Georgetown, 30 November - Isu pengurusan pembangunan perlu diberi pandangan serius dalam merangka dan mengurus dengan mengambil kira aspek penjagaan alam sekitar

Keseimbangan antara pembangunan dan alam sekitar mesti dilakukan bagi mengelakkan berlakunya pelbagai masalah seperti hakisan tanah, pencemaran sungai dan sebagainya.

Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Dr. Uda Hashim berkata, jumlah penyelidikan dalam bidang pembangunan dan alam sekitar telah meningkat dalam usaha untuk mengekalkannya demi generasi muda di masa hadapan.

“Kerjasama dari pihak industri dan penyelidik serta ahli akademik akan merancakkan lagi percambahan idea-idea baharu dalam melaksanakan pembangunan tanpa mengamcam alam sekitar,”katanya ketika berucap merasmikan International Conference on Civil and Environmental Engineering (CENVIRON 2017)  yang berlansung di Flamingo Hotel by The Beach, Pulau Pinang baru-baru ini.

Seminar selama dua hari itu mengumpulkan lebih 110 kertas kerja yang disertai lima buah negara termasuk Thailand, Yemen, India,  dan tuan rumah Malaysia.

Bertemakan “Ke Arah Persekitaran Hijau dan Mampan” CENVIRON 2017 yang julung kali diadakan anjuran Pusat Pengajian Kejuruteraan Alam Sekitar UniMAP.

Antara pembentang kertas kerja utama adalah, Mantan Pengerusi Lembaga Pengarah UniMAP  Prof. Emeritus Ir. Datuk Dr. Zainai Mohamed, Pengarah Eksekutif Construction Research Institute of Malaysia (CREAM), Ir. Dr. Zuhairi Abd. Hamid, Profesor Jabatan Kejuruteraan Kimia, Universiti Malaya, Dr. Nik Meriam Nik Sulaiman dan Profesor Jabatan Kejuruteraan Kimia Universiti Teknologi PETRONAS, Dr. Suzana Yusup.

Ujar Dr. Uda lagi, CENVIRON 2017 bakal menjadi platfom terbaik bagi ahli akademik, penyelidik, industri, organisasi korporat dan kumpulan kepentingan dalam pelbagai asas dan aplikasi yang berkaitan dengan kejuruteraan dan alam sekitar.

“Selain dari itu, saya juga mengharapkan agar lebih banyak program ke arah mengukuhkan pembangunan dan penyelidikan seperti peningkatan jumlah staf akademik yang berkelayakan PhD serta kerjasama dengan universiti di seluruh dunia,” katanya lagi.

Oleh :

Mc Ziano Bryn Jaugis dan Athirah Khadijah Anuar

PAUH PUTRA, 20 November – Slot ‘Let’s Hit The Ground’ yang dikendalikan dalam Seminar Awani Rangers Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya memberikan pendedahan dan pengalaman baharu buat para pelajar program Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Media Baharu yang berlangsung di Dewan Kecemerlangan UniMAP.

Menerusi slot tersebut yang dikendalikan oleh dua ikon berita Astro Awani, Ashwad Ismail dan Hilal Azmi, para pelajar diberikan tugasan untuk menyediakan laporan berita berdurasi satu minit berdasarkan pemerhatian yang dibuat di sekitar kawasan seminar seterusnya memuatnaik laporan tersebut di akaun instagram masing-masing.

Antara kreativiti tugasan yang berjaya dihasilkan oleh pelajar ialah perkembangan pembinaan Dewan Utama dan Bangunan Canselori UniMAP, liputan Pesta Tanglung UniMAP, liputan Kejohanan Olahraga Tertutup UniMAP serta tarikan makanan di Perlis.

Pelajar tahun 3, Zulkarnain Zainal Abidin, 22, berkata, sebagai seorang mahasiswa yang mengikuti program komunikasi media baharu, slot tersebut telah berjaya membuka minda pelajar untuk mengaplikasikan penggunaan saluran-saluran komunikasi media baharu dalam penghasilan berita.

“Secara tidak langsung, slot ini juga berjaya meningkatkan keyakinan diri kami untuk melaporkan sesuatu berita secara langsung di hadapan kamera,” ujarnya.

Rakannya, Aniss Abdul Rahim, 22, menyifatkan program tersebut berjaya membuka minda pelajar untuk mengesan nilai berita serta menterjemahkannya dalam bentuk penceritaan terutama berdasarkan apa yang berada di sekitar pelajar itu sendiri.

“Setiap yang berlaku dalam kehidupan seharian ada ceritanya yang tersendiri, justeru terpulang kepada kita untuk menghasilkan penulisan yang mampu memberikan manfaat atau ilmu baharu kepada masyarakat keseluruhannya,” ujar beliau, 

Seminar tersebut dianjurkan oleh stesyen televisyen swasta, Astro Awani dengan kerjasama Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (IKOM) UniMAP dan disertai oleh lebih 400 pelajar.

Antara lainnya, seminar tersebut merupakan sebahagian daripada kerjasama pintar industri-universiti dalam memberikan pengalaman sebenar kepada pelajar selain turut menjadi platform utama dalam menghasilkan lebih ramai ‘content provider’ di kalangan generasi muda terutamanya pelajar universiti.

Selain UniMAP, seminar tersebut juga sebelum ini telah diadakan di Universiti Utara Malaysia, Universiti Malaysia Kelantan, Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Teknologi Mara.

Dalam pada itu, Ashwad yang juga Editor Breaking News berkata, menerusi seminar tersebut, beliau dan Hilal akan sentiasa melihat kepada beberapa aspek dan kualiti yang ada di kalangan pelajar universiti antaranya keupayaan untuk melibatkan diri dalam setiap aktiviti yang dikendalikan.

