.

“Pada masa sama, saya dan pasukan turut menekankan bahawa kesemua ini bukanlah bermaksud untuk menunjuk-nunjuk sebaliknya ia mampu menjadi suntikan motivasi kepada individu lain untuk melakukan yang sama,” ujar beliau.

Selain Farrah Hanim, pasukan tersebut turut dianggotai oleh wakil dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Sumatera Utara (USU), Universiti Muhammadiyah Sumatera Utara (UMSU), Universiti Medan (Unimed), Rajamanggala University Technology Srivijaya (RUTS), Prince Of Songkhla University (PSU) dan Wailalak University.

Bagi Farrah Hanim sendiri, idea untuk topik pembentangan itu juga timbul secara spontan ketika karnival berlangsung iaitu sewaktu beliau secara tidak sengaja menumpahkan kopi di bilik perbincangan.

“Saya agak panik ketika itu, namun apabila rakan-rakan menghulurkan bantuan tanpa perlu diminta ia amat menyentuh hati dan sanubari saya. Walau berlainan bangsa, negara dan budaya namun, kebaikan itu bukanlah sesuatu yang sukar,” ujarnya.

Kangar, 2 Ogos – Karnival Varsiti IMT-GT yang dihoskan oleh Rajamanggala University Technology Srivijaya (RMUTs), Thailand berakhir semalam berjaya menonjolkan potensi pelajar dalam tiga bidang utama iaitu akademik, sukan dan kebudayaan.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Madya Dr. Mohd. Foad Sakdan berkata, karnival tahunan yang berlangsung selama tujuh hari itu menjadi bukti bahawa semangat perpaduan dapat ditonjolkan melalui pelbagai aktiviti walaupun terdapat perbezaan dari segi budaya, agama dan latar belakang.

Jelas beliau, penganjuran Karnival Varsiti IMT-GT yang masuk kali ke-18 penganjurannya itu turut membuka minda pelajar bahawa perbezaan latar belakang, sosio ekonomi mahupun budaya bukanlah alasan kepada pelajar untuk memilih kehidupan “seperti katak di bawah tempurung”.

“Melalui perbezaan itulah pelajar perlu menggunakan setiap ruang dan peluang untuk mencari titik persamaan, berkongsi  idea seterusnya mengeratkan hubungan sesama negara melalui kerjasama yang dijalankan.

“Selepas hampir 20 tahun penganjuran (mula diperkenalkan pada tahun 1995), saya melihat karnival ini sebagai medan terbaik untuk pelajar dari tiga buah negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Thailand menonjolkan potensi diri bukan sahaja dalam bidang akademik untuk manfaat bersama,” ujarnya.

Selain UniMAP, karnival tersebut turut disertai oleh Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan empat buah universiti dari Indonesia iaitu Institut Teknologi Medan (ITM), Universiti Sumatera Utara (USU), Universiti Muhammadiyah Sumatera Utara (UMSU) dan Universiti Medan (Unimed).

Sementara itu, RMTUs, Thailand turut diwakili oleh Prince Of Songkhla University (PSU), Thaksin University dan Wailalak University. Antara aktiviti akademik yang dijalankan ialah seminar, pembentangan kertas kerja dan pembentangan kumpulan.

Menurut Mohd. Foad, kumpulan yang dianggotai oleh seorang pelajar UniMAP, Farrah Hanim Osman Jailani, 21 berjaya menumpaskan empat lagi kumpulan lain untuk muncul pemenang pembentangan terbaik berkumpulan.

Selain itu, ujarnya, peserta dari UiTM, Hindun Sharmaine Zulkifli pula berjaya dinobatkan sebagai pemenang anugerah kertas kerja terbaik dalam slot pembentangan individu yang bertemakan Peranan Belia Dalam Komuniti ASEAN Masa Hadapan.

“Pembentangan ini dibahagikan kepada empat subtopik iaitu Pendidikan, Ekonommi, Sosial dan Alam Sekitar. Hindun Sharmaine berjaya menumpaskan kesemua peserta individu lainnya melalui pembentangan beliau bagi topik ekonomi.

“Secara keseluruhannya saya melihat penglibatan pelajar dari negara kita amat baik sekali dan mereka berjaya menonjolkan ciri-ciri kepimpinan dan semangat berpasukan yang tinggi,” ujar beliau lagi.

Dalam pada itu, Mohd. Foad berkata, UniMAP turut berjaya memperbaiki pencapaian dalam bidang sukan di karnival tersebut tahun ini apabila meraih dua pingat perak dan satu pingat gangsa menerusi enam acara yang dipertandingkan.

Jelas beliau, pingat perak disumbangkan oleh pasukan bola keranjang dan bola tampar pantai lelaki manakala pingat gangsa oleh pasukan tenis. Juara keseluruhan menjadi milik Thaksin University dengan tiga pingat emas.

“Ini merupakan pencapaian terbaik sukan semenjak kita menyertai karnival ini. Bagi tiga lagi acara iaitu bola sepak, badminton dan bola tampar pantai wanita, UniMAP terpaksa akur dengan kehebatan pasukan lawan apabila tumpas di peringkat kumpulan,” katanya.

Bagi kategori kebudayaan pula, Mohd. Foad memberitahu, UniMAP yang diwakili oleh 17 orang pelajar berjaya menerima pengiktirafan kumpulan kebudayaan harapan terbaik.

“Bagi slot ini (kebudayaan) para pelajar didedahkan dengan persembahan kebudayaan mengikut negara, kombinasi persembahan kebudayaan antara budaya serta persembahan kebudayaan universiti,” jelasnya.

BASEL, Switzerland, 28 Ogos – Mahasiswa Malaysia mengharumkan nama Malaysia apabila menerima pengiktirafan sebagai kumpulan terbaik di The Novartis International Biotechnology Leadership Camp 2015 yang menghimpunkan 63 mahasiswa terbaik dari seluruh dunia.

Nurul Aqilah Aqiludeen, dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) bersama tujuh lagi rakan sepasukan diiktiraf sebagai yang terbaik daripada kesemua peserta yang mengambil bahagian dalam persidangan yang berlangsung selama tiga hari itu.

Nurul Aqilah terpilih mewakili Malaysia bersama seorang lagi mahasiswa dari Universiti Malaya, Soke Chee selepas berjaya menjuarai The Malaysia BioCamp 2015 yang dikendalikan oleh Novartis Malaysia, Malaysian Biotechnology Corporation dan Pusat Kecemerlangan Industri Kluster Penjagaan Kesihatan (ICoE Healthcare) yang diterajui oleh Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Pengerusi ICoE Healthcare, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, kejayaan Nurul Aqilah yang merupakan mahasiswa jurusan Microbiologi itu amat membanggakan memandangkan kebanyakan peserta yang mengambil bahagian bukan sekadar mendengar pembentangan sebaliknya perlu menyelesaikan beberapa tugasan yang dinilai.

Selain itu, ujar beliau, penyertaan dalam program berkenaan juga tidak hanya terhad kepada pelajar Ijazah Sarjana Muda sebaliknya turut disertai oleh pelajar Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD).

“Saya dimaklumkan, hanya dua kategori hadiah disediakan iaitu kumpulan terbaik yang mana hanya satu kumpulan daripada keseluruhan sembilan kumpulan dinobatkan sebagai yang terbaik serta tiga anugerah untuk peserta individu terbaik daripada 63 yang mengambil bahagian.

“Kejayaan ini juga sesuatu yang membanggakan memandangkan ia merupakan penyertaan kali pertama mahasiswa Malaysia dalam program tersebut dan sebagai Pengerusi ICoE Healthcare, saya mengharapkan lebih ramai mahasiswa Malaysia akan terpilih mewakili negara di masa akan datang,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Program yang dianjurkan oleh Novartis AG di Basel Switzerland itu merupakan sebahagian dari inisiatif yang digariskan di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pengajian Tinggi) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak, April lalu.

Antara lainnya program tersebut bertujuan mendedahkan para pelajar dengan persekitaran kerja di sektor industri agar para pelajar lebih terbuka minda sebagai persediaan sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

Pauh Putra – Hub Sumber Pendidikan dan Latihan Autism (A-HEART) yang ditubuhkan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) tahun lalu terus menggiatkan aktiviti bagi membantu anak-anak istimewa autisma dan orang kurang upaya (OKU).

Justeru, Naib Canselor UniMAP Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin melancarkan upacara pelepasan anak-anak dan sukarelawan A-HEART bagi mengadakan misi lawatan sambil belajar ke Putrajaya di perkarangan Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP),di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan dan penyelaras A-HEART iaitu Ketua Pustakawan PTSFP, Puan Mazmin Mat Akhir.

Menurut Datuk Kamarudin objektif utama lawatan sambil belajar ini adalah bertujuan bagi mendapatkan ilmu dan teknik dalam menguruskan, mengajar serta mendidik dengan lebih mendalam anak-anak istimewa itu.

“Penglibatan sukarelawan mahasiswa dan staf UniMAP, guru pemulihan dalam komuniti (PDK), ibu bapa bersama anak-anak istimewa ini dapat memberi impak yang mendalam selaras dengan hasrat kementerian sendiri yang mahu penglibatan semua pihak

“Selain itu, program sebegini dapat mewujudkan hubungan baik di antara organisasi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam meningkatkan keupayaan A-HEART dalam membangunkan pendidikan, sumber serta latihan,” kata beliau di sini.

Katanya, bagi program kali ini keutamaan diberikan kepada anak istimewa yang kurang berkemampuan dan tidak pernah melawat Putrajaya agar dapat memberi mereka peluang melihat serta merasa keindahan permodenan yang dimiliki Putrajaya.

Program lawatan berkenaan disertai oleh 39 peserta terdiri daripada sukarelawan mahasiswa UniMAP, staff UniMAP, ibu bapa, guru-guru PDK Perlis, pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Perlis termasuk sembilan anak-anak istimewa A-HEART.

Antara destinasi program lawatan itu ialah Pusat Autisma Ideas, Pemulihan Dalam Komuniti Curahan Kasih Port Dickson, Fakulti Pendidikan Autisme Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sekitar Putrajaya.

Kuala Terengganu – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berhasrat menubuhkan Anjung Terengganu bagi memberi fokus dalam bidang kejuruteraan di kawasan Pantai Timur selepas penubuhan Anjung Kuala Lumpur dan Anjung Kulim sebelum ini.

Hasrat berkenaan disuarakan Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin ketika mengadakan kunjungan hormat ke pejabat Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Abdul Razif Abdul Rahman di Wisma Negeri, di sini hari ini.

Datuk Kamarudin berkata Anjung Terengganu akan dibangunkan bagi meliputi penyelidikan di peringkat ijazah dan sarjana dalam bidang kejuruteraan serta perniagaan kejuruteraan.

Dalam kunjungan hormat berkenaan juga, kerajaan Terengganu turut melahirkan minat bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Pelan Perlis Maju yang dibangunkan UniMAP dalam sistem teknologi maklumat (ICT).

Terdahulu, UniMAP mengadakan perbincangan bagi menjalin kerjasama selain berhasrat mengadakan majlis menandatangani surat hasrat (LOI) di antara UniMAP, Kolej Universiti Tati dan ATSB bersama Pengarah Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu (PSKT), Dr Rozailan Ibrahim yang merupakan bekas Pengarah Pusat Kerjasama Industri dan Kerajaan (CIGC) UniMAP.

