Kuantan, 18 Ogos - Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP ) dinobatkan juara keseluruhan Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM) kali ke-43 sekaligus mengekalkan status juara bertahan kali ke-11 berturut-turut.

UniMAP muncul juara keseluruhan di kejohanan itu yang berlangsung di Universiti Malaysia Pahang (UMP) sejak 11 Ogos lalu  selepas berjaya mencatat pungutan pingat iaitu 23 emas, 9 perak dan 19 gangsa dalam 17 acara yang disertai.

Antara aksi cemerlang UniMAP yang meraih emas ialah olahraga, tenpin boling, golf, bola tampar wanita, bola sepak senior dan basikal.

Naib Canselor UniMAP Dato' Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata antara rahsia kejayaan UniMAP adalah dengan mewujudkan sistem mentor kepada pasukan bagi setiap acara yang disertai.

"Mentor-mentor ini terdiri daripada ketua-ketua jabatan UniMAP yang bertanggungjawab memberi inspirasi dan sokongan terhadap pasukan masing-masing.

"Pendekatan ini sebagai membuktikan bahawa pengurusan sentiasa memberi dorongan kepada staf yang terlibat dalam acara sukan sekaligus menyuntik semangat mereka untuk mencapai kejayaan," kata beliau ketika dihubungi.


Sementara itu, pasukan bola sepak senior UniMAP meneruskan kecemerlangan apabila menewaskan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dengan empat gol tanpa balas dalam aksi akhir yang berlangsung semalam di Stadium Sekolah Sukan Pahang, di sini.

Ketua pasukan UniMAP, Anas Shahrom membuat kejutan awal dengan menjaringkan gol pertama seawal minit ke-4 diikuti gol kedua dan ketiga oleh Rosmaidi masing-masing pada minit ke-10 serta minit ke 26. Manakala jaringan keempat oleh Faizal Zahir pada minit ke 48.

UniMAP dengan kekuatan 206 kontinjen terdiri daripada atlit, jurulatih dan pegawai menyertai SUKUM ke 43 berkenaan yang turut disertai 20 universiti awam (UA) dengan 17 acara dipertandingkan.

SUKSIS Tanjung Malim, 12 Ogos – Seramai 52 orang pelatih SUKSIS UniMAP daripada 1,234 pelatih seluruh Universiti Awam (UA) berjaya menghadiri Majlis Tamat Latihan dan Penyampaian

Sijil Inspektor Kor SUKSIS, di sini hari ini. Sijil berkenaan disampaikan oleh YDH Tan Sri Dato’ Seri Ketua Polis Negara di majlis itu yang diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Lebih manis tiga pelatih SUKSIS UniMAP turut menerima anugerah di majlis sama iaitu Pelatih Terbaik Keseluruhan diraih Insp/KS Tan Yow Sheng dan Pelatih Terbaik Latihan Akademik diraih Insp/KS Nur Amirah Abu Hassan manakala Insp/KS Ikmal Hakim Ab Kadir menerima anugerah Pelatih Terbaik Latihan Luar.

Kor SUKSIS UniMAP bagi sesi kali ini adalah pelatih dari skuad 2015 dan berjaya mengharungi pelbagai latihan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selama tiga tahun sebelum layak menerima Sijil Pelantikan sebagai Inspektor Kor SUKSIS.

Hadir sama menyaksikan peristiwa bersejarah ini Naib Canselor UniMAP YDH ACP/KS Dato' Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal , yang juga Komandan Kor SUKSIS UniMAP.

Terdahulu, Pengarah Unit Komunikasi Korporat (UKK) UniMAP Mustaffa Ismail menerima pelantikan Pegawai Ajutan Kor SUKSIS UniMAP dengan memakai pangkat Deputi Superintendan Polis/AKS.

Beliau menerima pelantikan berkenaan di Majlis Pemakaian Pangkat dan Penyampaian Sijil Pelantikan Pegawai Kehormat Kor SUKSIS disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselematan Komuniti PDRM , YDH CP Dato’ Sri Tajudin Md Isa yang diadakan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam pada 3 Ogos, baru-baru ini.

