Nilai, 30 Mac - Mahasiswa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dianugerahkan Anugerah Pemimpin Program Sains, Teknologi & Inovasi sempena Anugerah Tokoh Siswa Kebangsaan 2018 yang berlangsung di Universiti Islam Sains Malaysia (USIM), di sini.

Mahasiswa Pusat Pengajian Inovasi Perniagaan dan Teknousahawan (PPIPT) itu, Muhammad Nurfiqri Mohd Hajar berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 beserta trofi dan sijil.

Anugerah berkenaan disampaikan oleh Dato’ Kamel Mohamad, Timbalan Ketua Setiausaha Perancangan Strategik , Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Selain Muhammad Nurfiqri, dua mahasiswa UniMAP iaitu Aqila Natasya Allawi dan Shahrun Nizam Shahrun Nahar pula berjaya meraih Anugerah Khas Ketua Pengarah bagi pencapaian cemerlang sepanjang 2018.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP, Prof Dr Mohd Foad Sakdan turut hadir memberi sokongan kepada mahasiswa-mahasiswa UniMAP.

Terdahulu, Menteri Pendidikan Malaysia Dr Maszlee Malik ketika berucap merasmikan ATS 2018 berkata pemilihan pemenang adalah mengambil kira penglibatan mahasiswa dalam program, pencapaian akademik dan sahsiah diri/kumpulan calon.

Katanya, selain anugerah utama,  KPM turut mengiktiraf mahasiswa yang berkecimpung dalam bidang masing-masing menerusi  15 kategori lain.

“Ia selaras dengan aspirasi KPM untuk melahirkan insan yang holistik di tengah-tengah setiap komuniti dan masyarakat, pengurniaan anugerah seumpama ini mampu menjadi wadah kepada mahasiswa untuk menonjolkan sifat kepimpinan serta bergiat lebih aktif dalam aktiviti kokurikulum,” kata beliau yang turut menyampaikan Anugerah Tokoh Siswa 2018 dan Anugerah Menteri Pendidikan.

Anugerah bagi kategori-kategori lain turut disampaikan oleh Puan Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Pendidikan.

Turut hadir pada majlis itu ialah Datin Paduka Ir. Dr Siti Hamisah Tapsir, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, KPM; Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, KPM, Profesor Dato' Ts Dr. Mohd Ismail Abd Aziz serta kepimpinan institusi pendidikan tinggi awam dan swasta.

Senarai penuh penerima anugerah bagi tahun 2018:

1. ANUGERAH PEMIMPIN MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR - AFIFAH BINTI ABDUL SHUKOR (UIAM)

2. ANUGERAH PEMIMPIN KOLEJ KEDIAMAN - MOHD ASWAN MOHD AMIN (UniSZA)

3. ANUGERAH PEMIMPIN FAKULTI/PERSATUAN/KELAB - AMIR FIRDAUS EDDY ROSYADIE (UM)

4. ANUGERAH PEMIMPIN BADAN BERUNIFORM - NUR NAJJAH ABD MANAS (USM)

5. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM KEUSAHAWANAN - MUHAMMAD ZIYAD MOHD YAZID (UniSZA)

6. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM KEBUDAYAAN - JERRY YACOB (USM)

7. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI - MUHAMMAD NURFIQRI MOHD HAJAR (UniMAP)

8. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM SUKAN - MUHAMMAD SYAFIK RAHMAT (UTM)

9. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM PENGUCAPAN AWAM - NUR ADIBAH AHMAD ZAMRI (UPSI)

10. ANUGERAH PEMIMPIN PROGRAM WACANA INTELEK - ABDUL KADIR SHAH SAHIBUDEEN (UM)

11. ANUGERAH PEMIMPIN PELAJAR ANTARABANGSA - ADITYA HUTAMA ISWARDI (UPM)

12. ANUGERAH PEMIMPIN SUKARELAWAN (KESEJAHTERAAN KOMUNITI) - MOHD HAFFIS TEH (UKM)

13. ANUGERAH PEMIMPIN SUKARELAWAN (ALAM SEKITAR) - TAN CHUN TAT (UKM)

14. ANUGERAH PEMIMPIN SUKARELAWAN (TERBUKA) - MUHAMMAD IRSYAD ZAINI (UM)

15. ANUGERAH PASUKAN SUKARELAWAN TERBAIK - UMISSION CLUB (KETUA PASUKAN SITI KHADIJAH KHOSIM) (UIAM)

Selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang ingin melahirkan sumber manusia lengkap dari segi mental dan fizikalnya, pembinaan Kemahiran Insaniah (KI) atau Soft Skills dalam diri pelajar di peringkat universiti menjadi fokus utama bagi semua institusi pendidikan tinggi (IPT) Negara. Seperti IPT lain, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) juga tidak ketinggalan bagi memenuhi tujuh kunci KI dengan mengadakan pelbagai program berkala kepada mahasiswanya khusus bagi mematangkan mahasiswa ini.