Hadir sama ialah Dekan Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK) UniMAP, Prof Madya Che Mohd Ruzaidi Ghazali dan wakil ATSB.

ARAU, 24 Ogos – Setiap tahun sambutan Hari Kemerdekaan telah menjadi acara wajib untuk disambut bagi setiap golongan rakyat Malaysia tidak mengira peringkat umur.

Namun kemeriahan sambutan itu tidak akan bermakna jika tidak dihayati erti sebenar harga kemerdekaan itu.

Atas kesedaran itu, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menganjurkan beberapa aktiviti bagi menyemarakkan semangat kemerdekaan di kalangan warganya.

Naib Canselor UniMAPBriged. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, tema Sehati Sejiwa  yang dilaungkan pada tahun ini seharusnya dihayati semua kaum agar kestabilan negara dapat dikekalkan.

“Dalam usia 58 tahun pastinya negara sudah matang dan banyak pengalaman. Banyak ranjau, cabaran sama ada pahit atau manis telah kita pelajari dan rasai terutama sekali bagi pejuang-pejuang kemerdekaan kita.

“Bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak dilambung ombak, begitulah juga Malaysia tercinta namun saya pasti sempena sambutan Kemerdekan Ke-58 ini jika kita bermuafakat, kita akan dapat mengatasi segala masalah dengan doa dan kerjasama seluruh rakyat Malaysia,”katanya ketika berucap merasmikan Sambutan Kemerdekaan Ke 58 UniMAP, di Kampus UniMAP Kubang Gajah, di sini, semalam.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal dan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UniMAP, Prof. Dr. Abdul Hamid Adom.

Ujar beliau lagi, bagi menghayati semangat Kemerdekaan ini, beberapa aktiviti telah direncanakan antaranya Program Tanggungjawab Sosial Universiti 2015 (VCORE), Hiasan dan Keceriaan di Setiap PTJ, Premis dan kampus-kampus UniMAP, Merdeka Treasure Hunt, Program Kayuhan Gerek dan Penyertaan Kontinjen UniMAP sempena Perbarisan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Perlis.

“Saya berharap, semua warga UniMAP akan dapat memberi sepenuh komitmen dalam menjayakan program-program sempena sambutan Kemerdekaan ini, “katanya lagi.

Shah Alam, 23 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dinobatkan sebagai juara keseluruhan Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM) Kali Ke-40 sekaligus mengekalkan status juara bertahan untuk kali kelapan berturut-turut pada majlis penutup di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini malam tadi.

UniMAP muncul juara keseluruhan selepas menjuarai enam acara sukan yang dipertandingkan iaitu olahraga lelaki senior, olahraga wanita senior, tenpin bowling lelaki senior, tenpin bowling wanita senior, bola sepak lelaki senior dan boling padang lelaki senior.

Tempat kedua menjadi milik tuan rumah, UiTM manakala tempat ketiga menjadi milik Universiti Sains Malaysia (USM).

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, empat acara sukan yang disertai UniMAP turut berjaya meraih gelaran naib juara iaitu bola tampar lelaki senior, basikal bukit lelaki, olahraga wanita veteran dan futsal wanita manakala dua acara lagi di kedudukan ketiga iaitu bola tampar wanita senior dan boling padang wanita senior.

Ujar beliau, secara keseluruhannya, pasukan UniMAP meraih 29 emas, 14 perak dan 15 gangsa dengan pasukan olahraga menjadi penyumbang terbanyak iaitu 18 emas, sembilan perak dan 11 gangsa diikuti pasukan tenpin bowling yang menyumbangkan tujuh emas, dua perak dan tiga gangsa.

“Kejayaan ini merupakan sesuatu yang cukup manis untuk dikenang apatah lagi jumlah kontinjen UniMAP berkurang hampir separuh kepada 155 atlit tahun ini berbanding 320 pada tahun lalu.

“Namun strategi UniMAP untuk menghantar hanya 18 pasukan yang berpotensi untuk menyumbangkan pingat membuahkan hasil apabila 12 acara telah berjaya menduduki tiga tempat teratas seterusnya membolehkan UniMAP kekal sebagai kuasa besar SUKUM,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pada itu, pasukan bola sepak UniMAP muncul penyumbang pingat terakhir selepas menundukkan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dua gol tanpa balas dalam aksi akhir yang berlarutan sehingga ke masa tambahan di Stadium UiTM semalam.

UniMAP memecah kebuntuan gol pertama menerusi Khairul Zubaidi Kasa pada minit ke-97 manakala ketua pasukan UniMAP, Anas Shahrom seterusnya meletakkan UniMAP pada kedudukan selesa selepas menjaringkan gol kedua menerusi sepakan percuma pada minit ke-109.

Kejayaan ini sekaligus menjadikan pasukan UniMAP muncul juara acara bola sepak lelaki senior untuk kali ketiga berturut-turut.

SUKUM Ke-40 disertai oleh 20 buah Universiti Awam (UA) dan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Sebanyak 29 acara dipertandingkan pada kejohanan yang berlangsung mulai 16 Ogos lalu yang dibahagikan kepada empat kategori iaitu lelaki dan wanita senior serta lelaki dan wanita veteran.

Majlis perasmian penutup SUKUM disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UiTM, Prof. Datuk Dr. Abdullah Mohamad Said. Pada majlis tersebut juga, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah dipilih sebagai tuan rumah bagi edisi ke-41 tahun hadapan.

Shah Alam, 22 Ogos – Pasukan Tenpin Boling Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mempamerkan aksi cemerlang pada Kejohanan Sukan Universiti Malaysia (SUKUM) Kali Ke-40 apabila meraih tujuh daripada 15 pingat emas yang dipertandingkan.

Lebih membanggakan, pasukan senior lelaki menyapu bersih kesemua lima pingat emas termasuk mengungguli acara masters lelaki apabila pemainnya Mohd. Zulfauzi Mohd Sawal yang mencatatkan 1890 jatuhan pin menumpaskan Mohd Bakri Hussin dari Universiti Utara Malaysia (UUM) yang mencatatkan 1741 jatuhan pin.

Dalam pertandingan yang berlangsung di Suway Megalanes itu, UniMAP turut meraih pingat gangsa kategori masters lelaki menerusi Nurakmal Ramli yang mencatatkan 1734 jatuhan pin.

Pasukan senior lelaki UniMAP turut meraih empat lagi pingat emas menerusi acara perseorangan lelaki, beregu lelaki, berpasukan lelaki dan all event lelaki. Dua lagi pingat emas UniMAP disumbangkan oleh Noor Amirah Mohamed menerusi kategori perseorangan wanita dan masters wanita.

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr Kamarudin Hussin berkata, kejayaan membolot semua pingat emas bagi kategori lelaki senior amat membanggakan memandangkan pasukan UUM dan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) turut memiliki pemain bertaraf profesional yang sering menyertai kejohanan terbuka.

“Namun saya yakin, kosentrasi pemain berada tahap terbaik dan bermain dengan cemerlang untuk membantu UniMAP muncul juara keseluruhan bagi acara boling,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Selain tenpin boling, UniMAP turut muncul juara keseluruhan bagi acara olahraga menerusi 18 pemas, sembilan perak dan 11 gangsa yang berakhir Khamis lalu serta acara boling padang lelaki.

Menurut Kamarudin, ketiga-tiga acara ini merupakan acara yang menjadi sasaran pingat UniMAP pada kejohanan kali ini yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM).

“Selain itu, UniMAP turut meraih pingat perak bagi acara bola tampar lelaki serta dua pingat gangsa menerusi boling padang wanita dan bola tampar wanita,” katanya.

UniMAP turut mensasarkan emas menerusi acara bola sepak lelaki yang akan berlangsung petang ini di Padang Stadium UiTM apabila pasukan UniMAP turun menentang Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Kejohanan SUKUM kali ini disertai oleh 20 Universiti Awam (UA) termasuk KPM yang menyertainya buat kali terakhir tahun ini.

Arau, 21 Ogos - Semua petugas serta pasukan sukarelawan sama ada badan Kerajaan, Swasta dan NGO sewajarnya tidak terus berada dalam zon ‘selesa’ tetapi sentiasa bersedia berdepan dengan bencana.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, setiap pasukan harus berinisiatif apabila berhadapan bencana dan perlu mengutamakan beberapa aspek, antaranya, sokongan fizikal; sumber manusia; penglibatan pihak kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO); dan sentiasa peka dengan sebarang kemungkinan.

“Selama ini kita menggerakkan pasukan secara bersendirian, dan keadaan ini memperlihatkan berlakunya kepincangan dalam menyalurkan bantuan apabila sesuatu bencana berlaku.

“Selain itu elemen integrasi juga harus diberikan tumpuan penting dalam menggerakkan misi kemanusiaan. Jangan nanti ada pasukan yang pergi tetapi tanpa persediaan secukupnya sehingga akhirnya petugas sukarela itu yang perlu dibantu,” titah baginda lagi.

Baginda bertitah demikian pada Majlis Perasmian Seminar Perkongsian Kesukarelaan dan Projek Tanggungjawab Sosial (VCORE) 2015 anjuran Majlis Persatuan Pentadbir Universiti Awam Malaysia (MASTI) dengan kerjasama Persatuan Pegawai Tadbir dan Ikhtisas (POTENSI) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Berkenan berangkat hadir, Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil. Yang turut hadir, Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Haji Abdul Malik Hussin; dan Presiden MASTI, Azri Hohad.

Seminar yang julung kali diadakan ini turut mendapat kerjasama dari pelbagai agensi kerajaan, korporat dan NGO seperti BTN, MAIPS, KEMAS, CIDB termasuk para artis dibawah naungan Zeel Production.

Ianya menekankan konsep perkongsian yang bertujuan untuk berkongsi projek-projek USR dan kesukarelawan yang pernah dijalankan oleh semua UA bagi mencari amalan terbaik.

Selain seminar, turut diadakan satu program USR yang mensasarkan masyarakat tempatan yang memerlukan bantuan dan sokongan dalam meneruskan kehidupan seharian dan meningkatkan kualiti gaya hidup yang kondusif.

Pada seminar tersebut, empat tokoh dijemput melakukan pembentangan CSR iaitu Ahli Lembaga Pemegang Amanah 1Malaysia For Youth (iM4U), Yang Berhormat Dato’ Haji Irmohizam Ibrahim; Penerbit Bersamamu TV3, Hajah Mazlin Nordin; Pengarang Pendidikan Utusan Malaysia, Wahid Hashim dan Pengurus Baitulmal Majlis Agama Islam Perlis (MAIPs), Haji Mohd Nazim Mohd Noor.

Tuanku Faizuddin menzahirkan rasa gembira apabila MASTI mengambil inisiatif untuk menghimpunkan semua persatuan pentadbir universiti bagi berkongsi dan mencari formula terbaik melaksanakan misi ini yang dikenali sebagai Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dan lebih fokus sebagai Tanggungjawab Sosial Universiti (USR).

“Saya berhasrat melihat MASTI mewujudkan pasukan pakar untuk dijadikan kumpulan utama jika berlakunya bencana. Ini kerana difahamkan MASTI mempunyai keahlian dari setiap Universiti Awam (UA) yang terdiri daripada pelbagai skim seperti jurutera, pegawai perubatan, pegawai psikologi, kewangan, teknologi maklumat dan sebagainya yang cukup lengkap untuk menggabungkan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman agar aktiviti USR yang dilaksanakan lebih teratur dan komprehensif,” ujar baginda.