 

 

ARAU, 14 Ogos – Sembilan Pasukan bakal mewakili Perlis ke Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2018 selepas muncul juara Pertandingan Robotik Kebangsaan Peringkat Negeri Perlis yang berlangsung di Dewan Serbaguna Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), di sini baru-baru ini.

Sebanyak 41 pasukan daripada lapan sekolah rendah dan 10 sekolah menengah sekitar Perlis mengambil bahagian dalam 11 kategori yang dipertandingkan.

Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik UniMAP, Prof. Madya Ir. Ts. Dr. Abu Hassan Abdullah berkata, NRC peringkat negeri Perlis merupakan pengajuran kali kedua UniMAP.

“Kita amat terharu dengan kepercayaan yang diberikan oleh Jabatan Pendidikan (JPN) Perlis dan Sasbadi Holdings Berhad kepada Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekatronik UniMAP untuk menjadi tuan rumah buat kali kedua pada tahun ini.

“Tujuan pertandingan ini diadakan adalah bagi memilih pasukan yang akan mewakili Perlis ke peringkat kebangsaan pada September dan seterusnya peringkat antarabangsa di Chiang Mai, Thailand pada November ini,’katanya ketika ditemui, di sini.

Majlis Penyampaian Hadiah disempurnakan Ketua Sektor Pembangunan Kemanusiaan, JPN Perlis, Sharudin Mahhmud. Hadir sama Pengurus Sokongan Teknikal, SASBADI Learning Solutions Sdn. Bhd, Kendrick Lee.

Pemenang bagi 11 kategori tersebut adalah, Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Hwa Aik, Arau (Kategori Regular PRO Sekolah Rendah), Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Alwi, Kangar (Kategori Regular PRO Sekolah Menengah Rendah), Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Perlis, Kuala Perlis (Kategori Regular PRO Sekolah Menengah Atas); Sekolah Menengah Kebangsaan Mata Ayer, Mata Ayer (Kategori Open Sekolah Menengah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Putra, Kangar (Kategori Open Sekolah Menengah Atas); Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Hwa Aik, Arau (Kategori NRC Football); Sekolah Agama Al-Islahiyah (Rendah), Simpang Empat (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Ali Ahmad, Kangar (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Menengah Rendah); Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Besar Utara, Padang Besar (Kategori Regular ROOKIE Sekolah Menengah Atas) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Mata Ayer, Mata Ayer (Kategori Reka Cipta dan Inovasi STEM).

Pemenang membawa pulang hadiah berupa trofi, medal dan sijil penghargaan. Ujar Dr. Abu Hassan lagi, PPK Mekatronik sangat aktif menganjurkan bengkel-bengkel robotic menggunakan Lego MINDSTORMS kepada pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah di sekitar Perlis dan utara Kedah.

“Penganjuran program seperti ini merupakan sebahagian daripada Tanggungjawab Sosial Universiti (USR) untuk dimanfaatkan oleh masyarakat secara keseluruhannya. Kreativiti dan inovasi tidak boleh diajar tetapi ia boleh diterap secara tidak langsung melalui aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang dilakukan secara terancang. “Saya percaya, melalui penganjuran program seperti ini akan dapat menjadi platform terbaik dalam memberi dan menyebarluaskan maklumat yang tepat dan terkini kepada pelajar sekolah dan guru amnya,”katanya. .

Persidangan International Conference on Mathematics, Engineering and Industrial Applications 2018 (ICoMEIA 2018) telah berlangsung di Menara Razak, Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur dari 24 hingga 26 Julai 2018. ICoMEIA 2018 dianjurkan oleh Institut Matematik Kejuruteraan (IMK), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM), Pulau Pinang serta penglibatan Universiti Thaksin, Thailand sebagai penaja bersama.

