Kangar , 3 Ogos – Seramai 30 ahli mesyuarat Majlis Perumahan Universiti-universiti Awam (MAPUM) kali ke-68 yang diadakan di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berpeluang menimba pengalaman berbeza mendekati golongan asnaf bersama Tuanku Canselor UniMAP.

Pengalaman berharga itu dilalui ketika mereka menyertai Program Kayuhan Kasih bersama Raja Muda Perlis yang juga Canselor UniMAP, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail di kampung-kampung sekitar pinggir bandar Kangar sempena mesyuarat MAPUM ke-68, di sini.

Pengetua Mahallah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Ahmad Zahirani Ahmad Azhar berkata beliau begitu teruja mengikuti program kayuhan itu di samping dapat mendekati masyarakat di kampung-kampung.

“Majoriti ahli mesyuarat MAPUM tidak pernah berpeluang atau terlibat dengan aktiviti seumpama ini sekaligus memberi pengalaman yang sangat berharga dan bermakna.

Lebih istimewa Tuanku Canselor UniMAP berkenan meluangkan masa bersama-sama kami menjejaki asnaf di kampung-kampung sekaligus kami dapat melihat kehidupan masyarakat kampung yang berbeza bangsa dan agama di negeri ini,” katanya mewakili MAPUM selepas mengikuti program kayuhan itu bermula dari Taman Merpati, Kampung Padang Behor, Kampung Tepi Sungai dan Kampung Bakong, di sini, hari ini.

Turut hadir ke program kayuhan itu ialah Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal bersama pengurusan tertinggi UniMAP, Ketua-ketua Jabatan Negeri Perlis, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) serta kakitangan kolej-kolej kediaman UniMAP.

Mesyuarat MAPUM yang berlangsung mulai semalam dipengerusikan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Dr Ismail Ali.

Penganjuran mesyuarat MAPUM ke-68 ini adalah kali ketiga oleh UniMAP disertai 20 UA seluruh negara dengan objektif bagi berkongsi pendapat serta pandangan penambaikan pengurusan kolej kediaman UA selain sebagai medan pembangunan dasar-dasar pengurusan dan penginapan di kolej kediaman untuk panduan semua UA.

Kangar , 5 Ogos – Sebanyak 28 pasukan dari 18 buah sekolah rendah dan menengah sekitar Perlis menyertai Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2017 di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), di sini hari ini.

Pertandingan anjuran bersama Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik UniMAP,  Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perlis, dan Sasbadi Holdings Berhad itu mempertandingkan dua kategori utama iaitu kategori Regular (Pro & Rookie) serta kategori terbuka bertemakan Sustainabots.

Ketua Sektor Pembangunan Kemanusiaan, JPN Perlis Azran Mohamad @ Ahmad berkata penganjuran NRC adalah bagi mempupuk minat murid terhadap bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) serta mengasah kemahiran mereka.

“Ketika ini Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) diberi fokus di sekolah-sekolah bagi mengasah kemahiran mereka menyelesaikan masalah secara kreatif dan inovatif justeru NRC diwujudkan sejak 2005 untuk merealisasikannya.

“NRC bermula pada peringkat daerah, negeri, kebangsaan seterusnya bagui yang berjaya di peringkat kebangsaan bakal mewakili Malaysia ke peringkat antarabangsa iaitu World Robot Olympiad (WRO) di Costa Rica Amerika Tengah November tahun ini ,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Perasmian Penutup NRC 2017, di Dewan Ilmu UniMAP mewakili Pengarah JPN Perlis.

Turut hadir Naib Canselor UniMAP Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal, Dekan PPK Mekatronik Prof Madya Dr Abu Hassan Abdullah, dan Pengurus Program & Majlis Sasbadi Holdings Berhad Noor Faiz Zulkiflee.

Sementara itu, Zul Azhar berkata penganjuran program ini merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial universiti (USR) memandangkan kreativiti dan inovasi tidak boleh diajar sebaliknya boleh diterapkan secara tidak langsung melalui aktiviti-aktiviti secara berpusat.

“Secara tidak langsung program ini membantu menggerakkan penyelidik-penyelidik muda terutamanya diperingkat sekolah untuk mendapat pendedahan yang lebih meluas sama ada di dalam dan luar negara.

Sehubungan itu adalah diharapkan banyak ruang diberikan kepada UniMAP khususnya PPK Mekatronik yang aktif menganjurkan pertandingan robotik untuk sama-sama menghulurkan sumbangan ke arah mencapai objektif NRC sepertimana hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM),” kata beliau.