Terkini, UniMAP telah menghantar 32 pemimpin mahasiswanya yang terdiri daripada ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2017/2018 merentasi benua Eropah selama lapan hari tujuh malam untuk ke Poland, Belgium dan Belanda melalui program Jelajah Ilmu UniMAP ke – 14, baru-baru ini. Mantan Yang Dipertua (YDP) MPP 2017/2018, Muhammad Amir Hakim Razali berkata mereka berkesempatan ke Parlimen Kesatuan Eropah atau lebih dikenali sebagai ‘European Union (EU) Parliament’ di Brussels Belgium dan bersoal jawab mengenai keadaan semasa Negara tersebut.

“Pengalaman ini sangat mengujakan dan telah membuka minda kami sebagai pemimpin muda untuk lebih berfikiran jauh selain lebih memahami keadaan dunia luar.”

“Malah penjelasan mengenai isu menarik diri dari Kesatuan Eropah (EU) atau ‘Brexit’ untuk menstabilkan kedudukan dan peluang penduduk Britain dalam bidang pekerjaan dan sebagainya tanpa persaingan Negara EU lain telah memberi gambaran betapa beratnya tanggungjawab pemimpin bagi menjaga sesebuah Negara,” katanya ketika tanya pemberita mengenai lawatan Jelajah Ilmu tersebut.

Ujar Amir Hakim lagi, ini secara tidak langsung memberi peringatan kepada kami bahawa dalam sesetengah situasi, keputusan berat perlu diambil bagi memberikan impak positif kepada Negara dan penduduknya di kemudian hari.

“Walaupun impaknya tidak dapat dilihat dalam masa terdekat tetapi ia pasti akan membawa manfaat kepada Negara dan rakyat Negara itu tidak lama lagi dan sebagai pemimpin kita harus matang dalam membuat pertimbangan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Mohd Fo’ad Sakdan pula ketika dihubungi berkata program berkenaan berupaya meningkatkan kemahiran berkomunikasi; berfikiran kritis; kemahiran kerja berpasukan; serta pembelajaran berterusan dan pengurusan maklumat di kalangan peserta; moral dan etika professional; dan kemahiran kepimpinan.

“Program Jelajah Ilmu UniMAP adalah program tahunan bertujuan untuk memantapkan lagi kemahiran insaniah yang ada dalam diri pemimpin muda kita. “Mereka telah melalui pelbagai proses untuk memantapkan fizikal dan mental mereka dan program Jelajah Ilmu adalah program kemuncak universiti dalam membentuk pemimpin masa depan,” katanya.

Ujarnya lagi, kali ini kita memilih tiga Negara iaitu Poland, Belgium dan Belanda yang merupakan Negara kuasa besar dan dari situ mereka akan lebih cakna dan peka terhadap perkembangan isu-isu global.

“Isu-isu global sebenarnya memainkan peranan utama dalam mencorak dimensi politik serta hubungan diplomatik antara negara-negara di dunia,” katanya. Beliau percaya, sebagai pelapis kepimpinan negara pada suatu masa akan datang, anak muda terutamanya mahasiswa perlu matang dan bersedia menggalas wawasan tinggi untuk memacu hala tuju negara supaya Malaysia dapat berdiri serta bersaing sama hebat setanding negara-negara maju seperti di Eropah.

Turut sama dalam jelajah ini adalah Canselor UniMAP yang juga merupakan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bersama-sama puteri baginda, Sharifah Adriana Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Tidak ketinggalan adalah wakil dari UniMAP iaitu Naib Canselor, Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal; Timbalan Naib Canselor, Prof. Dr. Mohd Fo’ad Sakdan; Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa, Dr. Salsuwanda Selamat; termasuk dua pegawai pengiring iaitu Ahmad Mu’adz Nazari dan Aizatul Akma Wani Ariffin dari Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

Jelajah Ilmu Bentuk Mahasiswa Matang

ARAU, 28 Mac – Biarpun baharu pulih dari kecederaan lutut, Mohammad Firdaus Jamen atau Hulk Malaysia membuktikan kekuatannya sukar digugat apabila muncul johan Brunei StrongestMan And Women 2019 yang berlangsung di Harun's Gym, Stadium Hassanal Bolkiah baru-baru ini. Beliau berjaya membawa pulang pingat, wang tunai RM 3000 dan sijil penyertaan menewaskan empat peserta lain bagi kategori Terbuka Lelaki.

Mohammad Firdaus, 25, yang baharu 10 bulan menjalani pembedahan lutut setelah putus patellar tendon tampil bergaya memenangi enam dari tujuh rutin yang ditetapkan oleh penganjur.

Beliau yang juga kakitangan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berkata, kesemua peserta perlu melalui tujuh rutin dan satu rutin khas bagi melengkapkan pertandingan ini.