Sementara itu, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin dalam ucapannya percaya bahawa salah satu cara untuk memperhebatkan lagi budaya kesukarelaan adalah dengan menjadikan CSR sebagai medium terbaik.

Malah pengenalan istilah USR adalah untuk memberi impak kepada peranan dan inisiatif yang dijalankan warga universiti dalam membantu masyarakat.

Walaubagaimanapun, beliau berharap agar setiap bantuan yang dihulurkan harus mempunyai nilai keikhlasan yang tinggi.

“Apapun bentuk bantuan yang dihulurkan haruslah datang dari hati yang ikhlas dan diikuti dengan kegigihan dan kesepakatan dalam menjayakan sesuatu projek USR pastinya melebihi dari jangkauan minda dan keringat kita semua,” katanya.

Pauh Putra, 21 Ogos – Utusan Melayu (M) Berhad melalui Pengurus dan Pengarang Unit Pendidikan Utusan Malaysia, Wahid Hashim telah membentangkan mengenai Komuniti Solidariti Utusan yang bertanggungjawab dalam menjalankan tugasan kesukarelaan bagi organisasi korporat tersebut.

Menurut Wahid, atas inisiatif dua tonggak utama iaitu Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Noordin Abas dan Ketua Pengarang Kumpulan, Datuk Aziz Ishak, pihak syarikat memulakan strategi dan wajah baru Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dengan menubuhkan gerakan solidariti Kumpulan Utusan pada penghujung tahun 2014.

“Antara fokus utamanya menyemai semangat kesukarelawanan membabitkan semua staf merentas jabatan dan semua anak syarikat kumpulan Utusan tanpa mengira sempadan jawatan dan gelaran.”

“Jika sebelum ini banyak program CSR hanya digerakkan oleh kelompok prihatin tertentu dalam skala yang terhad, maka gerakan solidariti telah memecah konvensional ini kepada satu gerakan bersepadu sehingga mencetuskan magnitude CSR yang semakin kuat dirasai gegarannya, sekaligus sebagai petunjuk bahawa kerja kesukarelawanan semakin bersebati dan semakin mudah dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Seminar Perkongsian Projek Kesukarelaan Terbaik dan Program Tanggungjawab Sosial Korporat/Universiti (VCORE) yang diadakan di Kampus Induk Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Pauh Putra di sini pagi tadi.

Tambah Wahid lagi, Kumpulan Utusan membuat keputusan untuk tidak berpeluh tubuh dan sekadar membuat laporan apabila pihak pengurusan membuat keputusan untuk melaksanakan misi bantuan banjir di Kelantan dan Pahang yang dilanda bah besar.

Pasukan Solidariti Kumpulan Utusan dan rakan strategik berkonvoi ke kawasan yang musnah dilanda banjir di Kuala Krai, Dabong, Temerloh dan Jerantut.

“Tabung Misi Bantuan Banjir dilancarkan Utusan Malaysia berjaya mengumpul RM240,000 dalam masa yang singkat, serta tambahan peruntukan sumbangan RM100,00 daripada kumpulan Utusan dan sumbangan ini belum termasuk sumbangan pelbagai bentuk barangan yang memenuhkan lori dan beberapa kenderaan pacuan empat roda kami,” katanya.

Malah beliau turut berkongsi perancangan yang dilakukan oleh Pasukan Solidariti Kumpulan Utusan sebelum misi tersebut dijalankan dengan mengariskan beberapa perkara penting.

“Sebelum misi berlangsung, pasukan tinjau diketuai pengerusi solidariti berangkat untuk melakukan kajian keperluan dengan mengenal pasti magnitude bencana; mengkaji sensitiviti setempat; melihat aspek logistik dan persiapan mental yang perlu; mengkelaskan kelompok sasaran umum dan khusus; cara pengagihan dan skop bantuan; dan kesesuaian misi pembersihan.

Selepas bantuan diberikan, ianya tidak terhenti di situ bilamana mereka kembali ke kawasan tersebut untuk mengadakan majlis Aidilfitri ke padang awam di pedalaman Manik Urai di Kelantan, selain turut meraikan kira-kira 100 anak yatim dan spastik di sekitar kawasan banjir di Temerloh dengan membawa kesemua mereka membeli persalinan lengkap serta duit raya bagi menceriakan sambutan Aidilfitri,” katanya.

Turut melakukan pembentangan CSR adalah Ahli Lembaga Pemegang Amanah 1Malaysia For Youth (iM4U), Yang Berhormat Dato’ Haji Irmohizam Ibrahim; Penerbit Bersamamu TV3, Hajah Mazlin Nordin; dan Pengurus Baitulmal Majlis Agama Islam Perlis (MAIPs), Haji Mohd Nazim Mohd Noor.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Raja Muda Perlis yang juga Canselor UniMAP, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail. Berangkat hadir, Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Yang turut hadir, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Brig Jeneral Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin; Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Haji Abdul Malik Hussin; dan Presiden MASTI, Azri Hohad.

Seminar yang julung kali diadakan ini turut mendapat kerjasama dari pelbagai agensi kerajaan, korporat dan NGO seperti BTN, MAIPS, KEMAS, CIDB termasuk para artis dibawah naungan Zeel Production.

Ianya menekankan konsep perkongsian yang bertujuan untuk berkongsi projek-projek USR dan kesukarelawan yang pernah dijalankan oleh semua UA bagi mencari amalan terbaik.

Selain seminar, turut diadakan satu program USR yang mensasarkan masyarakat tempatan yang memerlukan bantuan dan sokongan dalam meneruskan kehidupan seharian dan meningkatkan kualiti gaya hidup yang kondusif.

Malah bagi memeriahkan lagi program ini dan menunjukkan keprihatinan pelbagai lapisan masyarakat ke atas pembudayaan program USR turut diadakan perlawanan amal bola sepak dan bola jaring yang melibatkan wakil MASTI dan Zeel Production. Antara selebriti yang dijangka terlibat adalah Hairi Anak Wayang, Zain Saidin, Abdulrahman Suud, Reza Hasbi, Sherry Ibrahim, Aishah Ilias dan ramai lagi.

 

Arau, 21 Ogos – Pendakwah Antarabangsa, Nouman Ali Khan meluangkan masa menyampaikan syarahan akademik kepada warga Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dalam rangka lawatannya ke Perlis.

Nouman yang diiringi ahli pengurusan Al-Bayyinah Institut menyampaikan syarahan yang berkisar mengenai hala tuju sebenar yang patut ada pada diri seseorang individu terutama dalam mencari keredhaan Allah.

Berangkat hadir mendengar syarahan tersebut, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajag Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Yang turut hadir, Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin serta Mufti Perlis, Prof. Madya Dr. Haji Mohd. Asri Zainol Abidin.

Antara intipati utama dalam syarahan yang dihadiri oleh hampir 1,200 orang pelajar dan warga kerja UniMAP itu menyentuh mengenai matlamat hidup individu di dunia kebanyakannya didasari oleh keinginan untuk menjadi insan yang bahagia dan tenang.

Namun, jelas beliau, apabila dikurniakan kebahagiaan dan ketenangan ia tidak cukup untuk membuatkan seseorang itu berpuas hati sebaliknya terus mengimpikan untuk mempunyai kewangan yang stabil, pangkat dan jawatan seterusnya berada di kedudukan pertama.

Ujarnya lagi, ibu bapa sendiri sentiasa mengimpikan anak-anak untuk menjadi insan berjaya, yang mana ia merujuk kepada mereka yang berjawatan tinggi serta bekerja dalam bidang professional seperti doktor, jurutera, akauntan dan peguam.

“Seringkali juga wujud perbezaan taraf bagi individu yang berjawatan profesional serta individu yang mendalami hadis dan al-Quran hinggakan golongan ini (hadis dan Al-Quran) hanya sesuai berada di masjid.

“Stigma ini harus diubah dan semua kita sewajarnya berusaha untuk menjadi yang terbaik tanpa mengharapkan ganjaran dan balasan sebaliknya berusaha untuk meninggalkan sesuatu yang baik untuk generasi akan dating,” ujar beliau.

Selain itu, Nouman juga mengingatkan setiap individu untuk terus bersatu terutama di kalangan umat Islam yang mana ia sebenarnya bermula dari kelompok yang lebih kecil iaitu di kalangan ahli keluarga dan masyarakat di kejiranan.

“Contoh yang paling mudah ialah bersatu di dalam solat berjemaah setiap waktu dan jika hubungan ini dipelihara, ia pasti mampu mewujudkan perpaduan dalam skala yang lebih besar,” jelas beliau.

Selain menyampaikan syarahan akademik, Nouman turut diberi peluang mengimamkan solat dan menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Negeri di sini.

Shah Alam, 21 Ogos – Pasukan Olahraga Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) muncul juara keseluruhan Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM) 2014 dengan pungutan 18 emas sembilan perak dan 11 gangsa.

Kejayaan tersebut turut membolehkan Pasukan Olahraga UniMAP mengekalkan pencapaian sama yang diraih untuk kali kelapan berturut-turut semenjak tahun 2008 lalu sekaligus menepikan cabaran pasukan Universiti Sains Malaysia (USM) yang menduduki tangga kedua dengan tujuh emas, tiga perak dan lapan gangsa.

Pasukan yang terdiri daripada 45 atlet, tiga jurulatih dan dua pengurus telah mengambil bahagian dalam 38 daripada 44 acara yang dipertandingkan bagi kategori lelaki senior, lelaki veteran, wanita senior dan wanita veteran.

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, latihan berterusan pasukan olahraga di bawah kendalian bekas raja pecut Asia Tenggara, Nazmizan Muhammad walaupun di luar musim pertandingan merupakan kunci utama kejayaan pasukan olehraga UniMAP.

Selain itu, ujar beliau, penglibatan dalam beberapa kejohanan olahraga tempatan serta barisan atlit dan bekas atlit kebangsaan yang kini berkhidmat di UniMAP seperti Mohd. Robani Hassan, Mohd. Idris Zakaria, Adi Alifuddin Hussin dan Mohd. Baihaqy Razlan turut menguatkan lagi pasukan olahraga UniMAP.

“Saya amat berpuas hati dengan pencapaian dan komitmen yang diberikan oleh kesemua atlit UniMAP pada SUKUM 2015 kali ini. Saya berharap, UniMAP akan terus memberikan aksi mantap untuk acara-acara lain yang disertai,” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

SUKUM 2015 dianjurkan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM) dengan disertai oleh 20 Universiti Awam (UA) di Malaysia.

Menurut Dr. Kamarudin, pasukan olahraga UniMAP telah memulakan latihan intensif sejak awal Januari lalu sebagai persiapan menyertai Kejohanan Sukan Badan Berkanun (SUKANUN) dan Kejohanan Olahraga Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-Anggota Kerajaan (MAKSAK) pada bulan April dan Jun.

“Saya berbangga dengan pengorbanan para atlit UniMAP yang meluangkan masa menghadiri sesi latihan meskipun pada bulan Ramadhan dan Syawal dan kejayaan muncul juara lapan kali berturut-turut membuktikan komitmen berterusan atlit kami untuk meningkatkan reputasi UniMAP di pentas sukan,” ujar beliau.

