Jemaah Profesor UniMAP

 

Majlis Profesor UniMAP telah ditubuhkan pada tahun 2011 dan merupakan satu badan khas yang wajib ditubuhkan di setiap universiti di Malaysia. Buat masa ini jumlah ahli Majlis Profesor Universiti UniMAP adalah sekitar 30 orang.

Peranan Majlis Profesor UniMAP adalah seperti berikut :

- Menjadi penasihat dan pakar rujuk kepada perancangan, pengurusan, pelaksanaan, penilaian, pemantauan dan penambahbaikan kualiti bagi proses akademik, penyelidikan dan pentadbiran Universiti.
- Menjadi penghubung antara pengurusan tertinggi, pengurusan pertengahan dan pentadbir dalam penyelarasan aktiviti Profesor UniMAP .
- Menjadi ”think tank” kepada Naib Canselor dan pengurusan tertinggi UniMAP.
- Menjadi pusat rujukan dan penasihatan dalam isu dan permasalahan Universiti.
- Menjadi penilai ’tesis terbaik’ pengajian pasca siswazah.
- Menyediakan ekosistem yang membantu memartabatkan ilmu serta melahirkan bantuan barisan pemikir yang berkaliber.

Di samping menjalankan tugas-tugas di atas, Pejabat ini juga berperanan menjalankan kerja –kerja berkaitan Kampus Lestari sebagaimana harapan dan hasrat Universiti yang ingin melihat Universiti ini menjadi sebuah Universiti yang memartabatkan kehidupan lestari untuk seluruh warganya .

Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Universiti Kali Ke-126 (Bil. 10/2018) telah meluluskan penjenamaan semula Majlis Profesor UniMAP kepada nama baharu iaitu Jemaah Profesor UniMAP berkuatkuasa 1 November 2018.

 

» Sila layari laman sesawang rasmi Jemaah Profesor UniMAP ( https://majlisprofesor.unimap.edu.my/ ) untuk maklumat lanjut.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai Jemaah Profesor UniMAP, sila hubungi:

Jemaah Profesor UniMAP
Pn. Hanimah Karjoo
Penolong Pendaftar
Tel.: +604 979 7947
Fax : +604 979 7948
Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Tarikh dikemaskini: 30 Januari 2019

Ketua Pegawai Maklumat

 

Encik Nasrudin Abd Shukor
Ketua Pegawai Maklumat
Pengarah Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (PTMK)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)
Kampus Pauh Putra, 02600 Arau, Perlis, Malaysia.

Tel : 04 - 9885455 (cisco jabber)
Fax : 03 - 76101879
Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 

 

 

Maklumat lanjut, sila hubungi:

Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (PTMK)
Pn. Sharifah Noor Sahila Syed Jamal
Pegawai Teknologi Maklumat (Unit Web dan Portal)
Tel : +604 988 5496
E-mail : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Tarikh Kemaskini: 29 Mei 2019

Konsep Reka Bentuk Cokmar

 

KONSEP REKA BENTUK COKMAR

Konsep 'pohon kehidupan' telah diambil kira sebagai reka bentuk cokmar yang terdiri daripada akar, batang, daun dan bunga.

Bunga

Pada bahagian atas ukiran Bunga Kenanga terdapat mahkota kebesaran DiRaja bagi melambangkan negeri Perlis sebagai sebuah negeri beraja.

Enam kelopak bunga yang mengembang ke atas diperbuat daripada perak melambangkan Rukun Iman. Lapisan kelopak melambangkan jurusan-jurusan yang terdapat di UniMAP dan kepelbagaian graduan yang dihasilkan oleh UniMAP. Pada bahagian bawahnya pula terdapat tiga kelopak yang diukir dengan perak yang bermotifkan Bunga Pulut, Bunga Raya dan Bunga Kertas. Bunga Pulut ialah corak kesenian Melayu yang bercirikan alam yang dikaitkan dengan hasrat Universiti untuk menyinarkan cahaya ilmu di rantau ini. Motif Bunga Pulut ini melambangi hakikat bahawa menuntut ilmu itu tiada penghujungnya.