“Saya berjaya memenangi rutin menterbalikkan tayar seberat 450 kilogram sebanyak lima kali dengan catatan masa terpantas; membawa lari beban di bahu seberat 280 kilogram juga dengan catatan masa terpantas; mengangkat beban melepasi kepala seberat 90 kilogram dengan ulangan terbanyak dalam masa 60 saat (menang dengan tujuh ulangan).

“Malah, saya juga berjaya mengangkat batu seberat 100 kilogram ke bahu dengan ulangan terbanyak dalam masa 90 saat (mendapat tempat 3 dengan 1 ulangan) dan satu rutin khas iaitu mengangkat batu sungai seberat 110 kilogram ke bahu di mana hanya saya seorang sahaja yang mampu mengangkat batu tersebut,” katanya.

Katanya lagi, beliau turut memenangi rutin mengangkat beban seberat 180 kilogram dengan ulangan terbanyak dalam masa 60 saat (menang dengan 15 ulangan); menarik lori 2 tan sejauh 15 meter dengan menggunakan tangan sahaja (menang dengan jarak terjauh); mengangkat kereta Ford Ranger dengan ulangan terbanyak dalam masa 60 saat (menang dengan 10 ulangan).“Sememangnya Brunei StrongestMan And Women 2019 mencabar mental fizikal kami kerana terdapat tiga rutin terbaharu dan majoriti atlet masih belum pernah mencubanya.

“Sekiranya kurang persediaan, atlet tersebut berkemungkinan akan gagal melepasi rutin yang ditetapkan,” katanya.

Selain kategori Terbuka Lelaki, terdapat dua (2) kategori lain yang dipertandingkan iaitu Remaja Lelaki bawah 21 (Men's Youth Under 21); dan Terbuka Wanita (Women's Open) dengan 16 penyertaan keseluruhan.

Muhammad Firdaus juga dijangka akan menyertai Kejohanan World Natural Strongestman 2019 di Budapest, Hungary pada Mei 2019 yang bakal disertai oleh 26 buah Negara.

Firdaus ‘Hulk’ Malaysia Johan Brunei Strongest Man and Women 2019

Firdaus ‘Hulk’ Malaysia Johan Brunei Strongest Man and Women 2019

Firdaus ‘Hulk’ Malaysia Johan Brunei Strongest Man and Women 2019

Firdaus ‘Hulk’ Malaysia Johan Brunei Strongest Man and Women 2019

ARAU, 26 Mac – Seramai 193 kakitangan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima anugerah pada Majlis Anugerah Seri Gemilang 2018 (AGS) yang berlangsung di Dewan Mes Pegawai Kanan PDRM Kangar, di sini baru-baru ini.

Mereka adalah 129 penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang; 54 Anugerah Khas Perkhidmatan Cemerlang; dan 10 Anugerah Penghargaan Khas. Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata setelah 17 tahun tertubuhnya UniMAP, pelbagai pengalaman pahit manis telah ditempuhi bersama.

“Tidak syak lagi, seluruh warga universiti mengembling tenaga sekian nama demi menaikkan nama institusi ini.”

“Jika dilihat anugerah yang diberikan hari ini, tidaklah seberapa apabila dibandingkan dengan jasa yang telah ditabur,” katanya ketika menyampaikan ucapan aluan pada majlis tersebut.

Tambah beliau, masih banyak lagi yang perlu dilakukan kerana perjalanan menuju UniMAP 2025 masih jauh dan amat mengkehendaki titik peluh warga UniMAP dari segenap sudut perkhidmatan.

“Tingkatkanlah usaha menabur bakti tanpa jemu. Sesungguhnya, tanpa saudara-saudari, laluan yang bakal ditempuhi pasti lebih mencabar lagi.” katanya.

Berangkat hadir pada majlis tersebut adalah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Canselor UniMAP dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil yang merupakan Pro Canselor UniMAP.

Hadir sama, YAB Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man; dan Pengerusi Lembaga Pengarah UniMAP, Datuk Prof Emeritus Dr. Kamarudin Hussin.

193 Kakitangan UniMAP Terima ASG 2018

193 Kakitangan UniMAP Terima ASG 2018

193 Kakitangan UniMAP Terima ASG 2018

193 Kakitangan UniMAP Terima ASG 2018

193 Kakitangan UniMAP Terima ASG 2018

Segamat, 25 Mac - Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melaksanakan misi tanggungjawab sosiaal universiti (USR) dengan menyumbangkan panel solar bagi menerangi kawasan gelanggang futsal di Kampung Kudung, Bekok dekat sini.

Naib Canselornya, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, antara lainnya sumbangan tersebut turut bertujuan mendidik masyarakat tentang teknologi tenaga boleh diperbaharui melalui sumber matahari.

Ujar beliau, menerusi program yang dianjurkan itu penduduk turut di beri penerangan tentang proses simpanan tenaga dan pengecasan bateri melalui teknologi solar.

