Kangar, 27 Mac- Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima kunjungan Skyeton Aircraft Industrial Company dari Ukraine bersama rakan kongsinya di Malaysi True Altitude Sdn. Bhd. yang kini sedang menyertai Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa (LIMA) 2017.

Kedua-dua syarikat tersebut yang berkecimpung dalam industri Pesawat Tanpa Pemandu (UAV) berhasrat untuk menjalinkan kerjasama strategik dengan Pusat Kecemerlangan Sistem Pesawat Tanpa Pemandu (COEUAS) yang diterajui oleh Prof. Dr. Hazry Desa.

Prof. Dr. Hazry Desa berkata, kunjungan tersebut diadakan adalah bagi melihat potensi dan peluang kerjasama yang boleh dijalinkan terutama dalam penyelidikan mengenai teknologi industri UAV.

UniMAP akan memanfaatkan peluang ini untuk mengembangkan lagi penyelidikan mengenai teknologi UAV dengan sokongan daripada pihak industri yang mampu merealisasikan hasil penyelidikan ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Selain perbincangan, kedua-dua syarikat tersebut turut meninjau teknologi UAV yang dihasilkan oleh UniMAP. Skyeton diwakili oleh Pengerusinya, Oleksandr Stepura manakala True Altitude diwakili oleh Pengarah Eksekutifnya, Datuk Hazizan Ahmad.

Menurut Dr. Hazry, dalam pertemuan tersebut UniMAP dan kedua-dua syarikat tersebut bersepakat untuk bekerjasama dalam aspek pemindahan teknologi UAV khususnya dalam bidang pemprosesan imej.

Selain itu, ujar beliau, pihaknya juga bersedia menghantar wakil UniMAP mengikuti latihan penerbangan dan pengendalian UAV terutama dalam aspek  pemasangan UAV Skyeton.

“Ianya penting memandangkan SAIC telah bersetuju melantik UniMAP sebagai wakil menjadi wakil Pusat Pembaikan Operasi dan Penyelenggaraan (MRO) apabila UAV mereka berada dalam pasaran tempatan dan Asia Tenggara serta negara-negara Islam di Asia nanti,” ujarnya lagi.

Kangar, 27 Mac – Orang Kuat Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya menempatkan diri dalam kelompok lapan teratas pada Kejohanan World Strongest Team yang berlangsung di Esztergom, Hungary, baru-baru ini.

Muhammad Firdaus Jamen, 23, berkata, pemilihan peserta ke pertandingan itu dilakukan berdasarkan ranking satu dan dua atlet Orang Terkuat di dalam sesebuah negara.

“Antara rutin yang perlu dilakukan dalam kejohanan ini adalah 160 kilogram Atlas Stone, 450 kilogram  Tyre Flip, 555 kilogram Tyre Flip
125 kilogram Farmers Walk, 325 kilogram Duckwalk,
500 kilogram Superyoke;30 kilogram Leg Press, 90 kilogram Box Press, 130 kilogram Log Press, 130 kilogram Axle Bar Press dan Power Stairs 240 kilogram, 270 kilogram, 300 kilogram.

“Pertandingan ini disertai oleh peserta dari 22 buah negara dan para peserta perlu membentuk pasukan yang dianggotai dua peserta dari negara yang berlainan,” katanya ketika dihubungi.  

Ujar Firdaus lagi, hanya tiga peserta dari negara Asia yang terpilih untuk menyertai pertandingan ini iaitu Malaysia, Singapura dan Jepun namun, peserta dari Jepun terpaksa menarik diri di saat akhir.

“Saya amat teruja kerana dapat menimba pengalaman dari kejohanan ini dan lebih mencabar adalah kerana kebanyakan peserta kali ini mempunyai berat sehingga 300 kilogram dan ke atas sehinggakan peserta dari negara Asia kelihatan kerdil.

“Kejohanan ini  merupakan pemanas badan bagi saya yang akan menyertai World Natural Strongestman 2017 yang akan berlangsung pada September nanti yang dijangkakan akan disertai 36 buah negara,” katanya lagi.

Untuk rekod, Muhammad Firdaus telah berjaya merangkul gelaran Juara Cabaran Orang Kuat Sabah Edisi Kelima 2017 (Sabah Strongest Man) yang berlangsung pada Februari lalu.