Senarai pemenang-pemenang pingat dari pasukan olahraga UniMAP :

 

Bil

Acara

Atlit

Pingat

01

100 meter LS

Mohd. Helmi Ahmad

Mohd. Robani Hassan

 

Emas

Perak

02

100 meter WS

Nik Suhaibah Suwiyah Jusoh

Norhaslinda Md Hussain

 

Perak

Gangsa

03

100 meter WV

Dr. Shuhaida Yahud

Emas

 

04

200 meter LS

Mohd. Robani Hassan

Mohd Helmi Ahmad

 

Emas

Perak

05

200 meter WS

Nurhaslinda Md Hussain

Afifah Mohd. Saad

 

Emas

Perak

06

200 meter WV

Dr. Shuhaida Yahud

Perak

 

 

07

400 meter LS

Mohd Idris Zakaria

Mohd. Baihaqi Razlan

 

Emas

perak

08

400 meter WS

Noratikah Awang

Fauziah Abdul Razak

 

Emas

Perak

09

800 meter LS

Azanis Azamin

Gangsa

 

10

800 meter WS

Farah Aimuni Anum

Nurul Huda Hashim

Emas

Gangsa

11

1,500 meter WS

Farah Aimuni Hanum

Emas

12

Lompat Jauh WS

Noratikah Awang

Afifah Mohamad Saad

 

Emas

Gangsa

13

Lompat Jauh WV

Sharifah Hanita Syed Ahmad

Gangsa

14

Melontar Peluru LS

Adi Alifuddin Hussin

Emas

15

Melontar Peluru WS

Nurul Ashikin Josrie

Azieda Azizan

Perak

Gangsa

16

Melontar Peluru WV

Roseazlina Mustaffa

Emas

17

Melempar Cakera LS

Mohd. Firdaus Jamen

Mohd. Azwan Fahmi Zuhairi

Emas

Gangsa

18

Melempar cakera WS

Azieda Azizan

Gangsa

19

Melempar cakera WV

Roseazlina Mustaffa

Gangsa

20

Merejam Lembing LS

Mohamad Akmal Mad Zain

Emas

21

Merejam Lembing WS

Afifah Mohd. Saad

Gangsa

22

4x100 Meter LS

Mohd Helmi Awang

Mohd. Robani Hassan

Mohd Idris Zakaria

Mohd Baihaqy Razlan

Emas

23

4x100 meter WS

Afifah Mohd. Saad

Fauziah Abdul Razak

Nik Suhaibah Suwiyah Jusoh

Nor Atikah Awang

Emas

24

4x100 meter WV

Faizah Ahmad

Dr. Shuhaida Yahud

Idayu SOfna Ishak

Sharifah Hanita Syed Ahmad

Gangsa

25

4x400 meter LS

Mohd. Baihaqy Razlan

Mohd Idris Zakaria

Mohd. Robani Hassan

Nazmizan Muhammad

Emas

26

4x400 meter WS

Afifah Mohamad Saad

Fauziah Abdul Razak

Nik Suhaibah Suwiyah Jusoh

Nor Atikah Awang

Emas

 

Kangar, 18 Ogos – Jentera sekretariat Festival Konvokesyen (Festkon) ke – 10 Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah memulakan rangka promosi programnya apabila turut menyertai aktiviti senamrobik anjuran Media Prima Berhad sempena program Jelajah DramaSangat TV3 dan TV9 yang diadakan di Dataran Dato’ Sheikh Ahmad di sini, baru-baru ini.

Menurut Pengarah Festkon10 Muhammad Ilyas Md Yusof, ini adalah salah satu cara untuk mempromosikan program Festkon10 kepada umum.

“Selain bersenam, kehadiran kami di sini adalah untuk mendekati warga Perlis bagi memberi penjelasan mengenai program Festkon10 yang dijangka berlangsung bermula 16 hingga 21 September di Kampus Induk UniMAP Pauh Putra.

“Edaran risalah Festkon10 dapat dijalankan dengan lebih mudah kerana rata-rata masyarakat yang hadir adalah dari serata pelusuk negeri Perlis,” katanya.

Objektif kita untuk menyampaikan maklumat mengenai Festkon10 dengan lebih cepat dan tepat tercapai dengan kehadiran masyarakat pada senamrobik tersebut.

Program Jelajah DramaSangat TV3 dan TV9 adalah program bagi mempromosikan drama-drama yang sedangkan ditayangkan di TV3 dan TV9.

Antara celebriti yang turut memeriahkan program tersebut adalah Izreen Izminda, Janna Nick, Syafie Naswip, Raja Ilya, Uqasha Senrose dan ramai lagi.

SERDANG: Seramai 154 Pegawai Kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah ditauliahkan bersama 1,628 pegawai kadet daripada 18 universiti awam (UA),baru-baru ini.

Majlis Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet PALAPES Universiti Awam ke-34, yang bertempat di Universiti Putra Malaysia (UPM), disempurnakan DYMM Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah mewakili DYMM Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Baginda menitahkan semua pegawai kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) yang ditauliahkan sebagai pegawai tentera simpanan supaya meneruskan kerjaya itu.

“Beta berkehendakkan segala ilmu yang diperoleh sepanjang tiga tahun berada di PALAPES digunakan dan diperkemaskan bagi menghadapi sebarang cabaran.

“Beta juga menyeru kepada saudara-saudari (pegawai kadet) melaksanakan segala amanah diberikan sebagai satu cabaran yang mesti ditangani dengan baik dan bijaksana,” Titah baginda.

Turut hadir Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali, Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

Naib Canselor, merangkap Komandan Palapes UniMAPBriged. Jen. Datuk Profesor Dr. Kamarudin Hussin dan Timbalan Komandan Palapes UniMAP, Leftenan Kol. Prof. Dr. Zaliman Sauli hadir sama mewakili UniMAP.

Baginda juga bertitah kerjaya itu perlu diteruskan sama ada dalam Angkatan Tetap atau Pasukan Simpanan Angkatan Tentera Malaysia supaya ilmu diperoleh tidak disia-siakan.

Shah Alam, 17 Ogos – Barisan atlit Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang terpilih mewakil iuniversiti pada Kejohanan Sukan Universiti-universiti Malaysia (SUKUM) ke-40 perlu menonjolkan semangat juang yang tinggi dalam setiap perlawanan yang disertai.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, selain itu, barisan atlit UniMAP juga perlu mengutamakan disiplin dan semangat kesukanan dalam menjaga imej dan reputasi UniMAP di kalangan Universiti Awam (UA) lainnya.

“Setiap pasukan mengimpikan kejuaraan, namun biarlah kejuaraan itu hadir dengan semangat perjuangan pada landasan yang betul. Sebagai juara bertahan, kita tidak boleh terus selesa dibuai kejayaan lalu, sebaliknya terus menyimpan iltizam untuk mengekalkan kejayaan yang sama pada tahun ini,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian pada sesi perjumpaan dengan 135 atlit dan pegawai UniMAP yang mengambil bahagian dalam perbarisan lintas hormat, Majlis Perasmian Kejohanan SUKUM Ke-40 di Stadium UiTM Shah Alam di sini.

Pada kejohanan yang bakal berlangsung sehingga 23 Ogos itu, UniMAP akan mengambil bahagian dalam 15 acara antaranya Badminton Campuran, Basikal (Lelaki), Bola Sepak (Senior), Bola Sepak (Veteran), Bola Tampar (Lelaki), Bola Tampar (Wanita), Boling Padang (Lelaki), Boling Padang (Wanita), Dart (Lelaki), Futsal (Lelaki), Futsal (Wanita), Olahraga (Lelaki), Olahraga (Wanita), Tenpin Boling (Lelaki) dan Tenpin Boling (Wanita).

 

PUTRAJAYA, 17 Ogos  – Para pelajar Antarabangsa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mencuri tumpuan pengunjung Minggu Pendidikan Tinggi Malaysia (HEWM) 2015 sekaligus berjaya mengungguli pertandingan 1 World Culture yang berlangsung di sini kelmarin.

Menerusi lagu yang dipopularkan oleh Seniman Ahmad Jais, “Mengharap Sinar, Menelan Kabus”, Shehabaddin Galal Hael, 23, yang berasal dari Yemen berjaya memukau para juri dan pengunjung HEWM 2015 menerusi kelunakan dan lenggok melayu aslinya seterusnya menepati ramalan untuk muncul juara bagi kategori nyanyian.

Beliau yang kini sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Sarjana di Pusat Pengajian Mekatronik UniMAP membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000, trofi dan sijil penyertaan. Beliau juga merupakan antara 10 peserta terbaik Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) yang berlangsung awal bulan lalu.

Menurut Shehabaddin, semenjak menyambung pengajian di UniMAP pada tahun 2011 yang lalu, beliau sentiasa mengambil peluang untuk mempelajari adat resam dan budaya masyarakat di negara ini termasuk menguasai bahasa kebangsaan.

Jelas beliau, penerimaan masyarakat terhadap pelajar antarabangsa turut berbeza apabila mendapati pelajar berkenaan dapat menguasai bahasa tempatan.

“Saya gembira menjadi sebahagian daripada warga UniMAP dan berpeluang menghiburkan pelbagai peringkat masyarakat dari Raja Perlis, DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail sehinggalah ke rakyat jelata.

“Insya Allah, saya akan terus berada di UniMAP sehingga tamat pengajian peringkat Ijazah Kedoktoran (PhD) dan jika diizinkan akan terus menabur khidmat bakti di Malaysia,” ujarnya.

Dalam pada itu, UniMAP turut meraih tempat kedua menerusi kategori tarian yang diwakili oleh para pelajar dari Uzbekistan menerusi tarian gabungan tradisional Malaysia-Uzbekistan. Pasukan Tarian UniMAP tumpas kepada pelajar antarabangsa dari Universiti Teknologi Petronas.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Dato’ Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, kejayaan yang diraih itu adalah sesuatu yang membanggakan memandangkan persaingan sengit yang bakal diterima daripada universiti-universiti lainnya terutama universiti swasta.

Ujar beliau lagi, ia juga membuktikan pelajar antarabangsa di UniMAP sentiasa di beri peluang untuk menonjolkan bakat dan kebolehan masing-masing.

“Alhamdulillah, saya amat berbangga dan berpuas hati dengan pencapaian pelajar-pelajar antarabangsa ini dan saya percaya kejayaan ini sesuatu yang manis untuk mereka semua selepas menghabiskan masa yang banyak untuk sesi latihan dan pada masa sama mengikuti pengajian,” katanya sambil menambah kejayaan itu adalah hasil kerjasama Pusat Hal Ehwal Antarabangsa (CIA) UniMAP, Unit Kebudayaan dan Rekreasi serta Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP.

1 World Culture merupakan pertandingan tahunan yang dianjurkan oleh Kolej Universiti Nilai dengan kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN).

Sebanyak 11 buah Institusi Pengajian Tinggi mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut antaranya Asia Pacific University, Universiti Tunku Abdul Rahman, Sunway University dan Universiti Malaysia Sarawak.

Kangar, 15 Ogos – Lebih 700 calon pelajar mengunjungi kaunter promosi Jom Masuk Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kategori Khas yang telah diadakan di Kedah, Kelantan, Terengganu, Kuala Lumpur dan Perlis semenjak 12 Ogos lalu.