Jelasnya, teknologi merupakan sesuatu yang bersifat teknikal, namun apabila melibatkan komuniti kita seharusnya menggunakan pendekatan yang lebih mudah difahami dan ini sangat penting dalam mewujudkan masyarakat yang celik teknologi.

“Atas dasar itu, kesemua 40 pelajar kejuruteraan UniMAP yang terlibat dengan misi ini telah diminta untuk menerapkan perkongsian ilmu teknologi kepada masyarakat orang asli dari suku kaum Jakun yang merupakan majoriti penduduk di kampung berkenaan.

“Hasilnya, kita dapat melihat keterujaan penduduk yang mana mereka turut mengharapkan agar teknologi tersebut dapat diaplikasikan ke seluruh kampung,” ujar beliau. Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Papan Solar kepada Ketua Penduduk, Tok Batin Kassim di sini hari ini. Yang turut hadir, Timbalan Naib Canselor HEPA UniMAP; Prof. Dr. Mohd. Foad Sakdan, Pengarah Pusat Sukan UniMAP; Suhizaz Sudin dan Pengetua Kolej Kediaman Bumita; Dr. Hirwan Jasbir Jaafar.

Program yang berlangsung selama empat hari itu dianjurkan Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (JHEPA) Majlis Penghuni Kolej Kediaman Bumita serta Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA).

Sepanjang program, para peserta yang dibahagikan kepada keluarga angkat masing-masing turut menjayakan aktiviti USR lainnya seperti gotong-royong memasak, motivasi pelajar, mempelajari teknik survival di hutan dan sungai selain mengenali adat resam serta budaya tempatan.

Zul Azhar berkata, UniMAP turur mengambil peluang menyampaikan sumbangan pribadi kepada empat buah keluarga yang terdiri daripada warga emas, saudara baharu dan orang kelainan upaya.

Jelas beliau, meskipun ia merupakan kunjungan kali pertama UniMAP ke kampung berkenaan, namun penduduk setempat telah memberikan sambutan yang luar biasa termasuk menyediakan menu makanan tradisi masyarakat orang asli.

“Saya percaya para peserta telah melalui satu proses yang menyeronokkan apabila turut berpeluang merasai pelbagai menu masakan hanya berasaskan satu sumber makanan iaitu ubi kayu.

 “Insya Allah program sebegini akan diteruskan lagi di masa akan datang dan UniMAP pasti akan membawa teknologi baharu pula untuk diperkenalkan kepada penduduk,” ujarnya lagi.

UniMAP Sumbang Panel Solar

UniMAP Sumbang Panel Solar

UniMAP Sumbang Panel Solar

Kangar, 19 Mac – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya membuktikan graduan kejuruteraannya diterima baik oleh industri dan kekal berkhidmat sebagai jurutera atau jurutera teknologi sebaik tamat pengajian.

Naib Canselornya, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Pusat Kerjasama Industri dan Kerajaan (CIGC) UniMAP, peratusan graduan mendapat pekerjaan melebihi kadar 80 peratus setiap tahun.

Menurut beliau, sekiranya diperincikan mengikut sektor perkhidmatan pula, sekitar 31.38 peratus graduan bekerja dalam sektor pembuatan; 19.4 peratus dalam sektor saintifik dan teknikal; 11 peratus dalam sektor pembinaan dan enam peratus dalam sektor maklumat dan komunikasi.

“Secara umumnya, data ini membuktikan graduan kejuruteraan UniMAP bekerja mengikut bidang yang diambil sewaktu di universiti iaitu antaranya kejuruteraan pembuatan, kejuruteraan alam sekitar dan bangunan serta kejuruteraan komputer dan perhubungan,” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow yang menyatakan kecenderungan graduan kejuruteraan bekerja dalam sektor yang tidak berkaitan dengan bidang yang dipelajari kini menunjukkan trend yang membimbangkan.

Antara lainnya, Chow berkata, adalah amat menyedihkan sekiranya graduan jurutera yang telah diberi pendedahan tenaga kerja mahir memilih untuk bekerja dalam sektor-sektor lain seperti insurans dan pemasaran yang mana ia merupakan kerugian kepada negara.

Menurut Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar, tidak dinafikan trend tersebut sememangnya ada tetapi, UniMAP sebagai sebuah universiti yang berteraskan kejuruteraan sentiasa memastikan kurikulum pengajaran yang ditawarkan adalah bertepatan dan selari dengan kehendak industri.

Ujarnya, ia termasuklah melantik pensyarah pelawat dari kalangan pemain industri selain menyediakan prasarana dan kemudahan mesin dan peralatan serta makmal yang setanding dengan industri.