ARAU, 26 Mac (Bernama) -- Bank Rakyat menerusi program tanggungjawab sosial korporatnya (CSR) hari ini meraikan Pengerusinya Tan Sri Shukry Mohd Salleh berkata program tersebut dianjurkan sempena kedatangan Bulan Kesedaran Autisme pada April serta bersesuaian dengan fokus Bank Rakyat sepanjang tahun ini untuk pembangunan kanak-kanak autisme.

"Bank Rakyat komited dengan pelbagai program khusus untuk golongan kanak-kanak ini bagi memastikan perkembangan mereka terus positif selain meningkatkan kesedaran dan kefahaman orang ramai tentang autisme.

"Bantuan kewangan sahaja tidak begitu memberi impak kesedaran, untuk itu perlu ada aktiviti yang melibatkan orang ramai agar mereka turut memahami mengenai autisme yang masih rendah tahap kesedarannya di negara kita," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyertai 'Bank Rakyat A-HEART Rainbow Walk' sejauh 2 kilometer yang turut disertai 1,398 peserta termasuk anak yatim dan pelajar universiti itu.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil turut berkenan berangkat ke majlis itu.

Shukry berkata program tersebut juga antara lain bagi mengumpul dana untuk keperluan dan kelengkapan pendidikan di Pusat Autisme A-HEART UniMAP agar golongan istimewa ini berpeluang membina kemahiran dan menonjolkan bakat mereka di pusat itu.

Bank Rakyat juga akan menganjurkan pelbagai program seumpamanya serta pelbagai program CSR sebagai tanda sokongan kepada golongan autisme di seluruh negara sepanjang bulan April nanti, tambahnya.

-- BERNAMA

Kangar, 17 Mac - Pusat Pengajian Kejuteraan (PPK) Mikroelektronik merangkul majoriti anugerah khas bagi kategori Anugerah Best of the Best pada Ekspo Rekacipta dan Pameran Penyelidikan UniMAP (EREKA) 2016 di Dewan Ilmu, Kampus Induk UniMAP Pauh Putra, baharu-baharu ini.

Mereka berjaya meraih tiga kategori anugerah khas bagi tiga produk penyelidikan dari enam kategori yang dipertandingkan.

Produk pertama yang terpilih adalah STEM DSSC KIT – FROM JUICE TO POWER oleh penyelidik Ili Salwani Mohamad melalui kategori Pendidikan, Kemanusian dan Kualiti Hidup.

Manakala produk kedua pula adalah milik Dr. Sohiful Anuar Zainol Murad bagi produk DC-DC Converter Switching Regulator for Power Supply Module bagi kategori Elektrikal dan Elektronik.

Tidak ketinggalan, produk BC PILLS FOR ACUTE DIARRHEA TREATMENT oleh Siti Salwa Mat Isa bagi kategori Perubatan, Farmaseutikal dan Kesihatan.

Produk lain yang terpilih adalah dari PPK Komputer dan Perhubungan iaitu Dr. Muhammad Imran Ahmad dengan produknya iaitu FACE SKETCH RECOGNITION FOR LAW ENFORCEMENT APPLICATION dalam kategori Teknologi Maklumat dan Multimedia.

Turut dinobatkan adalah produk Microwind Turbine Energy Havester oleh Dr. Norkharziana Mohd Nayan dari Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Sistem Elektrik bagi kategori Pertanian, Akuakultur dan Alam Sekitar.

Produk Pulse Jet Air Dryer pula mendapat anugerah khas bagi kategori Bahan, Pembuatan; Mekanikal dan Sivil adalah hasil penyelidikan Ir. Dr. Mohamad Shaiful Ashrul Ishak dari PPK Pembuatan.

Kesemua enam produk ini terpilih sebagai produk terbaik selepas turut memenangi pingat emas dalam pameran tersebut dan layak menerima wang tunai RM250.00, sijil anugerah dan sijil penyertaan.

Pada pameran yang sama juga turut diperkenalkan satu kategori baharu iaitu Kategori Video Pendek di mana tiga produk telah dinobatkan sebagai pemenang.

Pemenang pingat emas bagi kategori ini adalah milik Prof. Dr. Uda Hashim dari Institut Kejuruteraan Nano Elektronik (INEE) bagi produk In House Fabricated Non – Invasive Glocuse Detection Kit.

