Kangar, 18 Disember – Hasrat Persatuan Isteri dan Kakitangan Wanita (Piskanita) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi membantu golongan asnaf menyediakan kelengkapan persekolahan sesi 2019 berjaya dilaksanakan, semalam.

Kerjasama Piskanita dengan 3rd Force Perlis dan 3rd Force UniMAP dapat mengumpulkan sebanyak RM8,273.85 termasuk RM2,000 daripada tabung persatuan itu sendiri bagi berbelanja membeli kelengkapan persekolahan kepada mereka yang memerlukan.

Timbalan Pengerusi Piskanita, Puan Siti Rukiah Hj Ikhsan berkata seramai 55 pelajar sekolah rendah dan menengah daripada 22 buah keluarga dibawa membeli kelengkapan persekolahan di sekitar bandar ini.

Katanya, selain kepada asnaf sekitar negeri ini Piskanita turut membantu 29 anak-anak staf UniMAP  dalam usaha membantu staf yang kurang berkemampuan di samping meringankan beban mereka.

“Setiap pelajar ini diberi peruntukan bagi membeli sepersalinan uniform sekolah, kasut, stokin, tudung dan seluar sukan dengan dibantu kira-kira 13 sukarelawan Piskanita sepanjang sesi membeli-belah ini,” katanya ketika mengetuai sesi membeli belah itu.

Sementara itu seorang staf UniMAP, Mohd Nasir Haron berkata dia berbesar hati dengan bantuan yang dilaksanakan oleh Piskanita kerana sedikit sebanyak dapat meringankan beban dalam membuat persediaan anak-anak bersekolah.

“Walaupun anak saya masih bersekolah rendah namun banyak juga kelengkapan persekolahan perlu disediakan dengan taraf kehidupan yang semakin meningkat sekarang.

“Terima kasih kepada para penyumbang dan Piskanita di atas inisiatif kepada kami golongan berpendapatan rendah ini,” katanya ketika ditemui pada sesi membeli belah itu.

Selain sumbangan daripada individu, Persatuan Pegawai Tadbir dan Ikhtisas (POTENSI) UniMAP, Maxxx IT Global,Api-api Ikan Bakar, Cenfotec dan Bebasnap Studio turut menaja perbelanjaan persekolahan berkenaan.

mpp2018

mpp2018

mpp2018

mpp2018

KANGAR, 14 November – Penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) meraih kejayaan 100 peratus di Seoul International Invention Fair (SIIF) 2018 yang berlangsung diadakan di COEX Convention Centre, Seoul, Korea Selatan baru – baru ini.

UniMAP berjaya membawa pulang tiga pingat emas, dua perak dan satu gangsa serta dua  anguerah khas dari Taiwan dan Poland.

Tiga produk yang mendapat pingat emas adalah High Strength Geopolymer Reinforced Lead-Free Solder For Aerospace Interconnects Application hasil penyelidikan Dr. Mohd Arif Anuar Mohd Salleh. Produk itu turut mendapat anugerah khas dari Taiwan Inventor Association.

Dr Mohd Arif berkata, bahan pateri bebas plumbum yang dihasilkan merupakan bahan pateri yang diperkuat dengan bahan seramik geopolymer yang bersaiz nano.

Katanya, ia juga merupakan bahan pateri mesra alam dibangunkan untuk menggantikan pateri plumbum yang boleh mendatangkan kemudaratan alam sekitar serta kesihatan manusia.

“Bahan pateri yang dihasilkan ini mampu menghasilkan satu sambungan yang sangat kuat serta dapat digunapakai kepada keadaan sekitar yang ekstrem seperti penggunaan bahan elektronik telekomunikasi dan aeroangkasa,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, penyelidikan kedua yang meraih pingat emas adalah Fly Ash Lightweight Geopolymer Aggregate (LiGA): Environmental Friendly Insulator Materials for Building Application  hasil penyelidikan Alida Abdullah dan pasukannya yang juga mendapat anugerah khas dari The Association of Polish Inventors and Rationalizers.

LiGA adalah bahan binaan ringan yang mampu mengurangkan pemindahan haba iaitu ciri penting dalam menyediakan keadaan yang selesa di mana seseorang tidak merasa terlalu panas atau terlalu sejuk dalam sesebuah bangunan.

Manakala produk ketiga, Sistem Biometrik Untuk Penyiasatan Forensik Komputer: Sistem Pengesahan Pengguna Berdasarkan Dinamik Keystroke dan Biometrik Lembut hasil penyelidikan Dr. Syed Zulkarnain Syed Idrus Al Saggoff.