Persidangan selama tiga hari tersebut berjaya menghimpunkan 61 kertas kerja penyelidikan dalam bidang matematik, kejuruteraan dan aplikasi industri dari dalam dan luar negara. Antara negara peserta yang terlibat ialah dari Malaysia, Indonesia, Thailand, Arab Saudi, Iraq, Sepanyol dan Australia.

ICoMEIA 2018 mengangkat tema “Menawan Cabaran Big Data Melalui Matematik dan Statistik” kerana menyedari perkembangan pesat bidang data analitik dan kaitannya dengan bidang kejuruteraan, industri, kewangan, perniagaan, kesihatan, media sosial dan lain-lain.
Pihak penganjur telah mengundang Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin, Ketua Perangkawan Malaysia, Jabatan Perangkaan Malaysia untuk menyampaikan ucaptama. Ucapan beliau menekankan big data yang menjadi trend baharu akan memberi impak kepada negara dari segi ekonomi dan sosial secara keseluruhan.

Ucaptama kedua disampaikan oleh Profesor Madya Dr. Norma Alias dari Universiti Teknologi Malaysia menyentuh tentang aspek teknikal big data termasuk perkaitannya dengan simulasi, rangkaian serta platform yang sesuai ke arah Revolusi Industri 4.0.

Seterusnya, ucaptama terakhir telah disampaikan oleh Encik Mohd Parid Sulaiman, Pengarah Program Kejuruteraan Strategik, Intel Products (M) Sdn. Bhd. Beliau menyentuh tentang halatuju industri dan jurang antara akademik-industri ke arah Revolusi Industri 4.0.

ICoMEIA 2018 telah dirasmikan oleh Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Para peserta ICoMEIA 2018 bergambar beramai-ramai di hadapan Menara Razak, Universiti Teknologi Malaysia, Kuala Lumpur.

 

Dato’ Profesor Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (tiga dari kiri) diapit Encik Mohd Parid Sulaiman (dua dari kiri) dan Dato’ Sri Dr. Mohd Uzir Mahidin (dua dari kanan) bersama Profesor Madya Dr. Muhammad Zaini Ahmad, Dekan Institut Matematik Kejuruteraan (paling kanan) dan Profesor Dr. Amran Ahmed, Pengerusi ICoMEIA 2018 (paling kiri). 

Kangar , 30 Julai – Program berkonsepkan mobiliti berkredit, Asia Summer Program (ASP) 2018 kali ini membawa peserta universiti-universiti di Asia ke negara Korea Selatan dengan Dongseo University menjadi hos mulai 8 hingga 27 Julai, baru-baru ini.

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) tidak ketinggalan dengan menghantar 24 pelajar bagi mengikuti ASP di negara empat musim berkenaan selama tiga minggu bersama lebih 400 pelajar dari 12 negara membabitkan 31 universiti.

Antara pengisian ASP 2018 ialah peserta perlu mendaftarkan diri , memilih dan hadir dalam dua kursus yang dijadualkan setiap hari (Isnin hingga Jumaat) pada jam 9.30 pagi hingga 4.00 petang, selain lawatan ,program  Korean Cultural Event,  Hari Sukan, Movie Night serta aktiviti-aktiviti harian lain yang menarik diadakan selepas waktu kuliah.

Seorang pelajar tahun dua Bioteknologi Industri, Vinod Kumar berkata ASP 2018 merupakan program yang unik serta dapat mengukuhkan ukhuwah di antara peserta yang datang dari negara yang berbeza.

“Setiap pelajar ditempatkan bersama seorang lagi pelajar lain dari negara berlainan sepanjang tiga minggu ini sekaligus menyebabkan pelajar perlu hidup bertoleransi, mengenali serta menghormati budaya lain yang berbeza.

“Selain itu, ASP turut meningkatkan kefahaman saya mengenai hidup berintegrasi dan toleransi antara kaum serta dapat mengenali budaya bangsa lain dari  negara Asia lain, “ katanya.