Manakala penerima pingat perak adalah Maz Jamilah Masnan dari Institut Matematik Kejuruteraan (IMK) bagi produk Genius Math Begins With Damat.

Pingat gangsa pula dinobatkan kepada Ruhiyuddin Mohd Zaki dari Pusat Kecemerlangan Geopolimer dan Teknologi Hijau (CEGeoTech) melalui produknya iaitu KEZITE.

Mereka masing-masing berjaya membawa pulang RM500.00, RM400.00, RM300.00, sijil anugerah dan sijil penyertaan.

EREKA 2016 menyaksikan sebanyak 154 produk telah terpilih meraih pingat dengan komposisi 62 pingat emas, 51 perak dan 41 gangsa dari 193 produk penyelidikan yang telah mengambil bahagian.  

Kangar, 17 Mac – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) melancarkan logo tambahan UniMAP dengan nama Universiti Malaysia Perlis di sebelah logo asal pada Majlis Anugerah Seri Gemilang UniMAP 2016 di Hotel Putra Regency di sini, semalam.

Pelancaran tersebut dibuat bersempena genapnya usia 10 tahun selepas dijenamakan semula dari Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM), 1 Februari 2007 yang lalu.

Menurut Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, pelancaran logo baharu ini juga adalah selaras dengan penggunaan dan fungsinya yang semakin meluas.

UniMAP pada tahun ini telah mencecah usia 10 tahun jika diambil dari tarikh penjenamaannya, justeru logo tambahan ini akan lebih menyerlahkan imej korporat UniMAP samada di peringkat nasional mahupun antarabangsa

“Selain itu, pelancaran logo baharu ini juga diharap dapat mengurangkan kekeliruan masyarakat yang mengaitkan UniMAP dengan universiti awam lainnya,” ujar beliau.

Raja Muda Perlis yang juga Canselor UniMAP, Tuanku Faizuddin Putra Jamalullail berkenan menyempurnakan pelancaran logo tersebut. Berkenan berangkat hadir, Raja Puan Muda Perlis yang juga Pro Canselor UniMAP, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Yang turut hadir, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man; Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Perlis, Dato’ Prof. Emeritus Ir. Dr. Zainai Haji Mohamed dan mantan Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Emeritus Dr, Kamarudin Hussin.

Sementara itu, kapsul masa UniMAP berusia 10 tahun yang menyimpan nota harapan turut dibuka semula pada majlis ASG 2016 bagi melihat kembali harapan yang telah dilahirkan 10 tahun dahulu.

Antara harapan yang dicatatkan adalah dari Canselor UniMAP yang inginkan segala misi dan visi yang dihasratkan tercapai dengan jayanya.

Tidak ketinggalan Pro Canselor UniMAP juga turut meletakkan harapan agar tuah sentiasa menyebelahi UniMAP untuk maju kehadapan

Nota harapan Dr. Kamarudin pula antara lainnya mencatatkan doa agar UniMAP menjadi salah sebuah universiti yang tersohor di dunia.

Untuk rekod, lebih 2000 pelajar dan staf hadir bagi melahirkan harapan melalui nota catatan yang dimuatkan dalam kapsul masa di Kampus UniMAP Kubang Gajah pada tengah malam 1 Februari 2007.

 

KANGAR, 16 Mac (Bernama) -- Cabaran dihadapi sepanjang meneruskan kehidupan seiring perkembangan dunia masa kini termasuk ujian kewangan tidak wajar dijadikan alasan untuk seseorang mengabaikan aspek integriti serta tidak memerangi rasuah.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah meskipun peruntukan kewangan semakin berkurangan dan setiap agensi dituntut meminimumkan perbelanjaan, Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditetapkan perlu menjadi panduan dalam melaksanakan kerja secara beretika.

"Kebelakangan ini dilihat terdapat beberapa kes tangkapan dan pendakwaan terhadap penjawat awam dilaporkan secara berleluasa di media-media tempatan yang secara tidak langsung menjejaskan kredibiliti dan imej sesebuah organisasi serta penjawat awam secara keseluruhannya.
"Bak kata pepatah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Perkara dilaporkan itu perlu menjadi peringatan kepada semua pekerja bahawa isu-isu seperti rasuah dan ketidakcekapan penyampaian Perkhidmatan Awam harus diberikan perhatian sewajarnya," titah baginda.