Ketiga-tiga penyelidik ini merupakan dari dari Pusat Kecemerlangan Geopolimer dan Teknologi Hijau (CEGeoTech) UniMAP.

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, kejayaan yang dikecapi pada SIIF 2018 melengkapkan pencapaian UniMAP bagi tahun 2018.

“Kita berharap ia akan menjadi pembakar semangat buat semua penyelidik untuk menghasilkan lebih banyak produk yang berimpak kepada masyarakat pada tahun hadapan,”katanya ketika dihubungi.

SIIF 2018 merupakan anjuran tahunan oleh Korea Invention Promotion Association (KIPA).

Selain Malaysia dan tuan rumah Korea Selatan, pertandingan penciptaan yang berprestij ini juga dihadiri oleh peserta dari lebih dari 20 buah negara. 

mpp2018

mpp2018

mpp2018

KANGAR, 12 Disember – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Syarikat Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd (Modenas) bakal memasarkan motorsikal gaya retro yang dihasilkan universiti berteraskan kejuruteraan berkenaan.

Motorsikal yang dinamakan Seri Perlis (SP) itu dihasilkan dengan kerjasama pelajar-pelajar UniMAP dan dibantu  jurutera-jurutera dari Modenas.

Pengarah Unit Penyelidik dan Sukan Permotoran (MoTECH) UniMAP, Prof Madya Dr. Shahriman Abu Bakar berkata, pihak Modenas sangat membantu dalam menghasilkan motosikal tersebut.

“Kita telah bekerjsama bersama Modenas sejak 2014 lagi dan ia lebih rancak lagi selepas tertubuhnya Pusat Penyelidikan UniMAP- Modenas tahun lalu.

“Melalui pusat penyelidikan ini, kita dapat melatih dan memberi pendedahan secara terus kepada pelajar serta menghasilkan impak setinggi mungkin kepada industri,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Katanya lagi, penubuhan Pusat Penyelidikan UniMAP- Modenas juga dapat mengurangkan kos penyelidikan kepada Modenas malah akan menghasilkan teknologi yang lebih tinggi selari dengan Dasar Automotif Negara untuk menghasilkan kenderaan berteknologi tinggi dengan kos yang rendah.

Ujar Dr. Shahriman lagi, motorsikal itu juga turut menarik perhatian Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan beliau bersetuju bagi melihat sendiri motorsikal itu di pejabat Perdana Menteri, di Putrajaya baru-baru ini.

Hadir sama  Menteri Pendidikan, Dr. Mazlee Malik, Pengerusi Lembaga Pengarah UniMAP, Datuk Prof. Emeritus Dr. Kamarudin Hussin dan Ketua Pegawai Eksekutif Modenas, Amirudin Abd Kadir.

Dr. Shahriman turut melahirkan ucapan terima kasih kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang banyak memberi tunjuk ajar dan bantuan dalam merealisasikan projek terbabit.

Motosikal yang bakal dijual dengan harga sekitar RM12,000 itu menggunakan enjin Modenas empat lejang silinder tunggal 173cc SOHC sejukan udara dengan transmisi empat kelajuan.

Ia menghasilkan 14.8 kuasa kuda  pada 8,000 rpm dan 16.2 Nm pada 7,500 rpm.

mpp2018

mpp2018

Taiping, 1 Disember – Jika sebelum ini segelintir masyarakat menganggap warga emas yang mendiami rumah orang-orang tua hanya makan dan tidur sahaja namun realitinya mereka juga turut didedahkan dengan pelbagai aktiviti termasuk kemahiran.

Perkara berkenaan dikongsi penyelia Rumah Seri Kenangan Taiping, Ahmad Sukri Abdul Samad yang merupakan Pembantu Kebajikan Masyarakat Kanan Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKM) ketika memberi taklimat kepada hampir 30 ahli Persatuan Pegawai Tadbir dan Ikhtisas (POTENSI) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sempena lawatan ke rumah itu, baru-baru ini.

Menurut Ahmad Sukri sepertimana penghuni asrama sekolah , warga rumah berkenaan juga bangun seawal jam 6 pagi bagi mengerjakan solat Subuh secara berjemaah sebelum mengikuti tazkirah pagi serta senamrobik ringan.

“Selepas sarapan pagi, mereka akan mengikuti kelas agama, bengkel masakan, kelas pertanian, dan berbagai lagi kelas kemahiran yang disediakan bagi mengisi masa mereka.

“Malah, program tahunan seperti lawatan ke tempat pelancongan juga diadakan. Pendek kata, rutin yang dilalui di sini dipenuhi dengan pelbagai aktiviti berfaedah dan tidak membosankan,” kata beliau.