Menurut Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin pihaknya menjangkakan jumlah pengunjung dari kalangan calon pelajar dan waris akan bertambah dalam siri promosi terakhir di Selangor 17hb ini.

“Alhamdulillah sambutan para pelajar amatlah menggalakkan, dan pada hari ini dan semalam hampir 200 calon pelajar mengunjungi Lobi Bangunan Persekutuan Kg. Raja, Besut serta Pejabat Yayasan Terengganu di Kuala Terengganu untuk mengemukakan permohonan masing-masing.

“Promosi pada hari ini yang merupakan kerjasama UniMAP dan pejabat Yayasan Terengganu itu turut disertai oleh Setiausaha Politik YAB Menteri Besar Terengganu, Dr. Rozailan Mamat yang juga mantan Pengarah Pusat Kerjasama Industri dan Kerajaan UniMAP,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Program Jom Masuk UniMAP kategori Khas itu diperkenalkan khusus bagi membantu pelajar-pelajar yang mempunyai pendapatan isi rumah keluarga di bawah RM3,000 sebulan untuk membolehkan para pelajar yang memenuhi syarat minimum meneruskan pengajian ke program-program pengajian yang ditawarkan di UniMAP.

Selain pendapatan isi rumah keluarga di bawah RM3000 sebulan, pelajar-pelajar atau mempunyai ibu/bapa/penjaga yang berstatus Orang Kelainan Upaya (OKU), anak yatim atau dijaga oleh ibu/bapa tunggal juga merupakan antara yang layak memohon menerusi program “Jom Masuk UniMAP”.

Dr. Kamarudin berkata program itu juga selaras dengan hasrat kerajaan yang menggalakkan Universiti Awam (UA) menjelajah ke setiap pelusuk termasuk di luar bandar bagi membantu anak-anak bangsa supaya tidak ketinggalan dalam bidang pendidikan.

Beliau berkata program itu juga adalah untuk menyampaikan aspirasi kerajaan bagi memberi peluang kedua kepada pelajar dan membantu mereka yang kurang berkemampuan untuk meneruskan pengajian.

“Kesemua calon ini akan melalui fasa tapisan dan akan menerima jawapan dalam tempoh dua minggu lagi. Calon yang terpilih dari kalangan kategori khas akan mendaftar di UniMAP pertengahan bulan September nanti,” jelas beliau lagi.

BUTIRAN PROGRAM Jom Masuk UniMAP

Program ‘Jom Masuk UniMAPmerupakan program inisiatif University Social Responsibility (USR) UniMAP kepada rakyat negeri Perlis dan Malaysia secara keseluruhannya. Program ini bertujuan memberi peluang kepada pelajar lepasan SPM (aliran Sains) dengan kelayakan minimum akademik untuk memasuki UniMAP dengan mengambil kira status isi rumah 40% terendah.

PUTRAJAYA, 15 Ogos –Unit Penyelidikan Teknologi Sukan Permotoran (MoTECH) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengorak langkah lebih jauh dengan menganjurkan klinik asas Go Kart di luar dari kawasan litarnya dengan destinasi pilihan di Putrajaya.

Pengarah MoTECH UniMAP, Dr. Shariman Abu Bakar berkata, sambutan yang diterima dari peserta di sekitar Lembah Klang amat memberangsangkan.

“Ini merupakan langkah pertama kita untuk berkongsi ilmu mengenai go kart dengan masyarakat luar Perlis.

“Dari sambutan yang diterima, saya yakin, kita mampu untuk menganjurkan lebih banyak klinik go kart dan memupuk minat sukan ini di kalangan remaja,” katanya ketika ditemui pada Klinik Asas Go Kart sempena Minggu Pendidikan Tinggi Malaysia (HEWM) 2015, di sini, semalam.

Ujar Dr. Shariman lagi, Klinik Asas Go Kart yang diadakan selama sehari itu telah disertai seramai 31 peserta dan salah seorang daripadanya adalah pesakit Autisme.

Sementara itu, bagi Johan Iskandar Iskandar Zulkarnain, murid tahun lima dari Sekolah Kebangsaan Setiawangsa, berasa teruja selepas mengikuti klinik gokart tersebut.

“Walaupun saya pernah memandu gokart sebelum ini, tetapi ia tidak sama dengan pengalaman yang saya perolehi semasa mengikuti klinik gokart selama sehari ini.”katanya.

Bagi Nurdini Adriana Shamsul Ehsan, 13, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Damansara Utama, berkata, pengalaman memandu gokart buat kali pertama amat menyeronokkan.

“Ia sesuatu yang baharu bagi saya dan jika ada lagi penganjuran klinik seperti ini di masa akan datang, saya tidak akan melepaskan peluang untuk menyertainya lagi,”katanya.

Nik Ahmad Aqeel Nik Mohd Asyikin, 11, dari Sekolah Rendah Agama Integrasi Salak Tinggi pula berkata, simulator yang disediakan pada klinik gokart itu memberikan pengalaman seperti memandu gokart yang sebenar.

“Sebelum memandu gokart yang sebenar, semua peserta diberikan peluang untuk menggunakan simulator yang disediakan, ia merupakan pengalaman yang amat menyeronokkan kerana ia seperti memandu gokart yang sebenar,”katanya lagi.

PUTRAJAYA, 14 Ogos – Komitmen dan kesungguhan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dalam memupuk minat sukan go kart di negara ini terutama di kalangan generasi muda diiktiraf selepas meraih Anugerah Penghargaan Pusat Tranformasi Komuniti Universiti (UCTC) bagi kategori Sukan dan Rekreasi.

Pengarah Unit Penyelidikan Teknologi Sukan Permotoran (MoTECH) UniMAP, Dr. Shariman Abu Bakar berkata, anugerah yang diraih bakal menjadi pemangkin untuk pasukannya lebih bersemangat dan terus aktif mempromosikan sukan permotoran terutama di kalangan pelajar sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi di negara ini.

“Saya amat bertuah kerana mempunyai staff yang sangat komited dalam melaksanakan tugas sekaligus membantu kejayaan Litar go kart UniMAP.

“Terima kasih juga kepada Naib Canselor UniMAP, Datuk Kamarudin Hussin kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk menerajui MoTECH UniMAP”, katanya ketika ditemui pada Majlis Anugerah Penghargaan UCTC 2015, di Dewan Zaaba, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Ujarnya lagi, kejayaan yang diraih itu juga adalah hasil sokongan kuat  dari Syarikat Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd (Modenas) yang sentiasa membantu memberikan bantuan khidmat nasihat dan peralatan sukan permotoran dan UCTC UniMAP.

Majlis Perasmian disempurnakan Ketua Setiausaha KPT, Dato, Seri Ir. Dr. Zaini Ujang.

Turut hadir, Timbalan Ketua Setiasuaha KPT,Dato' Nasir Bin Mat Dam dan Pengerusi Majlis Anugerah Penghargaan UCTC 2015, Prof. Dr. Imran Ho Abdullah.

Majlis Anugerah Penghargaan UCTC 2015 yang diadakan bersempena Minggu Pendidikan Tinggi Malaysia 2015 bertujuan untuk memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada program-program komuniti cemerlang dalam mengaplikasikan prinsip Strategi Lautan Biru Kebangsaan iaitu, kos minima, perlaksaan pantas, berimpak tinggi dan mampan.

Sebanyak 16 kategori dipertandingkan melibatkan 186 projek iaitu, Edu Tourism, ICT dan Teknologi, Kebajikan Sosial, Kesihatan, Keusahawanan, Memelihara Warisan dan Kebudayaan Negara, Pembangunan Alam Sekitar, Pendidikan, Pengurusan Risiko dan Bencana, Sukan dan Rekreasi, UCTC-RTC, Agensi Kerajaan, Industri Korporat, Komuniti, NGO dan Persatuan Pelajar.

Sementara itu, tiga lagi projek UniMAP,  ACELink: A High Speed WiFi and Wireless Distribution, (Prof. Madya Dr. Faizal Jamlos); Nano DNA Chips For Early Detection of Cervical Cancer (Prof. Dr. Uda Hashim) dan Artificial Marble (Prof. Madya Dr. Che Mohd Ruzaidi Ghazali) turut tersenarai sebagai antara tiga projek terbaik bagi kategori ICT dan Teknologi, Kesihatan serta UCTC-RTC.

Arau, 12 Ogos - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mensasarkan 7 pingat emas pada Kejohanan  Sukan Universiti-universiti Malaysia (SUKUM) ke-40 yang akan berlangsung pada 17 hingga 23 Ogos 2015 di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, sasaran tersebut ditetapkan dalam usaha mengekalkan pencapaian selaku juara keseluruhan SUKUM yang disandang sebanyak tujuh kali sejak tahun 2008 yang lalu.

Antara acara yang disasarkan menjadi penyumbang emas, ujar beliau ialah olahraga, tenpin boling, bola tampar lelaki dan wanita, bola sepak senior, dart, dan boling padang.

“Sasaran kita bagi SUKUM ke-40 ini adalah untuk mengekalkan kejuaraan yang telah kita sandang selama enam tahun berturut-turut dan saya percaya kita akan mampu mencapai sasaran 7 pingat emas, tujuh perak dan lima gangsa sekiranya para atlet berusaha sehabis baik.

“Saya yakin, semua atlet telah melakukan persedian yang tebaik dan bersedia untuk mengharumkan nama universiti pada kejohanan kali ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Amanat Naib Canselor dan Penyerahan Bendera Kontinjen UniMAP Sempena Kejohanan Sukan Staf Antara Universiti Malaysia Ke- 40 di Kubang Gajah.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Dato’. Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP  Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan yang juga bertindak sebagai Ketua Kontinjen SUKUM UniMAP.

Pada majlis itu juga, semua atlit membaca ikrar yang diketuai atlit olahraga Mohd. Firdaus Jamein.

UniMAP menghantar seramai 135 atlet dan pegawai untuk mengambil bahagian dalam acara antaranya Badminton Campuran, Basikal (Lelaki), Bola Sepak (Senior), Bola Sepak (Veteran), Bola Tampar (Lelaki), Bola Tampar (Wanita), Boling Padang (Lelaki), Boling Padang (Wanita), Dart (Lelaki), Futsal (Lelaki), Futsal (Wanita), Olahraga (Lelaki), Olahraga (Wanita), Tenpin Boling (Lelaki) dan Tenpin Boling (Wanita).

PAUH PUTRA – Pusat Bahasa Antarabangsa (CIL), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Rajamangala University of Technology Srivijaya (RMUTSV), Thailand bakal menganjurkan program International Soft Skills & Leadership Camp (ISOL).

Program perkongsian ilmu antara dua negara  yang diadakan  selama empat hari itu melibatkan penyertaan seramai 45 pelajar dari kedua-dua universiti.

Penyelaras Program ISOL 2015, Mohd Syamril Aklmar Chek Kassim berkata, program kali kelima yang telah berlangsung sejak 2011 itu secara langsung telah meningkatkan kualiti dan memperkemaskan nilai kepimpinan para pelajar di kedua-dua buah universiti.

“Kurikulum dan pendekatan yang digunakan sepanjang program ini bakal melibatkan pelajaran dengan aktiviti di dalam dan di luar kelas yang diharapkan mampu memberi impak positif kepada para pelajar di masa hadapan.