Akar

Akar sebagaimana yang diketahui merupakan nadi kehidupan pokok yang berfungsi sebagai menyerap makanan untuk tumbesaran pokok. Sesuai dengan fungsi akar, bahagian bawah cokmar melambangi hasrat UniMAP untuk terus menyuburkan ilmu dalam kalangan pelajar. Ukiran Bunga Padi yang mengembang ke atas menunjukkan bahawa ilmu dan pendidikan mestilah disemai dari awal untuk melahirkan generasi yang berwawasan dan berkembang maju mengikut acuan yang dikehendaki.

Daun

Terdapat tiga biji permata berwarna asas iaitu merah, hijau dan biru di bahagian bawah cokmar. Permata-permata ini melambangi komponen asas dalam penjanaan kehidupan melalui khasiat semula jadi alam sekitar. Daun menggambari juga tenaga fizikal dan spiritual komuniti kampus. Sepotong ayat suci al-Quran yang dipetik daripada surah al-Mujaadilah terukir pada bahagian ini. Ayat ini membawa maksud :

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diminta kepada kamu memberi lapang dari tempat duduk kamu (untuk orang lain) maka lapangkanlah seboleh-bolehnya supaya Allah melapangkan (segala halnya) untuk kamu, dan apabila diminta kamu bangun maka bangunlah, supaya Allah meninggikan darjat orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) beberapa darjat, dan (ingatlah) Allah maha mendalam pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan.”

Di bawah ayat tersebut terdapat ukiran nilai teras UniMAP iaitu ILMU, KEIKHLASAN dan KECEMERLANGAN.

Batang

Bahagian batang cokmar diperbuat daripada perak bersadur emas. Batang ini turut dihiasi motif Bunga Kenanga dan awan larat yang menggambari bahawa proses menuntut ilmu itu tiada batasan dan penghujungnya. Lima logo UniMAP pada batang menggambari lima Rukun Islam dan lima Rukun Negara yang perlu dipatuhi. Tujuh segmen (lilitan) pula melambangi kebesaran Tuhan.

Institut

 

1. Institute of Engineering Mathematics (IMK) UniMAP Institut Matematik Kejuruteraan (IMK)

Institut Matematik Kejuruteraan merupakan pusat untuk perancangan awal dan pemantauan kurikulum Matematik Kejuruteraan di UniMAP. IMK juga berfungsi sebagai sebuah institut penyelidikan matematik kejuruteraan serta pusat rujukan dan menyediakan kepakaran dalam bidang metodologi penyelidikan matematik, simulasi, penyelidikan statistik dan operasi. Selain itu, IMK juga bertindak sebagai pusat latihan bagi masyarakat kampus dan luar kampus dalam bidang yang berkaitan dengan matematik.

 

Institute of Sustainable Agrotechnology, UniMAP2. Institut Agroteknologi Lestari (INSAT)

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menubuhkan Unit Pembangunan Agroteknologi pada 1 Mac, 2007. Penubuhan Unit ini adalah hasil daripada idea yang murni YAB Brigedier Jeneral Dato 'Profesor Dr Kamaruddin Hussin, Naib Canselor UniMAP. Beliau mempunyai pandangan jauh untuk melihat bidang agroteknologi sebagai satu keperluan untuk menjadi pemangkin kepada pembangunan pertanian melalui penggunaan teknologi yang mampan.

 

Institute of Nano Electronic Engineering3. Institut Kejuruteraan Nano Elektronik (INEE)

Institut Kejuruteraan Nano Elektronik telah ditubuhkan pada November 2008 sebagai hab tertumpu untuk inovasi, penyelidikan dan kepakaran di Malaysia, terutamanya bagi Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER). Objektif Institut adalah untuk terus menggalakkan pakar nano elektronik dalam pasaran Malaysia, memperkenalkan yang terbaik dalam mikro dan nano amalan fabrikasi dari seluruh dunia kepada masyarakat Malaysia dan membina hubungan langsung antara teknologi dan sektor pendidikan.

4.  Institut Kajian Strategik, Kepimpinan & Komuniti (IKSK)

Sebagai institusi pengajian tinggi yang memperkasakan pendidikan anak bangsa, UniMAP terus menggemilangkan negeri Perlis khususnya dan Malaysia amnya dalamInstitute of Sustainable Agrotechnology, UniMAP pembangunan holistik. Umum mengetahui selain kecemerlangan dalam bidang penyelidikan yang menjadi teras kecemerlangan UniMAP, pembangunan komuniti turut menjadi peranan utama kewujudan UniMAP di kawasan pertumbuhan segitiga Indonesia, Malaysia dan Thailand (IMT-GT).