POTENSI menerusi program tanggungjawab sosial korporat (CSR) “Nature with Kindness” diketuai Presiden POTENSI, Raja Shah Erman Raja Ariffin turut menceriakan warga Rumah Seri Kenangan menerusi sesi karaoke, teka lagu P.Ramlee dan sambutan hari lahir.

Katanya, sempena program itu POTENSI turut menghulurkan sumbangan berupa tilam dan bantal selain wang tunai bagi mengubat kerinduan mereka terhadap keluarga.

“Menerusi lawatan ini sedikit sebanyak meninggalkan kesan yang cukup mendalam di kalangan peserta POTENSI sekaligus berkongsi sedikit rezeki dengan golongan yang memerlukan,” kata beliau.

Selain menyantuni Rumah Seri Kenangan, POTENSI turut mengadakan CSR di Zoo Taiping iaitu membersihkan kawasan zoo berkenaan di samping mendekati flora dan fauna.

Di samping itu, bagi menguji stamina dan kecergasan ahlinya, POTENSI mengambil peluang mendaki Bukit Larut yang mempunyai ketinggian 1036 meter dari paras laut sekaligus memberi pengalaman baharu bagi mereka yang pertama kali mendaki bukit rekreasi yang menjadi tumpuan pelancong itu.

mpp2018

mpp2018

mpp2018

mpp2018

mpp2018

Arau, 6 Dis – Seramai 30 calon pelajar diisytiharkan menang pada Pilihan Raya Kampus (PRK) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi pemilihan untuk mewakili Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Sesi 2018/2019.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Perwakilan Mahasiswa (JPPM), Nurhazwani Zabidin yang juga mantan Yang Dipertua (YDP) Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UniMAP sesi 2016/2017 berkata, seramai 11 calon telah tampil bertanding bagi Konstituensi Umum, manakala 40 calon lagi telah menawarkan diri bertanding bagi Konstituensi Pusat Pengajian.

“Namun kita hanya mempertandingkan 33 kerusi di mana tujuh kerusi adalah bagi Konstituensi Umum dan 22 kerusi Pusat Pengajian, dua kerusi Diploma dan dua kerusi Antarabangsa.

 “Tujuh calon yang menang bagi Konstituensi Umum adalah berdasarkan jumlah undian tertinggi dan mereka ini bakal mengisi jawatan tertinggi MPP UniMAP sesi 2018/2019,” katanya ketika dihubungi pemberita sejurus tamatnya pengumuman tersebut.

Ujarnya lagi, bagi Konstituensi Pusat Pengajian, 11 calon menang tanpa bertanding bagi mewakili pusat-pusat pengajian mereka iaitu Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Bahan; PPK Alam Sekitar; PPK Mekatronik; PPK Bioproses; PPK Sistem Elektrik; Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK) dan Pusat Pengajian Diploma (PPD).

“Manakala 12 calon lagi menang selepas meraih undi yang tertinggi bagi mewakili pusat pengajian PPK Komputer dan Perhubungan; PPK Mikroelektronik; PPK Pembuatan; Pusat Pengajian Inovasi Perniagaan Dan Teknousahawan (PPIPT), Pusat Pengajian Pembangunan Insan Dan Teknokomunikasi (IKOM) dan Pusat Pengajian Antarabangsa.

“Namun terdapat tiga pusat pengajian iaitu PPK Bioproses; PPK Mekatronik dan PPK Sistem Elektrik yang masing-masing hanya menghantar seorang calon dan pihak JPPM memutuskan tiada pertambahan bagi tiga kerusi yang kosong,” katanya.

Tambahnya, sebanyak 9,149 pelajar atau 79.27 peratus dari 11,541 pengundi menunaikan tanggungjawab masing-masing di mana pengundian dijalankan secara e-voting.

Ketika ditanya mengenai JPPM, beliau berkata, JPPM adalah satu badan yang ditubuhkan untuk melaksana dan melancarkan proses PRK dan mereka ini terdiri daripada MPP, mantan MPP, Sekretariat Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) UniMAP dan juga ahli bebas di kalangan mahasiswa.

“JPPM terdiri seramai  140 pelajar dengan pecahan 40 orang jawatankuasa induk JPPM bersama-sama 100 petugas tempat pengundian yang telah memainkan peranannya sejak 16 November sehingga selesai pada hari ini, 5 Disember 2018.

“Tahun ini merupakan tahun pertama PRK dikendalikan seratus peratus oleh pelajar selari dengan hasrat Menteri Pendidikan Malaysia, Yang Berhormat Dr. Maszlee Malik yang ingin menyuburkan kembali aspirasi politik di kampus,” katanya.

mpp2018