 “Sepanjang program ini, pelajar-pelajar dari UniMAP dan RMUTSV perlu  mempraktikkan penggunaan bahasa Inggeris dan kemahiran kepimpinan dalam situasi kehidupan sebenar atau pembelajaran luar kelas melalui program-program yang dijalankan,”katanya ketika ditemui selepas Majlis Perasmian yang diadakan di Auditorium Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra, di sini, baru-baru ini.

Majlis perasmiannya disempurnakan Pengarah CIL UniMAP, Prof. Dr. Harshita Aini Haroon. Turut hadir, Pensyarah Jabatan Bahasa Antarabangsa, Fakulti Sastera Liberal, RMUTSV,  Kittiya Phisutthangkoon.

Ujarnya lagi, antara aktiviti yang dijalankan sepanjang program itu adalah lawatan ke Perpustakaan Pauh Putra, UniMAP dan sekitar kawasan kampus utama UniMAP di Pauh Putra.

“Selain itu, para pelajar juga di bawa melawat beberapa tempat menarik di Perlis dan Kedah bagi tujuan mempromosikan Malaysia seperti di Gua Kelam, Pusat Sains Negara cawangan Kedah dan Pusat Kraftangan.

 “Manakala program di Songhkla pula, para pelajar di bawa melawat  sekitar kampus RMUTSV,  Samila Sheep Farm, Songkhla Lake Cruise,  dan melawat Bandar Lama Songkhla,”katanya lagi.

Surabaya (Indonesia), 2 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melalui Pusat Kecemerlangan Geopolimer & Teknologi Hijau (CEGeoGTech) memperluaskan hubungan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan teknologi, elektronik dan pembuatan berasaskan bahan hijau dengan dua buah institusi pendidikan di Indonesia.

Hasil perbincangan awal, UniMAP dan Petra Christian University (PCU) serta Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) bersetuju untuk meneroka kerjasama baru yang mana sebelum ini hanya bertumpu kepada aspek penyelidikan dan penerbitan jurnal.

Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Mikroelektronik UniMAP, Prof. Madya Dr. Rizalafande Che Ismail berkata, kerjasama tersebut merangkumi penganjuran seminar antarabangsa bersama UniMAP – ITS dalam bidang geopolimer dan bahan hijau yang dijadualkan berlangsung di UniMAP pada tahun hadapan.

Selain itu, ujar beliau, UniMAP dan ITS juga telah bersetuju untuk memperkasakan pelajar Pascasiswazah melalui penganjuran kem musim panas yang akan memberi fokus kepada aspek penyelidikan, penerbitan dan penghasilan jurnal yang dijadualkan tahun hadapan di ITS.

“Satu lagi kerjasama UniMAP-ITS ialah untuk menyediakan peluang latihan industri bagi pelajar UniMAP dalam bidang elektronik di Surabaya mulai tahun ini,” ujar beliau selepas mengadakan lawatan kerja ke ITS sempena Seminar Antarabangsa Kejuruteraan Teknologi, Bahan Hijau Elektronik dan Pembuatan Reka Bentuk Hijau di Hotel Swiss Belinn di sini semalam.

Turut hadir, Pengarah Institut Nanoteknologi UniMAP, Prof. Uda Hashim, Timbalan Pengarah Pusat Kerjasama Industri & Kerajaan UniMAP, Dr. Norhafiza Mohamad dan Pengurus CEGeoGTech, Prof. Madya Dr. Mohd. Mustaffa Al-Bakri Abdullah.

Seminar yang memfokuskan kepada tiga bidang utama teknologi hijau itu berjaya menerima 120 kertas kerja yang bakal diterbitkan dalam jurnal berindeks scopus serta dihadiri oleh 80 orang peserta.

Dalam pada itu, menurut Dr. Rizalafande lagi, bagi kerjasama UniMAP PCU pula, kedua-dua institusi bersetuju untuk menganjurkan program khas yang akan memberi tumpuan dalam aspek cabaran dan pendedahan industri di Malaysia dan Indonesia.

“Program yang dinamakan SPICE ini dijadualkan berlangsung pada tahun hadapan di PCU dengan sasaran peserta di kalangan ahli akademik dan pengamal industri.

“Dengan penganjuran kesemua program ini, UniMAP amat berharap kerjasama Malaysia-Indonesia akan menjadi lebih erat sekaligu memacu pertubuhan teknologi hijau di kedua-dua negara,” jelas beliau lagi.

Padang Besar, 12 Ogos - Aktiviti berkayuh sambil menikmati suasana petang di kawasan kampung memberikan pengalaman baru kepada para peserta Asia Summer Program (ASP) 2014.

Lebih bertuah lagi, Raja Muda Perlis yang juga Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail turut berkenan bercemar duli  berangkat hadir untuk bersama-sama para peserta berkayuh sejauh 10 kilometer di Kampung Titi Tinggi Hulu, di sini semalam.

Turut serta dalam kayuhan itu, Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin.

Selain beriadah, aktiviti berbasikal dianjurkan khusus untuk mendekatkan lagi para peserta ASP2014 dengan persekitaran di Malaysia amnya dan Perlis khasnya.

Bagi Park Taeyon, 24, yang berasal dari Korea Selatan, berkata , aktiviti berkayuh di kawasan kampung ternyata memberikan pengalaman baru kepadanya tentang budaya penduduk tempatan.

“Ini merupakan kali pertama saya datang ke Malaysia dan ianya pengalaman yang menyeronokkan kerana dapat mengikuti program yang menarik dan menambah pengetahuan mengenai budaya masyarakat Asia.

“Pemandangan sepanjang laluan kayuhan juga amat menarik dan ia tidak terdapat di Korea,”katanya ketika ditemui selepas Program Kayuhan CSR bersama Raja Muda Perlis.

Rakan beliau, Jae Hyeon Kim, 23, yang juga berasal dari Korea Selatan berkata, peluang yang diberikan untuk menyertai ASP adalah sangat berharga dan tidak sepatutnya disia-siakan.

“Saya mengambil bahagian dalam setiap aktiviti yang diadakan, kerana ianya pengalaman yang tidak akan saya perolehi di tempat sendiri.

“Sekiranya diberikan peluang sekali lagi untuk menyertai ASP, saya tidak akan melepaskan peluang itu,”katanya.

Sementara itu, bagi peserta dari Bangladesh, Md. Ashaful Islam Kakon, 19, berkata, beliau berasa selesa dengan layanan yang diberikan masyarakat Malaysia yang peramah dan mudah mesra.

“Penduduk di sini mudah memberi senyuman dan tidak sombong, sepanjang perjalanan semasa berkayuh tadi mereka sentiasa melambai kearah kami.

“Pengalaman kali pertama disini membuatkan saya berasa amat selesa dan bercadang untuk melanjutkan pengajian di peringkat sarjana di UniMAP kelak,”kata mahasiswa jurusan kejuruteraan perisian komputer dari Daffodil International University itu.

Sepanjang perjalanan itu juga, Tuanku Syed Faizuddin yang juga Tuanku Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) turut menyampaikan sumbangan dari Majlis Agama Islam Perlis kepada tiga buah keluarga asnaf  yang kurang berkemampuan.

Padang Besar,  5 Ogos --  Para peserta  yang terdiri daripada pelajar dan pensyarah dari 23 Universiti di Asia  sudah mula tiba di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Kampus Uniciti Sungai Chuchuh, di sini.

Mereka antara peserta yang akan menyertai Asia Summer Program (ASP) 2014 yang akan berlangsung selama tiga minggu bermula 5 hingga 23 Ogos 2014 di kampus UniMAP.

Pengerusi ASP 2014, Prof Dr  Harshita Aini Haroon ketika dihubungi berkata pihak sekretariat telah menerima ketibaan peserta sejak 3 Ogos lalu dimana peserta dari Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) merupakan antara yang terawal tiba.

“Alhamdulillah, kita menerima ketibaan para peserta ini  seperti yang dijadualkan dan seterusnya proses pendaftaran turut berjalan lancar.  Mereka semuanya akan ditempatkan di Kampus Uniciti UniMAP.

Ketibaan mereka disambut meriah oleh warga UniMAP terdiri daripada pihak sekretariat dan sukarelawan pelajar yang terlatih bagi memberi bimbingan dan bantuan kepada para peserta ASP 2014,”katanya.

Menurut beliau antara negara yang telah selamat tiba adalah peserta dari Thailand, Indonesia, Filipina dan Kyrgystan, sementara pada malam ini UniMAP bakal menerima para peserta dari Jepun, Ameriah Arab Bersatu (UAE), Korea, Turki, Bangladesh, United Kingdom, dan Amerika.

Beliau berharap ASP 2014 akan berlangsung dengan baik dan menjadi penganjur terbaik pada kali ini.

 

Kangar, 23 Ogos – Seramai tiga orang mahasiswa dari Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) meraih peluang mempelajari budaya masyarakat Indonesia apabila terpilih ke program ”Short Course of Environmental Conservation & Indonesia Culture 2013” di Universitas Negeri Semarang, Indonesia.

Mereka adalah Ahmad Taufiq Bin Sulaiman, Nadia Syahirah Binti Hissamuddin dan Nurul Fatihah Binti Rossaifuddin dari Pusat Pengajiaan Kejuruteraan  Sistem Elektrik.

Program yang berlangsung selama dua minggu bermula dari 19 hingga 31 Ogos itu menghimpunkan 16 orang peserta dari enam universiti di Malaysia, Indonesia, Jepun dan Thailand yang mana semua universiti yang terlibat telah menandatangi Menorundum Persefahaman (MoU) dengan Universitas Negeri Semarang sebelum ini.

Para peserta akan mengikuti kursus konservasi dan kebudayaan di Indonesia dan secara tidak langsung akan melibatkan pertukaran budaya sesama peserta.

Rektor Universitas Negeri Semarang, Prof. Fathur Rokhman, dalam ucapan perasmiannya berkata melalui program pengenalan budaya Indonesia kepada mahasiswa asing, khususnya mahasiswa Asia ini, mereka mempelajari konservasi budaya.

“Semasa program ini para peserta akan mempelajari bahasa Indonesia, bahasa Jawa, kesenian Jawa, seni karya, dan batik. Mereka juga akan dibawa melawat ke candi borobudur dan lawang sewu,” katanya.

Melalui program tersebut juga,iainya  dapat membantu dalam meningkatkan program mobiliti tidak berkredit dan membantu meningkatkan bilangan MoU yang aktif.

Turut serta dalam lawatan tersebut adalah staf dari Pusat Hal Ehwal Antarabangsa, iaitu Muhaimin Bin Mukhtar selaku pegawai pengiring dan wakil dari Universiti Malaysia Perlis.

Medan , 7 Ogos  – Kehangatan Asian University Presidents Forum (AUPF) 2013 yang bakal berlangsung di Langkawi dan Perlis pada 6 hingga 9 Oktober ini kian terasa apabila Indonesia dijangka bakal menghantar delegasi besar ke forum berkenaan yang berlangsung selama empat hari.

Kehadiran lebih 25 rektor dan pemimpin atasan universiti sekitar Medan ke majlis pertemuan dengan rakan-rakan strategik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang diadakan di Grand Swissbel Hotel di sini, hari ini bukan sahaja dapat menarik minat lebih ramai pemimpin-pemimpin atasan universiti di negara republik itu malah dapat mengeratkan hubungan strategik antara UniMAP dengan universiti-universiti di sini.