Dalam pertandingan berkenaan, Sekolah Kebangsaan (SK) Institut Pendidikan Guru Malaysia menjadi johan bagi kategori Regular Sekolah Rendah (Rookie), Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lailatul Shahreen bagi kategori sama peringkat menengah rendah manakala SMK Syed Alwi bagi menengah atas.

Selain itu, turut mencipta kejayaan di tempat pertama kategori Pro ialah Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJK(C)) Hwa Aik bagi sekolah rendah, SMK Arau pula mendominasi menengah rendah dan atas.

Bagi kategori terbuka Sustainabots pula SMK Lailatul Shahreen menjuarai menengah rendah dan SMK Putra (menengah atas) serta SK Seri Perlis menjadi johan kategori NRC Football.

 

 

Tanjung Malim, 6 Ogos – Kontinjen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mempertahankan kejuaraan pada Kejohanan Sukan Kakitangan Universiti Malaysia (SUKUM 2017) yang berlangsung di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini semalam.

Pada kejohanan yang bermula 29 Julai lalu itu, kontinjen UniMAP yang mempertahankan gelaran juara keseluruhan semenjak tahun 2008 itu meraih 21 pingat emas, 12 pingat perak dan 7 pingat gangsa mengatasi pencabar terdekat Universiti Sains Malaysia (USM) di tempat kedua dan tuan rumah, UPSI di tempat ketiga.

Ketua Kontinjen UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd. Fo’ad Sakdan berkata, pasukan olahraga terus cemerlang membantu kontinjen mencatatkan kejuaraan apabila menyumbangkan 15 pingat emas sekaligus membolehkan UniMAP mengekalkan status kuasa besar olahraga universiti-universiti Malaysia untuk kali ke-10 berturut-turut semenjak tahun 2008.

Menurut Mohd. Fo’ad yang juga Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, enam lagi pingat emas UniMAP disumbangkan melalui acara petanque yang berjaya meraih dua pingat emas menerusi acara individu dan trio; tenpin boling lelaki; bola tampar lelaki; futsal wanita dan acara berbasikal VIP yang masing-masing menyumbangkan satu pingat emas.

“Untuk bergelar juara bukanlah sesuatu yang sukar, tetapi untuk mengekalkan kejuaraan untuk tempoh sedekad ini sememangnya memerlukan komitmen dan kerjasama berpasukan yang jitu dari semua pihak termasuk pengurusan universiti, pusat sukan dan atlit secara kesleuruhannya.

“Alhamdulillah, dengan komitmen berterusan daripada pengurusan universiti, UniMAP terus menguasai pentas SUKUM untuk kali kesepuluh berturut-turut,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

SUKUM 2017 disertai oleh 21 pasukan yang terdiri daripada semua Universiti Awam (UA) di Malaysia serta satu pasukan dari Kementerian Pendidikan Tinggi dengan 21 acara sukan dipertandingkan.

Acara olahraga mempertaruhkan pingat emas tertinggi iaitu 44 daripada keseluruhan 111 pingat yang ditawarkan. Majlis perasmian penutup disempurnakan oleh Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohd. Shatar Shabran.

Menurut Mohd. Fo’ad, sistem pungutan pingat secara terbuka yang dilaksanakan oleh tuan rumah, UPSI pada tahun ini membantu  UniMAP mencapai misi juara keseluruhan SUKUM untuk kali ke-10 tahun ini.

Ujar beliau, sebelum ini penentuan juara adalah berdasarkan kejuaraan mengikut acara yang dipertandingkan tetapi pada tahun ini, UPSI mencipta kelainan apabila menggunapakai kedudukan jumlah pingat sebagai penentuan kejuaraan.

Bagi acara olahraga, Mohd. Fo’ad berkata, seperti diramalkan, UniMAP menggungguli acara pecut 100 dan 200 meter apabila meraih empat pingat emas bagi kategori lelaki dan wanita senior menerusi atlitnya Mohd. Helmi Awang dan Nurhaslinda Md. Hussin selain turut meraih emas bagi acara 100 meter wanita veteran menerusi Dr. Shuhaida Yahud.

Mohd. Helmi ujar beliau turut membantu pasukan kuartet 4x100 meter dan 4x400 meter lelaki senior menyumbangkan dua lagi pingat emas buat kontinjen UniMAP yang turut dibarisi tiga bekas atlit elit negara, Mohd. Robani Hassan, Muhammad Idris Zakaria dan Mohamad Baihaqi Razlan.