Baginda yang juga Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bertitah demikian ketika menghadiri Majlis Anugerah Seri Gemilang universiti berkenaan, di sini hari ini.

Raja Puan Muda Perlis Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil turut berkenan berangkat menghadiri majlis itu.

Turut hadir Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man dan Naib Canselor UniMAP Prof Datuk Dr Zul Azhar Zahid Jamal.

Sementara itu, Zul Azhar berkata pencapaian UniMAP selama lebih 10 tahun telah meletakkan universiti itu di tahap yang amat membanggakan di dunia.

"Terkini, berdasarkan QS World University Subject Ranking 2017 telah mengeluarkan beberapa statistik yang amat mengujakan di mana dalam subjek Teknologi dan Kejuruteraan, UniMAP berada di tahap 500 terbaik dunia.

"Selain itu, dalam subjek Kejuruteraan Mekanikal, Aeronautikal dan Pembuatan, kita berada dalam kumpulan 300 terbaik dunia dan Kejuruteraan subjek Elektrik dan Elektronik pula, UniMAP dalam lingkungan 350 terbaik dunia," katanya dalam ucapan aluan pada majlis tersebut.

Secara keseluruhan, katanya ia menunjukkan program-program ditawarkan UniMAP bertaraf antarabangsa selain universiti komited meningkatkan enrolmen pelajar antarabangsa serta meningkatkan hubungan akademik dengan universiti luar negara.

"Sebagai inisiatif menjadikan Malaysia hab pendidikan tinggi, 387 pelajar antarabangsa pasca siswazah diterima masuk, menjadikan bilangan keseluruhannya 1,116 berbanding sasaran 950 orang sahaja. Namun, enrolmen ini dijangka ditingkatkan lagi bagi 2017," katanya.

Seramai 140 kakitangan UniMAP daripada pelbagai jabatan dan sektor perkhidmatan dianugerahkan Perkhidmatan Cemerlang hari ini sebagai menghargai jasa dan sumbangan mereka dalam perkhidmatan dan meningkatkan imej universiti, dengan menerima sijil penghargaan dan kepingan emas.

PAUH PUTRA, 15 Mac – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) amat komited dalam membantu memastikan kejayaan Dasar Automotif Nasional (NAP) yang bertujuan untuk menjana nilai ekonomi yang berterusan kepada negara.

Atas usaha itu, satu memorandum persefahaman (MoU) telah ditandatangi antara UniMAP dan Syarikat Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd (MODENAS) dalam usaha menjadikan sasaran itu menjadi kenyataan.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, UniMAP, melalui  Unit Teknologi Sukan Permotoran (MOTECH) yang mempunyai kepakaran dan kemudahan yang bertaraf antarabangsa dalam bidang penyelidikan permotoran akan memberikan komitmen tinggi dalam membantu industri automotif negara.

“Ini kerana tujuan asal penubuhan MOTECH adalah bagi memartabatkan penyelidikan dalam bidang permotoran dan automatif melalui pembangunan idea inovasi dengan kolaborasi industri ke arah teknologi kenderaan cekap tenaga (Energy Efficient Vehicle) serta melahirkan graduan automotif yang kebolehpasarannya tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Menandatangani MoU antara UniMAP-Pusat Penyelidikan MODENAS dan Upacara Penyerahan Proton Suprima S di Litar UniMAP, di sini, semalam.

Majlis tersebut disaksikan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia (MOSTI) Datuk Wira Dr. Abu Bakar Mohamad Diah.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Malaysia; Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir, Pengerusi Lembaga Pengarah UniMAP; Datuk Prof. Emeritus Ir. Dr. Zainai Mohamed; Ketua Pegawai Eksekutif MODENAS, Amiruddin Abdul Kadir dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn. Bhd. Abdul Rashid Musa.  

Menurut Dr. Zul Azhar, kerjasama itu juga merupakan salah satu sumbangan UniMAP kepada industri automotif seterusnya diharap dapat membantu menjadikan Malaysia sebagai hab automotif serantau dalam Tenaga Kenderaan Cekap (EEV).