Majlis itu diadakan susulan daripada lawatan kerja delegasi dari UniMAP diketuai Naib Canselor UniMAP, Brig.Jen.Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin ke Medan, Indonesia mulai 16 hingga 18 Ogos baru-baru ini sempena AUPF 2013.

Datuk Prof Dr Kamarudin Hussin berkata beliau amat mengalu-alukan penyertaan rektor serta pemimpin-pemimpin universiti di negara ini ke AUPF 2013 kerana forum berkenaan dapat mewujudkan hubungan kerjasama yang aktif antara universiti di seluruh Asia.

 “Di dalam forum ini yang bertemakan  “Leadership In The Transformation of Asia: Opportunities and Challenges”, peserta juga boleh memilih bagi membentangkan kertas kerja berkaitan tajuk berkenaan selain dapat membincangkan berkaitan bentuk kerjasama yang boleh dilakukan termasuk pertukaran pelajar.

 “Lebih menarik, mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad juga bersetuju bagi menyampaikan ucaptama di forum ini sekaligus kita dapat menimba pengalaman yang berguna bagi merealisasikan pembangunan bersama,” kata beliau ketika berucap di majlis berkenaan.

Turut hadir ke majlis berkenaan ialah Konsul Muda Pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Medan Nor Azhar Hajis.

UniMAP telah terpilih bagi menjadi tuan rumah AUPF 2013 selepas berlangsungnya AUPF 2012 di Busan, Korea tahun lalu dijangka dapat menghimpunkan lebih 100 universiti di Asia dan merupakan kali pertama diadakan di Malaysia sejak diperkenalkan 11 tahun lepas di Guangdong University of Foreign Studies (GDUFS), China.

Seoul, Korea – Pengorbanan menyambut Aidilfitri bersama keluarga di Malaysia berbaloi apabila delegasi penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang menyertai International Youth Invention Contest (IYIC 2013) meraih kejayaan 100 peratus dengan  membawa pulang empat pingat emas dan dua pingat perak menerusi enam produknya yang dipertandingkan.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, kejayaan itu pastinya sangat bermakna buat penyelidik muda UniMAP yang terpaksa menghabiskan minggu terakhir puasa sekaligus menyambut syawal di perantauan apabila turut membawa pulang lima anugerah khas.

Ujar beliau, kesemua enam produk UniMAP itu perlu melepasi pusingan awal terlebih dahulu membabitkan 1,000 produk penyelidikan sebelum penganjur memilih hanya 103 produk terbaik untuk diberikan pingat dan penghargaan khas.

 “Alhamdulillah, kesemua produk yang dihantar ke IYIC 2013 berjaya ke pusingan akhir dan menghasilkan pingat buat delegasi UniMAP. Walaupun pertandingan ini di laksanakan dalam bulan puasa dan juga pada hari raya, pelajar dan staf kita dengan semangat yang kental dapat membuktikan kehebatan dengan membawa pulang pingat emas dan perak untuk UniMAP. Syabas!,” ujarnya yang dipetik dari laman rasmi Facebook beliau.

 IYIC 2013 yang berlangsung dari 6-9 Ogos lalu disertai oleh 10 buah negara menerusi 1,000 produk penyelidikan. Dalam pertandingan tersebut, delegasi penyelidik muda dari Taiwan mengungguli tangga teratas pungutan pingat dengan lapan pingat emas dan lima pingat perak.

 Pingat emas UniMAP disumbangkan oleh Zarina Yahya menerusi produknya Novel Palm Oil Fly Ash (Pofa) Geopolymer CompositeNew Technology Approach Using Geopolymerization Process  For X-Ray Shielding yang turut meraih Anugerah Khas World International  Intecllectual Property Association (WIIPA).

 Turut meraih anugerah khas WIIPA dan pingat emas kedua UniMAP ialah Alida Abdullah menerusi produk Fly Ash based Geopolymer as Lightweight Artificial Aggregate using Low Temperature. Produk tersebut turut meraih anugerah khas Korea University Invention Association (KUIA).

 Dua lagi pingat emas UniMAP disumbangkan oleh Chua Ee Lun dan Yew Long Tat yang mana kedua-dua produk ini turut meraih anugerah khas Association of Young Innovetor and Scientist Indonesia (AYISI) manakala pingat perak UniMAP disumbangkan oleh Anis Nadhirah Ismail, dan Yee Len Fong.

 Datuk Dr. Kamarudin berkata, kejayaan yang diraih oleh penyelidik muda yang bernaung di bawah ENVEX Young Reseacher Club (EYReC) itu melengkapkan kejayaan penyelidik muda di persada antarabangsa sepanjang Ramadhan lalu selepas kejayaan meraih enam pingat emas dalam pertandingan Student Green Growth Invention Contest kali ke-5 di Korea penghujung Julai lalu.

 Ujar beliau, dalam pertandingan yang berlangsung di Guro Digital Complex, Seoul itu, delegasi penyelidik muda UniMAP yang menghantar tujuh penyertaan keseluruhannya turut meraih satu pingat perak.

 “Dalam pertandingan yang dianjurkan untuk kali kelima itu, penilaian pemenang dibuat oleh juri-juri yang dilantik melalui dokumen dan poster penyelidikan yang dihantar oleh universiti dan agensi yang bertanding.

 “Sebenarnya, walaupun pertandingan ini telah dianjurkan sebanyak lima kali, namun ini merupakan kali pertama penyertaan di buka kepada agensi dan institusi pengajian tinggi dari negara-negara lain selain Korea yang mana sebanyak 600 penyertaan diterima dari negara Indonesia, Malaysia dan Filipina.

 “Malaysia sendiri menghantar 16 penyertaan keseluruhannya menerusi sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang menjalinkan kerjasama dengan EYReC seperti Universiti Malaysia Pahang (UMP) selain sekolah angkat UniMAP iaitu Sekolah Menengah Kebangsaaan Dato Sheikh Ahmad dan Sekolah Kebangsaan(SK) Sena.

 “Lebih membanggakan apabila penyertaan pelajar tahun enam di SK Sena turut meraih pingat emas menerusi produknya BreadFriend,” ujar beliau.

 Menurut Dr. Kamarudin, selain ketiga-tiga institusi dan sekolah tersebut, turut mewakili Malaysia ialah peserta dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Rawang, Sekolah Menengah Sains (SMS) Selangor, SMS Tapah, Sekolah Seri Puteri dan Sekolah Menengah Agama Imtiaz Terengganu.

 “Daripada 16 penyertaan ini, penyelidik Malaysia berjaya membawa pulang 11 pingat emas dan lima pingat perak. Saya amat berharap pasukan penyelidik muda ini akan meneruskan kecemerlangan di masa akan datang, sekali gus membawa lebih banyak kejayaan kepada Malaysia amnya dan UniMAP khasnya,” katanya lagi.

 Beliau menambah, penyelidik muda UniMAP selepas ini akan menyertai beberapa pertandingan di peringkat dalam dan luar negara antaranya National Research Invention Competition (NRIC) yang akan diadakan pada Ogos ini di Universiti Malaysia Perlis, Expo Inovasi Islam (i-INOVA) di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan International Invention Show (INOVA) di Croatia.

 

 

 

 

Kangar ,6 Ogos –Menjelang Aidilfitri yang bakal tiba 8 Ogos ini, Kelab Media Perlis (KEMPs) dan sukarelawan Kebajikan Negeri menganjurkan program ‘Jom Bakar Lemang dan Majlis Berbuka Puasa’ dengan turut dimeriahkan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Dalam program yang diadakan di Rumah KEMPs ,di sini hari ini sebanyak 500 batang buluh dan 80 kilogram (kg) beras digunakan bagi menyediakan lemang yang dibakar secara bergotong-royong oleh lebih 80 orang sukarelawan, pengamal media, staff  Unit Media UniMAP serta pelajar antarabangsa bermula jam 10 pagi sehingga waktu berbuka puasa.

Di majlis itu juga Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen.Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin menyampaikan sumbangan Hari Raya daripada pihak UniMAP  kepada Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Abdullah Ali dan setiap ahli KEMPs yang diterajui Presidennya, Adnan Jahaya serta 10 pelajar antarabangsa UniMAP yang menyambut Aidilfitri di negara ini.

Turut hadir ke program berkenaan ialah Presiden Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSMM) Perlis, Datuk Bahari Taib.

Dr Kamarudin berkata program ini dapat mengeratkan silaturahim antara UniMAP dengan pihak media serta sukarelawan JKM sekaligus dapat menjalinkan kerjasama yang erat di masa akan datang.

Katanya, selain itu pelajar-pelajar antarabangsa juga dapat diberi pendedahan mengenai suasana sambutan Hari Raya di negara ini yang besar kemungkinan agak berbeza dengan sambutan di negara asal mereka.

“Pelajar-pelajar luar negara ini dapat melihat serta mempelajari dengan lebih dekat bagaimana menghasilkan lemang yang menjadi antara juadah utama Hari Raya Aidilfitri di kalangan masyarakat Melayu di negara ini.

“Selain itu, sumbangan kepada pihak media juga adalah sebagai penghargaan UniMAP kerana media telah banyak membantu mengharumkan nama UniMAP sejak dari awal penubuhan UniMAP yang dahulunya dikenali sebagai Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM),” kata beliau.

Dari Meja Naib Canselor SALAM SYAWAL 1434H

Assalamualaikum W.B.T

Alhamdulillah, beberapa hari saja lagi, seluruh umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan Syawal, bulan kemenangan bagi mereka yang berjaya menjalani ibadah puasa sepanjang Ramadan. Ia merupakan lambang kemenangan umat Islam hasil dari "peperangan" menentang musuh dalam jiwa yang terbesar, iaitu hawa nafsu.

Dalam kegembiraan dan kemeriahan menyambut Aidilfitri, jangan kita lupakan mereka yang kurang bernasib baik seperti fakir miskin dan anak-anak yatim yang hidup dalam kesusahan. Setiap warga Universiti seharusnya memberi sesuatu yang boleh menggembirakan mereka seperti pakaian, makanan atau apa jua yang boleh mengubat kesedihan di hati mereka. Ini tanda bahawa masih ada yang prihatin dengan kehadiran mereka di dunia ini. Bantulah sekadar yang kita mampu bagi meringankan beban insan-insan yang kurang bernasib baik ini. Biar sedikit yang diberikan, namun pemberian yang ikhlas menjadi tuntutan. Semoga ini menjadi ibadah apabila dihisab oleh Allah swt di akhirat nanti. 

Sabda Rasulullah S.A.W: “Seorang muslim adalah saudara bagi muslim. Dia tidak boleh menganiaya saudaranya dan tidak boleh pula membiarkan saudaranya teraniaya oleh orang lain. Barang siapa yang membantu (mencukupkan) keperluan atau hajat saudaranya, maka Allah Ta‘ala membantunya (mencukupkan) keperluan atau hajatnya. Dan barang siapa yang melapangkan kesulitan seorang muslim, maka Allah Ta‘ala melapangkan kesulitannya kelak di Hari Kiamat. Dan barangsiapa yang menutup aurat (keburukan) orang muslim, maka Allah menutupi pula keburukannya kelak di Hari Kiamat." (Hadis riwayat Bukhari)

  Marilah kita bersama-sama bersyukur dengan keamanan yang kita kecapi selama ini, dan berdoa agar saudara kita di bumi Syria, Palestin, Mesir, Lubnan dan lain-lain lagi kembali beroleh keamanan.