Tambah beliau, UniMAP bukan sahaja mendapat kepercayaan industri tempatan, sebaliknya graduan keluaran universiti turut mendapat pengiktirafan dari syarikat-syarikat luar negara dan ia dibuktikan melalui keberadaan alumni UniMAP di seluruh dunia.

“Terkini Clarivate Analytics dan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam Laporan Pencapaian Penyelidikan dan Inovasi Universiti di Malaysia 2013 – 2017 turut menyebut UniMAP diterima baik oleh sektor industri di Amerika Syarikat dan China terutama oleh syarikat berasaskan teknologi robotik.

“Dengan pencapaian-pencapaian ini, UniMAP akan terus komited untuk melahirkan graduan kejuruteraan yang berdaya saing dan menyumbang kepada agenda pembangunan negara selaras dengan misi universiti,” ujarnya.

UniMAP Engineering Graduates Accepted by Industry

UniMAP Engineering Graduates Accepted by Industry

UniMAP Engineering Graduates Accepted by Industry

Kangar, 18 Mac – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menyediakan makanan percuma untuk pelajar-pelajar di bawah kategori B40 dan asnaf sepanjang minggu peperiksaan berlangsung bagi memastikan para pelajar mendapat makanan yang mencukupi dalam menghadapi proses ulang kaji pelajaran dan seterusnya peperiksaan.

Naib Canselornya, Dato’Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, inisiatif tersebut telah dimulakan pada semester kali ini dengan membabitkan 550 pelajar yang mana masing-masing diberikan kupon makanan bernilai RM5 setiap seorang.

“Berdasarkan maklumat yang diterima, ada di kalangan para pelajar ini (B40 dan Asnaf) sanggup bekorban dan menggunakan wang pinjaman atau zakat yang diperolehi untuk dikirimkan kepada keluarga di kampung sebagai perbelanjaan seharian.

“Kebiasaannya, musim peperiksaan adalah pada penghujung semester dan ketika ini sebahagian besar pelajar ini sudah kekurangan wang, justeru inisiatif yang diambil ini di harap dapat membantu para pelajar B40 dan asnaf untuk kekal bertenaga menghadapi peperiksaan,”ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar, UniMAP turut menyediakan peluang penjanaan pendapatan kepada pelajar iaitu menerusi bantuan keusahawanan yang menawarkan skim GIG Ekonomi yang mana para pelajar diberikan bimbingan untuk menjalankan perniagaan secara online.

Tambah beliau, UniMAP turut menyediakan “Foodcart Asnaf” dan kiosk keusahawanan khusus untuk para pelajar yang ingin menjalankan perniagaan makanan dan minuman selain turut menawarkan skim dedikasi diri yang manawarkan peluang kerja separuh masa kepada pelajar.

“Menerusi skim ini, para pelajar dibenarkan melakukan kerja sampingan di mana-mana pusat atau jabatan di UniMAP untuk tempoh tidak melebihi lima jam sehari. Kebiasaannya kerja yang ditawarkan adalah berdasarkan kemahiran yang dimiliki pelajar seperti terjemahan, suntingan video, penyediaan slide dan lain-lain tugasan pejabat.

Dalam pada itu, beliau berkata, UniMAP masih meneruskan program wakaf ‘Friendly Kafe’ di sembilan buah kafe di UniMAP yang diperkenalkan semenjak tahun 2017 yang lalu sebagai usaha untuk membantu memberikan makanan percuma yang diwakafkan kepada pelajar.

“Program itu juga memberi peluang kepada mana-mana individu atau organisasi mewakafkan wang untuk pembelian makanan di kafe terbabit supaya dapat diberikan kepada pelajar miskin yang telah dikenal pasti. Program berkonsepkan wakaf ini juga turut dijalankan oleh individu persendirian pusat-pusat pengajian serta kolej kediaman.

“Bagi UniMAP, dengan meneruskan program seperti ini, pemberian yang sekecil itu mampu membantu mengenyangkan perut seorang pelajar yang betul-betul memerlukan,” ujarnya sambil menambah, mulai semester 2019/2020 pula UniMAP akan menyediakan skim penginapan percuma kepada 10 asnaf terpilih setiap tahun.

 

Makanan Percuma Untuk Pelajar Asnaf

Makanan Percuma Untuk Pelajar Asnaf

Kangar, 15 Mac – Stigma negatif masyarakat tentang permainan video sering dikaitkan dengan kelekaan yang melampau hingga menjejaskan urusan seharian.

Namun, bagi pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Muhammad Ikhmal  Yusman berpendapat ia terletak pada diri masing-masing dalam menguruskan jadual seharian.

Katanya, bermain permainan video itu bukan sahaja dapat meredakan tekanan ketika belajar malah dapat menguji kemahiran berfikir.