Seorang lagi pelajar tahun dua Bioproses, Arina Izaati yang juga ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) berkata peluang yang diperolehi apabila terpilih ke ASP 2018  dimanfaatkan sebaiknya.

Katanya, di ASP 2018  dia dan rakan-rakan dapat menonjolkan keunikan kebudayaan Malaysia kepada rakan-rakan negara Asia yang lain.

“Di samping itu, saya dan rakan-rakan UniMAP juga berpeluang menimba pengalaman mengikuti kuliah dalam suasana negara Korea serta tenaga pengajar berbeza budaya dan bangsa, “katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Sementara itu, Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, selain pelajar UniMAP, tenaga akademik UniMAP turut dipilih sebagai tenaga pengajar bagi dua daripada 52 kursus yang ditawarkan ASP 2018 iaitu Pengarah Pusat Pengkormersilan Harta Intelek (CIPC) Prof Dr Rosni Bakar dan Timbalan Dekan (Pembangunan Pelajar & Alumni) Pusat Pengajian Pembangunan Insan & Teknokomunikasi (iKOM) Dr Nor’Izah Ahmad.

Katanya, bagi pemilihan tenaga pengajar ASP 2018 adalah berbeza daripada tahun-tahun sebelum ini kerana penawaran kursus ditentukan oleh permintaan peserta ASP sendiri.

“Selain Malaysia, antara negara yang menyertai ASP 2018 ialah Indonesia, Taiwan, China, Filipina, Thailand, Bangladesh, Jepun, Singapura, Vietnam, Korea dan Lithuania,” kata beliau.

Untuk rekod, UniMAP pernah menjadi hos ASP pada 2014 dengan penyertaan dari 23 universiti Asia.

Arau, 23 Julai – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menghantar 87 peserta bagi menyertai Karnival Varsiti Indonesia, Malaysia dan Thailand Growth Triangle (IMTGT) yang berlangsung bermula 20 hingga 26 Julai 2018 di Universiti Teknologi MARA, Cawangan Perlis di sini.

Menurut Timbalan Naib Canselor UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan, mereka ini terdiri daripada 64 pelajar dan 23 pegawai yang dibahagi kepada tiga kategori iaitu sukan, kebudayaan dan seminar.

“Terdapat tujuh sukan yang dipertandingkan iaitu bola sepak, badminton, bola keranjang, bola tampar (wanita), dan tenis.

“Manakala 15 pelajar menyertai kebudayaan dan 3 pelajar pula menyertai seminar,” katanya pada Majlis Simbolik Penyerahan Bendera yang berlangsung di Kolej Kediaman Tun Abdul Razak (PFI2), UniMAP Pauh Putra baru-baru ini.

Ujar beliau lagi, semua pelajar yang terlibat perlu melakukan yang terbaik mengikut segmen masing-masing dan sebagai duta university mereka perlu menjada disiplin dan sentiasa mematuhi arahan yang ditetapkan.

“Malah mereka perlua sematkan di dalam sanubari bahawa ini adalah satu sumbangan berharga daripada pelajar kepada universiti yang disayangi.

“Binalah jaringan persahabatan bersama peserta-peserta dari universiti lain terutamanya dari Thailand dan Indonesia,” katanya.

Karnival Varsiti IMTGT melibatkan tiga buah Negara iaitu Indonesia, Thailand dan Malaysia yang diwakili oleh universiti-universiti yang menjadi ahli IMTGT.

“Terdapat 11 universiti yang terlibat dalam IMTGT yang masing-masing mewakil Negara mereka iaitu Indonesia diwakili Universitas Sumatera Utara (USU), Institut Teknologi Medan (ITM), Universitas Syiah Kuala (USK) dan Universitas Negeri Medan (UNIMED).

“Manakala Thailand diwakili Prince of Songkhla University (PSU), Thaksin University (TSU), Rajamangala University of Technology Srivijaya (RMUTSV) dan Walailak Universiti (WU),” katanya.

Tidak ketinggalan Malaysia diwakili Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perlis, Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan UniMAP.