Padang Besar, 25 Jun  – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sentiasa berazam untuk melahirkan insan kamil yang menyumbang kepada agenda pembangunan dan daya saing industri negara telah melebarkan peluang kemasukan ke UniMAP apabila buat kali pertama menerima pelajar kelainan upaya (OKU) bagi program diplomanya.

Pelajar terbabit, Muhammad Adib Wajdi Dzulhawira, 18, yang merupakan anak jati Perlis ditawarkan program pengajian Diploma Mikroelektronik bagi tempoh tiga tahun atau enam semester dan dijangka tamat pada hujung 2020 nanti.

Naib Canselor UniMAP, Dato' Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata UniMAP mendapat makluman mengenai pelajar terbabit yang dilaporkan gagal menempatkan diri di institusi pengajian Tinggi (IPT) ekoran kecacatan yang dialami.

"Beliau memperolehi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bagus dan seharusnya diberi peluang untuk menyambung pengajiannya.

"Namun dikhabarkan kegagalan pada pengambilan pertama adalah disebabkan kecacatan kekal pada kakinya dan perkara ini tidak seharusnya berlaku," katanya ketika dihubungi pemberita selepas Majlis Sambutan Siswa Siswi Sidang Akademik 2018/2019 di Kampus Alam UniMAP Uniciti di sini, semalam.

Tambahnya lagi, UniMAP yakin bahawa setiap orang perlu dilayan sama rata dan sebarang perbezaan tidak harus menjadi penghalang.

"UniMAP sedia membantu beliau  merealisasikan impian beliau dan langkah pertama yang diambil adalah dengan menawarkan tempat belajar untuknya," katanya.

 Sementara itu, Muhammad Adib Wajdi yang merupakan anak pertama dari dua beradik ingin membuktikan kepada dunia bahawa kecacatan yang dialaminya sejak lahir itu bukan batasan untuk berjaya.

"Sebagai anak sulung saya ingin memberikan contoh terbaik kepada adik saya sekaligus membanggakan kedua ibu bapa saya.

"Terima kasih kepada UniMAP kerana memberi peluang kepada saya dan InsyaAllah peluang ini tidak akan saya sia-siakan," katanya.

Pauh Putra, 13 Jun  – Seramai 263 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) tidak perlu bersusah payah ke stesen bas menaiki bas ekspres pulang ke kampung apabila mereka hanya perlu menaiki bas dari dalam kampus.

Program Projek Bas Balik Raya UniMAP anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) itu diadakan khusus bagi pelajar pulang ke kampung berhari raya dengan dilancarkan pelepasannya oleh Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal, di tapak bas Kolej Kediaman Tun Abdul Razak (Pfi2) di kampus UniMAP, jam 10.00 malam di sini hari ini.

Turut hadir ke pelancaran itu ialah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan.

Yang Dipertua MPP UniMAP, Muhammad Amir Hakim Razali berkata program berkenaan mendapat kerjasama syarikat bas IR-SAF yang menyediakan sebanyak lapan buah bas bagi menghantar pelajar pulang ke kampung halaman mereka.

“MPP prihatin dengan rakan-rakan UniMAP yang tidak dapat membeli tiket bas kerana habis awal menjelang perayaan, jadi inisiatif ini dilaksanakan bagi membantu rakan-rakan dapat pulang ke kampung halaman masing-masing.

“Selain itu, caj tambang yang dikenakan lebih murah berbanding bas ekpress biasa selain rakan-rakan juga dapat menjimatkan kos kerana tidak perlu menaiki kemudahan awam yang lain untuk ke stesen bas,” katanya ketika ditemui selepas pelancaran program itu.

Sementara itu seorang pelajar tahun Satu Kejuruteraan Mekatronik, Abdul Rafieq Haiqal Abdul Rahman berkata dia teruja dapat pulang beraya bersama rakan-rakan UniMAP yang lain bersama-sama serta tidak perlu bergerak jauh untuk menaiki bas ekspres.

Katanya, dia juga dapat mengenali rakan-rakan baharu lain ketika dalam perjalanan pulang  serta sempat berkongsi pelbagai perkara.

“Ada rakan-rakan yang tidak tidur sepanjang perjalanan kerana seronok dapat berbual-bual sebelum tiba ke destinasi masing-masing selain dapat bersahur bersama,” katanya yang pulang ke Kuala Lumpur.

