Arau – Muzik dan tarian sering disalah tafsir oleh masyarakat sebagai satu bentuk hiburan yang melalaikan tanpa mengambil kira sumbangan yang mampu diberikan jika kena dengan caranya.

Berlainan dengan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang meletakkan kepercayaan bahawa hiburan jika kena pada tempatnya mampu membantu malah memberikan kebaikan kepada orang lain.

Ini terbukti apabila kumpulan seni persembahan UniMAP iaitu Indrasutra di bawah Unit Kebudayaan dan Rekreasi (UKR) terpanggil menggunakan muzik dan tarian mereka untuk beramal mendapatkan dana bagi membantu pertubuhan anak-anak autisme.

Memilih pulau pelancongan Pulau Langkawi sebagai destinasi serampang dua mata, UKR seramai 39 orang membelah lautan Kuala Perlis pada Jumaat di bulan April bagi merealisasikan Program Tanggungjawab Sosial Universiti (USR) bagi pemuliharaan alam sekitar dan Busking Amal selama tiga hari.

Menurut Pengarah program yang juga Pengarah UKR, Izwan Izhar Haris pelaksanaan program ini adalah sebagai salah satu bentuk sumbangan bantuan kepada masyarakat.

“Kita ingin menjaga kebersihan Pulau Langkawi terutamanya Pantai Cenang yang menjadi tarikan dan tumpuan pelancong dari dalam dan luar Negara setiap kali tiba musim percutian.

“Oleh itu pelaksanaan pemuliharaan alam sekitar adalah penting bagi memberikan gambaran positif mengenai penjagaan alam sekitar oleh masyarakat Malaysia,” katanya ketika dihubungi pemberita baru-baru ini.

Mengambil inisiatif dengan kebanjiran pelancong ke Pulau Langkawi, UKR juga turut menjalankan kerja amalnya dengan mengadakan ‘Amal Busking’ ditempat tumpuan orang ramai bagi mengutip dana untuk disalurkan ke tabung A-Heart UniMAP iaitu sebuah badan yang memberi fokus kepada Autisme.

“Kami memilih beberapa lokasi strategik seperti di Cenang Mall dan Jeti Langkawi bagi mengadakan persembahan busking.

“Selain busking kami juga bertindak sebagai penyalur maklumat mengenai Autisme kepada orang ramai dan melalui penerangan yang diberikan kami berjaya mengutip sumbangan berjumlah RM 1500 dari pengunjung,” katanya.

Tambah Izwan lagi, wang kutipan tersebut diserahkan terus kepada tabung A-Heart UniMAP bagi membantu anak-anak autism di kawasan utara Malaysia.

“Saya percaya hasil penerangan kami mengenai Autisme, masyarakat akan lebih memahami apa itu autism dan kesedaran mengenai perlakuan dan sensitiviti anak autisme dan keluarga mereka.

“Kami gembira kerana berjaya merealisasikan program ini dan merancang untuk mengadakan lebih banyak aktiviti kemasyarakatan demi membantu mereka yang lebih memerlukan,” katanya.

Selain Busking Amal Autism, Indrasutra telah melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti kemasyarakatan seperti mengadakan busking bagi kutipan amal Tabung Rohingya; memberikan sumbangan kepada pengiat seni Perlis semasa aktiviti Jelajah Sahur; menghiburkan anak yatim; pembersihan pantai; berkongsi ilmu muzik dan tari bersama kanak-kanak di Taska Pewaris UniMAP.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga turut bersama-sama komuniti Islam di Satun dan Hatyai bagi khidmat gotong royong membersihkan masjid dan juga kelas agama.

Indrasutra UniMAP ditubuhkan pada 1 Mac 2005 adalah sebuah kumpulan seni persembahan khusus bagi UniMAP. Namun dek kecemerlangan yang ditunjukkan, mereka sering mendapat undangan bagi menjayakan majlis luar.

Izwan ketika ditanya asal usul nama Indrasutra lantas berkongsi bahawa ia adalah idea Pengarah UKR yang pertama iaitu Prof. Madya Dr Salmah Haji Ayob yang menggabungkan elemen nama “Indra” yang berkaitan dengan nama Negeri Perlis ketika itu (Perlis Indra Kayangan) dan juga “Sutera” yang sinonim dengan kelembutan rakyat Perlis dari segi perwatakan, tutur cara dan norma budaya yang melambangkan identiti Negeri Perlis.

“Di peringkat permulaan penubuhan “Indrasutra”, ahli-ahlinya perlu melalui proses temuduga dan ujibakat serta melepasi “standard” yang ditetapkan sebelum diterima dan diserapkan ke Unit Kebudayaan dan Rekreasi. Kebanyakkan mereka adalah dari kalangan yang berpengalaman dalam bidang masing-masing.