“Cuma kita harus pandai menguruskan masa bermain dengan pelajaran, tetapkan masa yang sesua untuk bermain, nescaya permainan video tidak akan menjejaskan pelajaran mahupun urusan lain,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Terdahulu, Muhamad Ikhmal bersama rakan sepasukan dalam permainan video , SE-Sport UniMAP berjaya meraih tempat pertama  permainan Pro Evolution Soccer  (Pes2019)  dalam kejohanan E-Sport Wilayah Utara di Universiti Teknologi Petronas (UTP), baru-baru ini.

Mereka yang lain ialah Muhammad Azif Amirul Azmi dan Muhammad Naqiuddeen Abdul Aziz yang juga pelajar sekuliah Muhammad Ikhmal di Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik (PPKSE).

Tambah Muhammad Ikhmal, menyertai pertandingan permainan video juga dapat menambah kenalan baharu dari universiti lain sekaligus dapat bertukar-tukar pendapat dengan mereka.

Beliau berkata, sebelum ini beliau banyak menyertai pertandingan permainan video itu sejak 2016 namun pertama kali mewakili UniMAP bersama pasukan  di kejohanan sukan kampus berkenaan.

“Kami menjalani latihan di studio permainan video rakan-rakan saya di Jitra Kedah apabila hujung minggu dan berazam untuk mencipta kejayaan sama di peringkat nasional pula bulan depan .

“Wang tunai berjumlah RM600 yang diraih di pertandingan baru-baru ini akan digunakan bagi menampung perbelanjaan ke pertandingan itu di Kuala Lumpur untuk mewakili universiti,” katanya.

 

Pesara 2019

KANGAR, 13 Mac – Ibarat tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu buat Nur Dinie Zubir, graduan dari Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) apabila ditawarkan pekerjaan sejurus dinobatkan penerima anugerah bagi Program C – Drive anjuran Syarikat Continental Automotive Compenants Malaysia Sdn. Bhd., baru-baru ini.

Beliau yang dinobatkan penerima Anugerah Projek Terbaik (Pingat Emas) dan Anugerah Kecemerlangan (Pingat Emas) merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik (Rekabentuk Rangkaian Elektronik), Fakulti Teknologi Kejuruteran (FTK) UniMAP ditawarkan jawatan Junior Software Engineer di syarikat tersebut yang beroperasi di Pulau Pinang.

Nur Dinie ketika dihubungi menyifatkan ia adalah rezeki berganda buatnya yang sama sekali tidak menyangka akan ditawarkan pekerjaan dan memenangi anugerah pada masa sama.

“Seakan mimpi menjadi nyata dan mungkin ini adalah ‘rezeki terpijak’ buat saya apabila ditawarkan pekerjaan di syarikat multinasional selepas bergraduat Oktober 2018 lalu.

“Saya beruntung kerana di UniMAP sendiri telah menekankan konsep hands-on atau praktikal sebelum berpeluang menjalani latihan industri (LI) di syarikat berkenaan dan kini diambil bekerja di situ.

“Pengalaman berada di sini sejak Januari hingga Jun 2018 (untuk LI) dan Julai hingga Disember 2018 untuk Program C – Drive benar-benar mengajar saya selok-belok bidang automotif ini,” katanya.

Selain pekerjaan dan anugerah yang diraih, beliau turut membawa pulang RM2000 bagi setiap kategori yang dimenanginya.

Selain Nur Dinie, terdapat 14 graduan lain dari pelbagai universiti antaranya Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah disenaraipendek selepas melalui beberapa tapisan.

Sementara itu, Jawatankuasa Jaringan Industri dan Kebolehpasaran Graduan FTK UniMAP, Ts. Mohamad Rizal Abdul Rejab memaklumkan bahawa UniMAP telah menandatangani Memorandum Perjanjian Persefahaman (MoU) selama lima tahun bersama syarikat berkenaan sejak Mac 2018.

“Jaringan hubungan yang baik antara UniMAP dan Continental telah memudahkan pertukaran kepakaran dari segi sumber manusia, penyelidikan dan sebagainya.

“Malah data kebolehpasaran pekerjaan graduan UniMAP 2018 juga menunjukkan seramai enam graduan kita telah diterima bekerja di syarikat tersebut.

“Saya yakin teknik pengajaran dan pembelajaran secara praktikal membantu pelajar UniMAP dalam pelbagai kemahiran seperti pengaturcaraan, perisian, rangkaian komputer, system integrasi dan lain-lain lagi yang memudahkan mereka diterima masuk ke industri selepas bergraduat,” katanya.

 

Pesara 2019

Pesara 2019

KANGAR, 12 Mac – Penyelidik dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Madya Dr. Ong Hui Lin terpilih sebagai penerima Anugerah Fellowship Kepimpinan Penyelidikan Endeavour Australia Cheung Kong Research 2019.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, penganugerahan tersebut membolehkan Dr. Ong menjalani program sangkutan jangka pendek di Deakin University, Geelong, Australia bagi membolehkan belliau menjalankan kerja-kerja penyelidikan.