“Turut menyumbang pingat emas buat kontinjen UniMAP ialah kuartet 4x100 meter wanita senior, atlit 800 dan 1,500 meter wanita senior, 400 meter lelaki dan wanita senior, lontar peluru lelaki senior, lempar cakera lelaki senior dan lompat jauh lelaki senior,” katanya.

 Arau, 2 Ogos – Perbezaan bahasa dan budaya tidak menjadi penghalang sekiranya fokus utama adalah untuk memberikan khidmat bakti kepada masyarakat.

Perkara ini telah dibuktikan oleh Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang memilih Pulau Panjang, Satun Thailand sebagai lokasi ketiga dalam menabur bakti sempena Program SUKSIS Community Outreach Program & Engagement (SCOPE) III baharu-baharu ini.

Naib Canselor UniMAP merangkap Komandan Kor SUKSIS , Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, melangkaui sempadan bukanlah satu halangan sekiranya dituntut untuk menaburkan bakti kepada mereka yang memerlukan.

UniMAP komited dalam menyumbang bakti kepada komuniti antarabangsa yang memerlukan bantuan dan sokongan khususnya dalam perkembangan akademik dan sosial.

“Thailand adalah jiran antarabangsa yang sangat dekat dengan Perlis dan UniMAP pula adalah satu-satunya universiti awam yang terletaknya berdekatan dengan sempadan khususnya di Satun,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian program tersebut di daerah Satun.

Tambah beliau, dengan jarak perjalanan yang kurang dari 40 minit menarik pihak UniMAP untuk datang bagi membantu pembangunan komuniti di sana.

“Pastinya UniMAP akan datang lagi ke sini tambahan pula kepakaran yang ada di UniMAP khususnya dalam bidang kejuruteraan dan teknologi mampu menghasilkan inovasi baru kepada kemudahan sediada di kampung ini,” katanya.

SCOPE III merupakan susulan dari Program SCOPE yang merupakan inisiatif program berteraskan komuniti di peringkat anatarabangsa yang telah dijalankan sejak 2 tahun yang lalu.

Program yang berlangsung selama dua hari satu malam ini disertai 35 orang pelatih dan pegawai Kor SUKSIS yang turut mendapat sokongan daripada Komandan Kor SUKSIS.

Dr. Zul Azhar juga percaya walaupun dalam masa yang singkat, mahasiswa UniMAP mampu menimba banyak pengalaman dengan adanya kepelbagaian aktiviti dan peluang berinteraksi bersama penduduk tempatan.

Antara aktiviti yang dijalankan adalah mengecat sekolah, menukar papan tanda masjid, menceriakan bilik kuliah masjid dan aktiviti motivasi bersama pelajar pelajar sekolah.

Turut hadir Pengarah Jabatan Keselamatan, Dato' Zull Aznam Haron; Pengarah Pusat Kokurikulum UniMAP, Prof. Madya Dr. Khairul Nizar Ismail; Pengetua Kolej Kediaman, Kartini Hj. Alir; dan Ketua Kampung Pulau Panjang merangkap Wakil Rakyat Pulau Puyu, Satun, Adnan Johari.

Selain aktiviti kemasyarakatan, Kor SUKSIS UniMAP turut mengadakan lawatan dan perbincangan dua hala bersama Polis DiRaja Thailand dengan mengunjungi Ibu Pejabat Polis Daerah Satun.

Delegasi yang diketuai oleh Penolong Superitenden Kor SUKSIS (ASP/KS) Raja Shah Erman Raja Arifin telah disambut oleh Timbalan Komandar Polis Satun sendiri bersama pegawai pegawai kanan polis.

Antara perkara yang dibincangkan adalah kerjasama Kor SUKSIS UniMAP dan Polis DiRaja Thailand dalam melaksanakan aktiviti-aktiviti kepolisan yang berteraskan kepada komuniti secara bersama di masa akan datang.

Delegasi juga turut dibawa melawat sekitar Balai Polis berhampiran dengan diberi penerangan operasi harian serta pendekatan yang digunakan dalam mengurangkan jenayah.

Untuk rekod, SCOPE pertama kali diadakan di Kemboja pada 2016 tahun dan SCOPE II pula diadakan di Acheh pada awal 2017 yang lalu.