“Manakala Artis Budaya pula yang mempunyai pengalaman berkhidmat dengan badan-badan kesenian dan kebudayaan di Malaysia mula menyertai UKR pada sekitar tahun 2005 dan lengkap sepenuhnya pada 2006 lebih kurang 5 pasangan atau 10 orang,” katanya.

Indrasutra bukan sahaja terkenal di sekitar Perlis dan Malaysia tetapi telah membawa nama UniMAP dan Malaysia hingga keluar Negara.

“Indrasutra telah mewakili Negara bagi membuat persembahan kebudayaan di beberapa Negara setiap tahun bermula 2009 di Uzbekistan;  Australia (2010); Korea Selatan (2011); China (2012); Italy (2013); UAE (2014).

Malah Negara Indonesia dan Thailand seakan rumah ke dua Indrasutra apabila kami berpeluang mengadakan persembahan di Negara tersebut saban tahun,” katanya.  

mesin walta

mesin walta

mesin walta

mesin walta

mesin walta

mesin walta

Kangar, 23 Nov – Latihan larian hampir setiap hari , menjaga pemakanan serta persediaan mental yang kuat adalah antara tips utama seorang pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjuarai Melaka Ultra (Matra), baru-baru ini.

Pelajar tahun satu Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FTK) itu, Mohd Zharif Asyraf  Ismail berkata dia meluangkan masa setiap pagi selepas Subuh bagi menjalani latihan larian sejauh lima kilometer (KM).

“Pada sebelah petang saya menjalani latihan juga kira-kira 10 KM sekiranya tidak terikat dengan sebarang kuliah dan hanya meluangkan satu atau dua hari sahaja dalam seminggu untuk berehat daripada latihan.

“Di samping itu juga, menjaga pemakanan adalah antara perkara yang utama untuk kekal cergas dan sentiasa berstamina,” katanya.

Mohd Zharif menjuarai acara 100 KM Terbuka Lelaki larian Matra yang diadakan di Bandaraya Melaka pada  18 November lalu dengan catatan masa 13 jam 27 minit.

Menurut Mohd Zharif selain MATRA, sebelum ini dia berjaya mendapat tempat kedua  larian 70 KM Kuching Ultra Marathon di negeri kelahirannya itu selain menduduki tempat ketujuh ketika menyertai 50 KM Penang Ultra Marathon pada September tahun lalu.

Katanya, dia mula menyertai acara larian jarak jauh ini sejak dua tahun lalu menerusi kumpulan lariannya sendiri iaitu Underground Runners Sarawak (UGRS) ketika masih bekerja sebelum melanjutkan pengajian ke UniMAP.

“Semua acara yang disertai menggunakan sumber kewangan sendiri dan sedikit tajaan daripada kumpulan UGRS yang sentiasa sokong menyokong di antara satu sama lain,” katanya.

Apabila ditanya mengenai perancangan pada masa hadapan, Mohd Zharif dan kumpulannya itu turut bercadang menyertai larian sejuah 168 KM di  Pahang yang dijadualkan pada tahun hadapan.

Menurut Mohd Zharif, selain itu keluarganya turut memberi sokongan dari semasa ke semasa terhadap minatnya malah semua adik beradiknya bergiat aktif dalam sukan.

“Seorang adik saya menyertai pasukan negara dalam futsal bawah 16 tahun manakala adik bongsu pula menyertai Program Pembangunan Bolasepak Kebangsaan (NFDP).

“Pendek kata, kesemua kami lima beradik aktif bersukan tidak kira dalam mana-mana kejohanan atau mengisi waktu riadah setiap petang,” katanya.

mesin walta

mesin walta

mesin walta

mesin walta

Pauh Putra, 19 Oktober – Dalam usaha menghargai pengorbanan pasukan keselamatan Malaysia khususnya tentera dalam menjaga keamanan dan kedaulatan negara, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), melalui Pusat Bahasa Antarabangsa (CIL) menganjurkan Kursus Bahasa Inggeris kepada golongan tentera.

Naib Canselor UniMAP , Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, program kerjasama antara UniMAP dan tentera berkenaan merupakan kali kedua diadakan selepas program yang julung kali diadakan pada Jun tahun lalu.

“Sebelum ini kita tidak mempunyai saluran untuk menganjurkan program seperti ini. Dengan kelebihan yang kami ada (guru bahasa) penganjuran kursus ini saya kira merupakan satu sumbangan kecil UniMAP kepada pasukan keselamatan kita.

“Program komuniti seperti ini juga merupakan hasrat UniMAP  yang inginkan universiti ini memperbanyakkan  aktiviti yang dapat membantu masyarakat,” katanya ketika berucap di Majlis Penutup Kursus Bahasa Inggeris Tentera di Auditorium Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra, di sini.

Hadir sama ialah Timbalan Komander Kem 504 Askar Wataniah, Leftenan Kolonel Huzaini Hussin, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Prof Ir Dr Rezuwan Kamarudin dan Pengarah CIL, Dr Sharmini Abdullah.