Menurut beliau, anugerah yang diilhamkan oleh Jabatan Pendidikan dan Latihan Australia dengan kerjasama Cheung Kong Infrastructure (Holdings) Limited itu bertujuan untuk menggalakkan pertukaran ilmu antara penyelidik dan pelajar dari Australia dan negara Asia lainnya.

“Saya dimaklumkan, Dr. Ong merupakan seorang daripada enam penyelidik yang dipilih bagi mengikuti program unik sebegini tahun ini. Kejayaan ini secara tidak langsung membuktikan keterlihatan UniMAP dalam aspek penyelidikan di peringkat antarabangsa.

“Sesungguhnya, sebagai sebuah universiti yang mendokong aspirasi pendidikan negara, UniMAP cuba untuk berubah daripada sebuah pusat penyampaian ilmu semata-mata kepada sebuah institusi yang pelbagai termasuk perkongsian hasil penyelidikan bersama pihak ketiga, dan kejayaan ini membuktikan UniMAP kini berada di landasan yang tepat,” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Dr. Zul Azhar, sepanjang tahun 2018 yang lalu, hampir 30 staf akademik UniMAP telah mengikuti program sangkutan di beberapa institusi luar negara antaranya di Prague, Taiwan, Jepun, United Kingdom, Greece, Poland, Hungary, Korea dan Perancis.

Dalam pada itu, Dr. Ong yang juga bekas penerima pertama dari UniMAP bagi Anugerah Fellowship Untuk Wanita dalam Sains dari L’Oreal Malaysia menyifatkan kejayaan itu bukanlah kejayaan individu sebaliknya kejayaan untuk organisasi secara keseluruhannya.

“Saya amat berterima kasih kepada Naib Canselor yang sentiasa memberi ruang dan peluang untuk kami warga UniMAP amnya dan penyelidik khasnya menjalankan penyelidikan tanpa sebarang sekatan dan pada masa sama mengembangkan rangkaian kerjasama kami dengan pihak luar.

“Hal ini penting kerana, dalam bidang penyelidikan, rangkaian hubungan dengan institusi terkenal di luar negara akan meningkatkan reputasi penyelidikan yang dijalankan sekaligus menyerlahkan keterlihatan institusi dalam aspek penyelidikan dan inovasi,” ujarnya.

Penyelidik Terima Anugerah Australia

KANGAR, 12 Mac – Penyelidik dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Madya Dr. Ong Hui Lin terpilih sebagai penerima Anugerah Fellowship Kepimpinan Penyelidikan Endeavour Australia Cheung Kong Research 2019.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, penganugerahan tersebut membolehkan Dr. Ong menjalani program sangkutan jangka pendek di Deakin University, Geelong, Australia bagi membolehkan belliau menjalankan kerja-kerja penyelidikan.

Kangar, 12 Mac – Seramai 19 kakitangan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) termasuk mantan Pendaftar UniMAP diraikan di Majlis Penghargaan Pesara 2019, Jasamu Dikenang di Hotel Seri Malaysia, di sini, hari ini.

Mantan Pendaftar UniMAP, Tuan Zuber Mohamad yang bersara wajib pada 15 Januari 2019 antara lima kakitangan yang bersara wajib, manakala dua orang bersara pilihan selain lima kakitangan lagi tamat kontrak kerana mencapai usia 60 tahun.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata majlis itu diadakan khas sebagai salah satu tanda penghargaan, kenangan dan penghormatan kepada pesara di atas segala sumbangan yang telah dicurahkan sebelum ini.

“Justeru saya bagi pihak UniMAP mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih atas sumbangan dan khidmat bakti yang diberikan.

“Percayalah sesungguhnya, segala pengalaman dan sumbangan anda yang penuh komited kepada penubuhan UniMAP tidak terhitung dengan wang ringgit,” katanya ketika berucap di majlis berkenaan di Hotel Seri Malaysia, di sini.

Hadir sama ke majlis itu ialah Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof  Dr Uda Hashim dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) , Prof Dr Mohd Foad Sakdan serta ketua-ketua jabatan UniMAP.

Dalam majlis itu, Dr Zul Azhar turut menyampaikan cenderahati sebagai tanda kenangan kepada mereka yang bersara.