UniMAP dan MODENAS telah empat tahun menjalinkan kerjasama dan saya berharap kerjasama terbaharu ini akan dapat menggerakkan inisiatif pemindahan asas teknologi antara kedua-dua pihak seterusnya dapat membantu peningkatan penjenamaan dan reputasi bagi MODENAS dan UniMAP.

“Justeru, secara peribadi, saya sendiri merasakan selepas lebih empat tahun bekerjasama, ada peluang yang lebih besar untuk mengukuhkan lagi kerjasama ini seterusnya dapat menambah kualiti pelajar serta relevan dengan keperluan semasa,” katanya.

Pada majlis itu juga, UniMAP turut menerima Proton Suprima S sumbangan daripada Proton untuk kegunaan Kelab Automotif dan Sukan Bermotor UniMAP.

Sumbangan tersebut yang merupakan tanggungjawab sosial kedua-dua pihak bertujuan untuk medidik para pelajar dan warga UniMAP serta orang ramai dalam mempelajari asas dan teknik pemanduan secara berhemah.

 

Kangar , 11 Mac  – Penyelidik Pusat Kecemerlangan Geopolimer & Teknologi Hijau (CEGeoGTech) Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Bahan berjaya menyumbang hampir 18.3 peratus daripada hasil penerbitan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sepanjang 2016 berdasarkan data SCOPUS terbaru.

Pengerusi CEGeoGTech, Datuk Prof. Emeritus Dr. Kamarudin Hussin berkata penyelidik pusat itu juga berjaya menembusi jurnal-jurnal berimpak dan juga menyumbang  penerbitan yang tinggi dalam pangkalan data Web Of Science yang dikira berdasarkan afiliasi CEGeoGTech.

Katanya, sepanjang enam tahun penubuhan, CEGeoGTech berjaya menempa pelbagai kejayaan yang cemerlang di peringkat kebangsaan dan antarabangsa termasuk meraih lebih daripada 200 anugerah.

“Antara pencapaian lain adalah berjaya menghasilkan 45 paten dan 30 buah buku sepanjang 2011 hingga 2016 serta memperoleh geran penyelidikan dalam dan luar negara termasuk daripada European Commission berjumlah RM2.5 juta serta RM170 ribu daripada Nihon Superior Jepun,” kata beliau ketika berucap di Majlis Kecemerlangan CEGeoGTech, di sini semalam.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniMAP, Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan, Dekan PPK Bahan Prof Madya Dr Khairel Rafezi Ahmad dan Pengurus CEGeoGTech Prof Madya Dr Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah.

Menurut Dr. Kamarudin, tahun 2017 merupakan tahun yang akan menentukan kemampuan pembangunan penyelidikan dan inovasi lebih unggul justeru petunjuk prestasi utama (KPI) menetapkan bermula tahun ini seorang penyelidik CEGeoGTech harus menghasilkan dua jurnal di indeks sebagai penulis utama.

“Ia adalah berdasarkan keperluan semasa Penilaian Penyelidikan Malaysia (MyRA) yang secara tidak langsung membantu UniMAP mencapai KPI yang disasarkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

“Kapasiti dan kemampuan inovasi adalah sangat diperlukan bagi meningkatkan pembangunan ekonomi sekaligus akan mengukuhkan keupayaan negara bersaing dalam pasaran dan perdagangan global,” kata beliau.

CEGeoGTech yang ditubuhkan pada 2010 dengan nama Green Concrete@UniMAP sebelum dinaiktaraf pada Julai 2011 menganjurkan Majlis Kecemerlangan pusat berkenaan bagi meraikan penghargaan individu, organisasi dan agensi yang membantu menaikkan nama CEGeoGTech dan UniMAP secara langsung sepanjang enam tahun penubuhannya.

Di majlis berkenaan turut disampaikan watikah perlantikan Ketua Kumpulan Penyelidik , Penyelidik Utama dan Penyelidik Bersekutu CEGeoGTech selain penyampaian Anugerah Penghargaan Patron CEGeoGTech kepada Prof Madya Dr Che Mohd Ruzaidi Ghazali yang kini Timbalan Naib Canselor (HEPA) Universiti Malaysia Terengganu.

 

Kangar, 9 Mac – 12 atlet Karate Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah berjaya membawa pulang tiga pingat emas, empat pingat perak dan enam pingat gangsa pada Pertandingan Kejohanan Karate-Do Terbuka 2017 bertempat di Kolej Universiti Insaniah (KUIN), Kuala Ketil. 