Selain pelancaran program, Dr Zul Azhar turut meluangkan masa mengedarkan juadah moreh kepada pelajar-pelajar di dalam bas sebelum bas bertolak.

KANGAR– Bersempena dengan kehadiran Aidilfitri yang bakal hadir, Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Bioproses, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) baru-baru ini telah terpanggil untuk turun padang bagi membantu tiga keluarga asnaf.

Penysyarah Kanan PPK Bioproses, Dr. Syazni Zainul Kamal, berkata, Program Jejak Asnaf yang dianjurkan setiap tahun bersempena Ramadhan itu, bertujuan bagi meningkatkan kesedaran tentang amalan bersedekah, membantu meringankan beban keluarga asnaf dan untuk lebih mendekati masyarakat setempat di kalangan staf. “Kita telah berjaya mengenalpasti tiga buah keluarga untuk dibantu dan antara bantuan yang diberikan berupa barangan keperluan asas seperti beras, gula, minyak, tilam, bantal, pakaian beserta wang tunai.

“Sumbangan ini adalah hasil derma staf PPK Bioproses,”katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Ujar Syazni lagi, lebih manis lagi, pada program itu juga, mereka dapat membantu seorang pelajar yang telah menolak tawaran ke Program Diploma Kejuruteraan (Kejuruteraan Metalurgi) UniMAP kerana kekangan kewangan.

“Hasil dari usaha Jawatankuasa Jejak Asnaf, kita telah berjaya, membantu pelajar ini mendapatkan bantuan pelajaran daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs).

“PPK Bioproses juga telah melancarkan tabung derma kilat dan rayuan kemasukan semula ke program diploma tersebut dan pelajar tersebut bakal mendaftar sebagai pelajar UniMAP pada ambilan kedua pada 25 Jun akan datang,”katanya lagi.

Kangar, 1 Jun- Bagi mencipta kelainan dalam mendalami kesenian hadrah, Unit Kebudayaan dan Rekreasi (UKR) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menyantuni masyarakat sempadan Thailand menerusi Program Jejak Warisan Seni Hadrah di Phattalung baru-baru ini.

 

Delegasi terdiri daripada 30 staf UKR dan lapan pelajar UniMAP itu juga berpeluang mengadakan persembahan sekaligus berkongsi seni hadrah Perlis dan Thailand bersama masyarakat di negara itu.

Pengarah UKR Mohd Izwan Izhar Haris berkata hadrah merupakan kesenian yang popular di kalangan masyarakat di utara semenanjung Malaysia kira-kira 60 tahun dahulu.

Katanya, kesenian itu kemudiannya turut dibawa hingga ke selatan Thailand memandangkan ia merupakan suatu kesenian yang berunsurkan keagamaan lalu mendorong pihaknya mengadakan program Jejak Warisan Seni Hadrah.

“Perkongsian seni antara Perlis dan Thailand ini diadakan di Khuandonwittaya School sekaligus memberi peluang kepada staf UKR dan pelajar dapat meluaskan lagi pengetahuan mengenai Hadrah masyarakat kedua-dua kawasan berkenaan,” kata beliau.

Selain perkongsian seni hadrah di sekolah, pelajar UniMAP dari kumpulan Sutramaya turut diberi peluang mengadakan persembahan di Halal Food Street Satun 2018.

Tambah Mohd Izwan, mereka juga mengadakan aktiviti sukarelawan dan rekreasi sempena program menjejaki seni hadrah itu iaitu berkayak di Manang sebagai aktiviti ‘teambuilding’.

“Aktiviti sukarelawan pula diadakan dengan mengadakan gotong royong membersihkan masjid terbesar di Hatyai, iaitu Masjid Nurul Din pada hari terakhir program termasuk menghulurkan sumbangan kepada ahli jawatankuasa masjid berkenaan.

“Ini membuktikan bahawa program ini tidak hanya memberi fokus kepada kesenian semata-mata namun UKR turut mengambil perhatian terhadap aktiviti kesukarelawan dan program pembangunan staf,” kata beliau.

Program itu berlangsung selama tiga hari dengan hasrat menjalinkan kerjasama dan jalinan yang baik bersama sempadan Thailand sekaligus mewujudkan semangat IMT-GT dan semangat ASEAN.