Mereka yang bersara pada tahun 2019 ialah :-

 

 • En. Abdullah bin Awang
 • Prof. Dr. Zakaria bin Wahab
 • En. Abdul Rashit bin Mustaffa
 •  En. Rosely bin Md. Noor
 • Prof. Dr. Amran bin Ahmed
 • Tuan Haji Zuber bin Haji Mohamad
 • Cik Hasbalaila binti Alias
 • En. Abd. Razak bin Othman
 • Prof. Madya Dr. Idris bin Md. Noor
 • Pn. Norehan binti Ahmad
 • Pn. Nani Maslina Binti Sulaiman Najidi
 • Pn. Sarina binti Din
 • Prof. Madya Dr. Vithyacharan A/L Retnasamy
 • En. Md. Shah bin Jakun
 • En. Azmi bin Hussain
 • En. Sahidan bin Saleh
 • En. Abd. Latif bin Hashim
 • En. Saudiki bin Adam
 • En. Mansor bin Salim

 

Pesara 2019

Pesara 2019

Pesara 2019

Pesara 2019

Kangar, 10 Mac – Dalam usaha memberi pendedahan dan penghayatan beberapa aspek kemahiran insaniah termasuk mencintai alam sekitar, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menawarkan kursus ko-kurikulum Manusia dan  Kelestarian Alam kepada pelajar universiti itu.

Kursus ini merupakan yang pertama ditawarkan di UniMAP dengan diselaraskan oleh Penyelaras Kampus Lestari, Dr Siti Khadijah Zaaba serta disertai 40 pelajar yang berdaftar kursus berkenaan.

Taklimat kursus itu diberikan oleh Dr Siti Khadijah dan dimulakan oleh Ts Dr Irnis Azura Zakarya dengan menyampaikan kuliah berkaitan kompos, termasuk teknik yang digunakan bagi menghasilkan kompos daripada sisa makanan.

Menurut Dr Siti Khadijah, pelajar bukan sahaja diberi penerangan malah turut dibawa bagi menghasilkan baja kompos menggunakan Sistem Kompos Mudah (SKM) yang dilaksanakan berhampiran Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra (PTSFP).

“Lebih menarik, seramai tujuh pensyarah kanan dari pelbagai pusat-pusat  pengajian UniMAP secara sukarela bekerjasama di dalam melaksanakan aktiviti ko-kurikulum itu.

“Pelajar  dibahagikan kepada tujuh kumpulan bagi menjalankan projek yang telah dirancang oleh setiap tujuh pensyarah kanan berkenaan ,” katanya.

Antara pensyarah kanan yang terlibat dalam setiap aktiviti yang dirancang ialah Dr Umi Fazara Md Ali, Dr Shuhaida Yahud, Dr Norshah Aizat Shuaib, Dr Ragunathan Santiagoo, Dr Sara Tasina Yusof  serta Dr Irnis Azura dan Dr Siti Khadijah sendiri.

Ujar Dr Siti Khadijah, selain kompos aktiviti yang dijalankan ialah menanam pokok, plogging, kitar semula, hidroponik, akuaponik dan carbon footprint.

“Selain aspek kemahiran insaniah kecintaan alam sekitar, aktiviti-aktiviti ini juga dapat memberi pendedahan mengenai kepimpinan, kerjasama, disiplin selain penyaluran tindakan yang berstruktur.

“Kursus ini juga memperbanyakkan platform kerjasama antara universiti lain samada di dalam atau luar negara melalui aktiviti kokurikulum,” katanya.

Jaga Alam

Jaga Alam

Jaga Alam

Jaga Alam

Putrajaya, 8 Mac – Pasukan penyelidik Pusat Kecemerlangan Sistem Tanpa Pemandu (UAS), HAAS Solution Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya meraih tempat ketiga di Pertandingan Parcel Dron peringkat Kebangsaan, semalam.

Pasukan diketuai Prof Dr Hazry Desa (Director), En. Zambri Ibrahim (Leader - GCS & Mission Planner), En Khairi Hazir (Pilot), En Abd Mu'iz (Co-pilot/Video Observer) dan En Azmie (Technical) berjaya membawa pulang hadiah berupa piala iringan serta wang tunai bernilai RM7,000.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo di Kompleks Sukan Air Putrajaya, di sini.

Turut hadir Ketua Pengawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Syed Md Najib Syed Md Noor.

Pertandingan Parcel Dron yang dianjurkan oleh Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC), itu berlangsung selama dua hari bermula kelmarin membabitkan 40 peserta termasuk daripada beberapa institusi pengajian tinggi yang lain.

Peserta diberi dua kesempatan bagi menerbangkan dron dengan muatan seberat dua kilogram dan mereka perlu menerbangkan bungkusan tersebut sejauh dua kilometer merentasi Tasik Putrajaya dan kembali semula ke tapak pelancaran dalam masa terpantas.

Mengenai pertandingan itu, Gobind berkata program ini sangat bertepatan dengan hasrat kementerian di bawah Pelan Strategik Kementerian Komunikasi dan Multimedia 2019-2023 bagi memacu ekonomi digital serta menggalakkan penggunaan teknologi tinggi, dan memastikan penyampaian perkhidmatan yang berkualiti kepada rakyat.

"Melalui program ini, kita juga dapat mencungkil bakat-bakat tempatan yang berpotensi dalam bidang UAV untuk diberikan sokongan dan pengiktirafan agar mereka dapat terus maju ke peringkat lebih tinggi pada masa depan.

DRON

DRON

DRON