Kita hendaklah bersyukur kerana di Malaysia, kita hidup dalam suasana aman dan damai dan dapat merayakan Hari Raya Aidilfitri dengan sempurna. Kita tidak perlu melarikan diri daripada apa-apa serangan atau bencana dan malapetaka. Tetapi janganlah kita merasa begitu selesa dengan apa yang kita kecapi ini kerana jika kita tidak berjaga-jaga dan tidak berusaha meningkatkan daya tahan kita, apa yang kita kecapi ini mungkin tidak dapat bertahan. 

Saya ingin mengingatkan mereka yang akan pulang ke kampung di hari raya ini, berhati-hatilah di jalanraya. Semoga perjalanan anda selamat sampai ke destinasi yang dituju dan  sentiasa dirahmati Ilahi

Akhir kata, dengan kerendahan hati, saya bagi pihak diri, isteri, anak-anak dan seisi keluarga mengambil kesempatan menyusun sepuluh jari memohon maaf zahir dan batin atas apa jua kesalahan mahupun kekhilafan yang telah dilakukan.

… Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin…

KANGAR, 4 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) akan terus memperkasakan agenda pengajian tinggi negara dalam semua aspek termasuk penerbitan dan jurnal yang lebih berdaya saing dalam usaha merealisasikan misi sebagai antara universiti terbaik dunia.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh laman web yang menjalankan kajian mengenai kedudukan universiti dunia iaitu Webometrics (www.webometrics.info), UniMAP kini menduduki 10 tempat teratas dalam kedudukan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia.

Katanya, kajian tersebut dijalankan menggunakan kaedah penilaian laman web untuk menentukan pencapaian universiti dari segi kandungan bahan, rujukan, visibiliti dan kesarjanaan menerusi aktiviti yang menggunakan ruang siber.

"Andaiannya, universiti yang menduduki ranking terbaik selalu dirujuk dan dijadikan panduan berdasarkan kepada kandungan dan kesarjanaan warga universiti tersebut,” jelasnya.

Penarafan webometrik melibatkan 40,000 institusi pengajian tinggi di seluruh dunia di mana 10 tangga teratas dibolot oleh universiti dari Amerika Syarikat menerusi Universiti Harvard disusuli oleh Institut Teknologi Massachusetts (MIT), disusuli oleh Stanford, Berkeley, Cornell, Minessota, Pennsylvania, Wisconsin Madison, Illinoise dan Michigan.

Sementara itu, dalam penarafan World Schimago Rankings 2013 pula, UniMAP berjaya memperbaiki kedudukan di tempat ke-10 di Malaysia dan tempat 1,534  di peringkat dunia.

Dr. Kamarudin berkata, pada penarafan yang dibuat tahun lalu, UniMAP menghuni kedudukan ke-13 di Malaysia dan 2,350 di dunia.

“Schimago merupakan penarafan yang dibuat berdasarkan penerbitan bertaraf scopus. Tahniah!,” ujarnya yang dipetik dari laman facebook peribadi beliau.

1 Ogos 2013

KANGAR: Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sekali lagi mengekalkan keunggulannya dalam Sistem Pengurusan Kualiti apabila sekali lagi menerima pengiktirafan MS ISO 9001:2008 dari SIRIM QAS International (SIRIM) baru-baru ini.

Pengiktirafan tersebut sah digunakan bermula 16 Julai 2013 sehingga 15 Julai 2016 setelah pihak SIRIM menjalankan kembali audit di 10 Pusat Tanggungjawab (PTj) yang terdiri daripada Pusat Pengajian Kejuruteraan Pembuatan, Alam Sekitar, Bioproses serta  Pusat Teknologi Komunikasi dan  Pembangunan Insan.

Enam lagi PTj yang terlibat adalah Institut Matematik Kejuruteraan, Pusat Kokurikulum, Jabatan Bendahari, Jabatan Pendaftar dan Pusat Pembangunan Korporat dan Pengurusan Kualiti.

Kejayaan tersbut adalah hasil kerja keras daripada semua PTj yang bertungkus lumus memastikan semuanya berjalan dengan lancar.

Seoul, Korea – Penyelidik muda Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melalui ENVEX Young Reseacher Club (EYReC) sekali lagi mengharumkan nama UniMAP dalam bidang penyelidikan bagi penyelidik muda apabila meraih enam pingat emas dalam pertandingan Student Green Growth Invention Contest kali ke-5 di sini semalam.

Pada pertandingan yang berlangsung di Guro Digital Complex, Seoul itu, delegasi penyelidik muda UniMAP yang menghantar tujuh penyertaan keseluruhannya turut meraih satu pingat perak.

Naib Canselor UniMAP, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin berkata, dalam pertandingan yang dianjurkan untuk kali kelima itu, penilaian pemenang dibuat oleh juri-juri yang dilantik melalui dokumen dan poster penyelidikan yang dihantar oleh universiti dan agensi yang bertanding.

“Sebenarnya, walaupun pertandingan ini telah dianjurkan sebanyak lima kali, namun ini merupakan kali pertama penyertaan di buka kepada agensi dan institusi pengajian tinggi dari negara-negara lain selain Korea yang mana sebanyak 600 penyertaan diterima dari negara Indonesia, Malaysia dan Filipina.

“Malaysia sendiri menghantar 16 penyertaan keseluruhannya menerusi sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang menjalinkan kerjasama dengan EYReC seperti Universiti Malaysia Pahang (UMP) selain sekolah angkat UniMAP iaitu Sekolah Menengah Kebangsaaan Dato Sheikh Ahmad dan Sekolah Kebangsaan(SK) Sena.

“Lebih membanggakan apabila penyertaan pelajar tahun enam di SK Sena turut meraih pingat emas menerusi produknya BreadFriend,” ujar beliau.

Menurut Dr. Kamarudin, selain ketiga-tiga institusi dan sekolah tersebut, turut mewakili Malaysia ialah peserta dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Rawang, Sekolah Menengah Sains (SMS) Selangor, SMS Tapah, Sekolah Seri Puteri dan Sekolah Menengah Agama Imtiaz Terengganu.

“Daripada 16 penyertaan ini, penyelidik Malaysia berjaya membawa pulang 11 pingat emas dan lima pingat perak. Saya amat berharap pasukan penyelidik muda ini akan meneruskan kecemerlangan di masa akan datang, sekali gus membawa lebih banyak kejayaan kepada Malaysia amnya dan UniMAP khasnya,” katanya lagi.

Beliau menambah, penyelidik muda UniMAP selepas ini akan menyertai beberapa pertandingan di peringkat dalam dan luar negara antaranya National Research Invention Competition (NRIC) yang akan diadakan pada Ogos ini di Universiti Malaysia Perlis, Expo Inovasi Islam (i-INOVA) di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan International Invention Show (INOVA) di Croatia.

Keputusan penuh Student Green Growth Invention Contest adalah seperti berikut;

  

Student Green Growth Invention Contest 2013

 

NO

REKACIPTA

PPENYELIDIK

INSTITUSI

ANUGERAH

 1.  

From Waste To Wealth:

Inorganic Neutralizer And Adsorbent

Muhammad Ikhwan Akmal Mohd Yusoff

Muhammad Ammar Irfan Hasmynor

Amril Wafiy Shoeid

Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang, Selangor

 • Emas
 1.  

Activated Carbon from Corn Cob as Spillage Solution

Huzaifah Ahmad Ibrahim

Anas Mohamad Daud

Mohamad Ridwan Anuar

Sekolah Menengah Imtiaz Dungun, Terengganu

 • Emas
 1.  

The Development Of The Eco-Friendly Glass From Agricultural Waste

Kei Adam  Eizo kurata

Dania Aisha Mazlan

Nur Anis Afifah Azliman

Hadibah Mokhtar

Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Sheikh Ahmad Perlis

 • Perak
 1.  

Recycling Aluminum Beverage Cans As An Alternative To Lead In Soldering Material

Nurul Afiqah Kamarul Arifin

Nur Shahirah Isnin

Aini Arifah Abdul Karim

Roselina  Azizan

Sekolah Menengah Sains Selangor

 • Perak
 1.  

WHITE BLAST-THE  NEW GENERATION OF FIBRE: Kapok As Fibreglass Replacement For Garden Furniture

Nadzrul Niezar Bin Abu Hanifah,

Muhamad Fahim Aqil Muhd Sahlan,

Muhammad Nurkhalim Nadzmi Muhd

Sekolah Menengah Sains Tapah, Perak

 • Perak
 1.  

Production of Waste Paper to Reduce Environmental Problem

Reena Awliyatul Imani Binti Reezal Merican

Nadia Alyssa Binti Shamsul Muhardzi

Habsah Ahmad

Sekolah Sri Puteri (SSP)

 • Perak
 1.  

BreadFriend

Muhammad Ehsan Zubaidi

Muhammad Rafiq Mohd Redzuan

Syed Ahmad Muaz Syed Zainal Abidin Khilmi

Muhammad Danish Saidar

Sena Primary School, Perlis

 • Emas
 1.  

Recycling Of Monoethanolamine (MEA) Wastewater Using Bioadsorbents Treatment System (From Waste To Wealth)

Muhammad Noor Azreen Mohd Khairu

Noor Adilah Md Salehan

Noradlinnaini Muhamad

Dr Anwaruddin Hisyam

Universiti Malaysia Pahang (UMP)

 • Emas
 1.  

EBN Pheromone Booster

Nurul Asyikin Mohd Azam

Dr. Saiful Nizam Tajuddin

Dr. Tan Ling Ling

Prof Mashitah Mohd Yusoff

Universiti Malaysia Pahang (UMP)

 • Emas
 1.  

Robotic Hand For Physiotherapy

Muhammad Firdaus Mohd Radzi

Dr. Rizalafande Che Ismail

Mohd Fikri Che Husin

Tengku Muhammad Aiman T. Mohd. Yusof

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

Glucose Detection Using Nano-Biochip For Prenatal Care

Mohd Nurfaiz Mohd Asri

Prof. Dr. Uda Hashim

Sharma Rao A/L Balakrishnan

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

Photocatalyst: Biocomposite Titanium Dioxide/Fish Scale

Oon Yoong Ling

Dr. Ong Soon An

Dr. Ho Li Ngee

Wong Yee Shian

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

AGROPLAST

Muhammad Nazrin Shah Mohamed Farook

Chua Seng Wei

Dr. Sam Sung Ting

Dr. Nik Noriman Zulkepli

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

Geopolymer Composite Via Filament Winding

Anis Nadhirah Ismail

Alida Abdullah

Mohd mustafa Al Bakri Abdullah

Che Mohd Ruzaidi Ghazali

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

Conductive Film Based on Organic Waste Filler for Electronic Devices

Gita Amiria Aya

Parameswari A/P Lachmanan

Jalilah Abd Jalil

Assoc. Prof. Dr. Supri A.Ghani,

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Emas
 1.  

Fly Ash Artificial

Aggregate

Khoo Hooi Chin

Alida Abdullah

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)

 • Perak

 

Info Tab Bawah-BM