Ujar beliau lagi, selain daripada mengajar bahasa Inggeris kepada anggota tentera, tenaga pengajar juga dapat mempelajari sesuatu dari pengalaman yang dikongsi anggota keselamatan itu.

“Ini merupakan salah satu program pembelajaran dua hala dimana kedua-dua pihak boleh berkongsi ilmu-ilmu baharu yang saya percaya bukan mudah untuk orang awam mengetahuinya dari pihak tentera,” katanya lagi.

Sementara itu Leftenan Kolonel Huzaini Hussin berkata, peluang itu merupakan satu pengalaman baharu tentera untuk belajar bersama pensyarah universiti.

“Sebelum ini kita tidak pernah terlibat dengan program atau kelas bersama orang awam kerana dalam angkatan tentera juga mempunyai Kor Pendidikan dimana tenaga pengajarnya juga dari kalangan tentera.

“Kelas ini merupakan persediaan untuk latihan bersama anggota tentera luar seperti Australia, Amerika Syarikat, dan operasi di sempadan Thailand dan Sabah,” katanya yang berucap mewakili Mejar Tadris Ahmad selaku Pegawai Dua Pendidikan Markas 6 Briged.

Ujar  Huzaini  , latihan bersama anggota tentera dari negara luar menuntut anggota tentera untuk berkomunikasi menggunakan bahasa selain dari bahasa Melayu, justeru kelas persediaan Bahasa Inggeris seperti itu amat berguna kepada mereka.

 “Untuk program kali ini, kita menggabungkan pegawai-pegawai dari pelbagai peringkat campuran Askar Infantri dan Bantuan Khidmat kawasan utara agar mereka lebih berkeyakinan dalam menjalani latihan dan operasi kelak.

 

“Saya berharap program kerjasama ini akan diteruskan kerana memberi pengalaman yang bermanfaat kepada kami sebagai anggota tentera,”katanya lagi.

Terdahulu, seorang peserta Leftenan Dzulfikar Dasuki dari Kem Sungai Ara, Pulau Pinang berkata sepanjang program itu, beliau menumpang di kem rakan-rakan lain yang terdekat bagi mengikuti program itu.

Menurutnya, walaupun beliau merupakan lepasan ijazah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) namun peluang mengikuti program itu di UniMAP memberi pengalaman baharu kepadanya.

“Aktiviti-aktiviti juga menyeronokkan dan saya berpeluang mengenali rakan-rakan baharu dari pasukan yang lain serta tenaga pengajar UniMAP,” katanya.

Kelas yang berlangsung selama lima hari itu disertai seramai 50 anggota bermula 15 hingga 19 Oktober di UniMAP Kampus Pauh Putra yang dikendalikan oleh lapan staf CIL termasuk seorang staf antarabangsa .

Sesi pembelajaran akan memberi tumpuan kepada kemahiran pertuturan, pendengaran dan kerja berkumpulan, supaya dapat membantu pegawai tentera melaksanakan misi tersebut dengan lebih efisyen dan efektif.

Tentera

Tentera

Tentera

Pauh Putra, 31 Oktober  – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima dua robot ‘Automatic Pick and Place Robot Machine’ (APPRM) sumbangan Walta Engineering Berhad, di sini, hari ini.

Sumbangan bernilai RM400,000 itu adalah hasil kolaborasi universiti itu dengan syarikat kejuruteraan berkenaan sejak pertengahan 2017 menerusi Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik.

Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof Ir Dr Rezuwan Kamarudin berkata, kolaborasi itu mengadakan pertemuan lebih 10 kali sebelum ini bagi membincangkan penyelidikan dan pembangunan teknologi.

Katanya, empat pensyarah PPK Mekatronik menjalani sangkutan industri bersama pihak syarikat itu bagi menambah pengalaman praktikal pensyarah itu sendiri.

“Ia sekaligus membawa kepada penyumbangan dua mesin ini yang bakal digunakan untuk sangkutan industri, penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran.

“Di samping itu, dua pelajar UniMAP juga bakal memanfaatkan mesin ini bagi menyiapkan projek tahun akhir mereka dengan mudah dan lancar,” katanya ketika berucap di majlis penyerahan mesin robot berkenaan.

Hadir sama, Dekan PPK Mekatronik Prof Madya Ir Dr Abu Hassan Abdullah, Pengarah Urusan Walta Grou, Goh Kheng Sneah, Pengarah Walta Group Ong Thean Lye dan dekan-dekan UniMAP.

Tambah Rezuwan, sangkutan industri amat penting bagi universiti bagi membolehkan pensyarah yang terlibat dapat memohon sebagai jurutera bertauliah ‘Board of Engineers Malaysia’ (BEM).

“Antara projek kerjasama yang dijalankan oleh empat pensyarah itu ialah ‘automatic waterjet fruit cutting and peeling machine’ serta kerjasama dalam bidang bioperubatan,” katanya.

mesin walta

mesin walta

mesin walta