Bagi acara kumite lelaki dan wanita, Kuhan Vickneswaran, Mohamad Aizzat Iskandar Shaharin dan Wan Nuraina Amira Wan Arizi berjaya mendapat pingat emas.

Pingat perak pula menjadi milik Aravinthran Ravichanthar dan Muhammad Azrey Affiq Roslan. Manakala Mohd Harry Johari, Aravendran Allageswaran dan Danish Afdal Hilmi berjaya mendapat pingat gangsa dalam kejohanan ini.

Sementara itu bagi acara kata individu lelaki dan wanita, Mohamad Aizzat Iskandar Shaharin berjaya mendapat pingat perak, manakala Izzati Nur Nazzihah Jakaria dan Moh Jin Hao pula masing-masing meraih gangsa.

Selain itu, atlet UniMAP juga berjaya memperolehi pingat perak bagi acara kata berpasukan wanita dan pingat gangsa bagi acara kumite berpasukan lelaki.

Menurut Jurulatih, Ahmad Tajudin Baharin, beliau berpuas hati dengan prestasi pasukan karate-do UniMAP walaupun masih baru tetapi mampu memberi saingan sengit kepada pihak lawan.

“Walaupun baru setahun para atlet aktif dalam bidang sukan ini, namun atas usaha gigih mereka berjaya menyumbangkan pingat kepada universiti. Diharapkan kemenangan ini menjadi cabaran dan persediaan kepada mereka sebelum menyertai Karnival Majlis Sukan Universiti Malaysia 2017 (MASUM) yang dijadualkan pada Julai kelak,” katanya ketika ditemui disini hari ini.

Kejohanan ini disertai hampir 190 orang peserta yang terdiri daripada orang awam termasuk Universiti Utara Malaysia (UUM) dan KUIN.

 

*Kata – Kata dalam sukan karate membawa maksud satu persembahan bunga / patern. Persembahan ini juga dinilai dan dijadikan sebagai acara

*Kumite – Kumite dalam terma sukan karate membawa maksud perlawanan secara bebas tetapi masih mengikut undang-undang dan keselamatan yang ditetapkan oleh Federasi Karate Dunia

 

Pauh Putra, 5 Mac   – Bagi mengatasi masalah keciciran dalam pendidikan di kalangan anak-anak yatim, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Malaya (UM) melaksanakan usahasama strategik menerusi penganjuran Kem ELITE 2.0 2017 (Excellence in Leadership, Intellectual, and Talent Empowerment) di sini bermula 2 Mac lalu.

Kem ELITE 2.0 anjuran Persatuan Ahli Kelab & Alumni Pusat Pengajian Kejuruteraan (PerkaSE) dan Kolej Kediamaan Tuanku Bahiyah UM berkenaan dikawal selia sepenuhnya oleh badan bukan kerajaan (NGO) peringkat kebangsaan, Yayasan Kebajikan Anak-anak Yatim Malaysia (YATIM).

Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik UniMAP, Dr Muhamad Mokhzaini Azizan berkata kem itu mensasarkan pembangunan sahsiah dan rohani di kalangan anak-anak jati tempatan yang berstatus anak yatim dan yatim piatu peringkat menengah rendah.

“Secara dasarnya, anak-anak ini seringkali merasa rendah diri, kekurangan keyakinan dan akibatnya sering ketinggalan dalam pelajaran, justeru melalui Kem ELITE, diharapkan agar unsur-unsur negatif yang membelenggu mereka dapat dipisahkan,

Kem ini dikendalikan sepenuhnya oleh 70 mahasiswa UniMAP dan UM yang sebelum ini menjalani latihan Train of Trainers anjuran YATIM sejak 2015,” katanya.

Majlis penutup Kem ELITE 2.0 2017 disempurnakan oleh Pendaftar UniMAP, Encik Zuber Mohamad.

Selain membina pembangunan sahsiah di kalangan anak yatim itu, kem itu turut diadakan bagi memupuk semangat sukarelawan, pembangunan modal insan dan dapat melahirkan generasi muda negara yang berkaliber dalam pelbagai bidang.

Selain di UniMAP, Kem ELITE pernah dijalankan secara meluas di Pahang, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur sejak mula dianjurkan pada 2015.