Selain itu, ujar beliau, program yang dikendalikan secara interaktif itu ia juga bertujuan untuk memecahkan tembok ketakutan atau rasa malu dan gentar untuk beraksi di hadapan kamera.

“Bagi kami, setiap karya yang dihasilkan tidak akan dinilai sebagai salah sebaliknya, pelajar akan diberikan komen yang positif bagi menyuntik semangat mereka untuk terus berkarya. Adalah menjadi harapan kami agar mahasiswa iKOM dapat terus mendalami dunia kewartawanan dan tidak takut untuk berhadapan dengan masyarakat.,” jelasnya.

 

Pauh Putra, 19 November – Pusat Pengajian Kejuruteraan Pembuatan muncul juara keseluruhan Kejohanan Olahraga Tertutup Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) kali ke-13 yang berlangsung selama dua hari mulai 18 November.

Pada kejohanan yang berlangsung di Kompleks Sukan Syed Sirajuddin Areeb Putra, UniMAP itu, PPK Pembuatan meraih lapan pingat emas, dua perak dan dua gangsa mengatasi saingan terdekat dari Pusat Pengajian Diploma yang mencatat lima pungutan pingat emas, enam perak dan dua gangsa.

PPK Komputer dan Perhubungan pula terpaksa berpuas hati di tempat ketiga dengan pungutan empat emas, enam perak dan satu gangsa.

Pendaftar UniMAP Zuber Hj Mohamed ketika berucap merasmikan Majlis Penutup Kejohanan Olahraga Tertutup UniMAP 2017 itu berkata, penganjuran kejohanan tersebut bukan sahaja bertujuan bagi mencari bakat-bakat baru mewakili UniMAP tetapi juga sebagai salah satu acara semua warga UniMAP mengenali antara satu sama lain.

“Saya yakin melalui kejohanan ini mewujudkan hubungan yang erat antara warga UniMAP tanpa mengira bangsa agama dan pangkat sekaligus menterjemah semangat Satu Malaysia yang diterapkan selama ini.

“Justeru saya berharap penganjuran kejohanan ini dapat menjadi pemangkin dalam usaha menggilap bakat-bakat baharu untuk diketengahkan ke peringkat lebih tinggi termasuk Kejohanan Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) yang bakal berlangsung awal tahun hadapan,’’ katanya yang berucap mewakili Naib Canselor UniMAP.

Turut hadir Pengarah Pusat Sukan Suhizaz Sudin dan ketua-ketua jabatan UniMAP.

Pada kejohanan itu pelajar PPK Pembuatan Krishnan Somunaidu dinobatkan sebagai Olahragawan Kejohanan manakala Wong Qiau Hui yang juga dari PPK Pembuatan dinobatkan sebagai Olahragawati.

Fakulti Teknologi Kejuruteraan pula mencatat kejayaan dalam pertandingan rumah tercantik sempena kejohanan berkenaan manakala PPK Bioproses mendominasi acara perbarisan.

Dalam kejohanan tahunan UniMAP itu, seramai 414 pelajar UniMAP mengambil bahagian dalam 28 acara dipertandingkan.

MAKASSAR, Indonesia 10 November - Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah supaya Seminar Institusi Raja Kelima (SIRaj V) 2017 yang julung kali diadakan di luar Malaysia ini menjadi medan percambahan ilmu serta perkongsian budaya antara Malaysia dan Indonesia.

Titah baginda, adalah diharapkan melalui seminar ini dapat merumuskan resolusi yang baik untuk faedah bersama dan memanfaatkan kedua-dua negara.

"Penganjuran seminar ini juga boleh mengukuhkan lagi peranan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universitas Islam Negeri (UIN) Alauddin Makassar sebagai pusat percambahan minda, tapak perkembangan ilmu, seterusnya menyemarakkan kepelbagaian budaya," titah baginda.

Baginda juga berkenan mencemar duli merasmikan SIRaj V anjuran UniMAP melalui Institut Kajian Institusi Raja, Kepimpinan dan Komuniti (IKRK) dengan kerjasama UIN Alauddin Makassar di Rumah Jabatan Walikota Makassar.

Seminar yang berlangsung selama dua hari mulai 1o November itu juga diadakan bersempena ulang tahun Makassar Ke-410 tahun ini yang turut mendapat kerjasama Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis, Malaysian Industrial Development Finance (MIDF) Berhad, Yayasan UniMAP, UniMAP Holdings dan Proven Group of Companies.

Yang turut hadir Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, Pengarah IKRK, Prof Datuk Dr. Ramlah Adam dan Rektor UIN Alauddin Makasaar, Prof Dr. Musafir Pabbari.

Baginda dalam titahnya turut menekankan, pada asasnya, Malaysia dan Indonesia berkongsi ciri dan nilai yang sama iaitu alam Melayu dan secara dasarnya semuanya adalah serumpun.

Bagaimanapun, titah baginda, penaklukan dan pengaruh luar secara tidak langsung mengikiskan nilai dan identiti yang akhirnya menjarakkan lagi hubungan sehingga mewujudkan wilayah-wilayah yang pelbagai dengan identiti dan jati diri yang berbeza.

"Inilah sebenarnya 'kunci' yang perlu kita jadikan cerminan agar persaudaraan terus menerus menyatu, ibarat 'kiambang kembali bertaut'," titah baginda.

Baginda bertitah, penyatuan ini hakikatnya adalah penting bagi kedua-dua negara, demi memastikan kelangsungan hayat survival tamadun bangsa agar terus gah merentas sempadan dunia.

Makassar, Indonesia - Institut Kajian Institusi Raja, Kepimpinan dan Komuniti (IKRK) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menganjurkan Seminar Institusi Raja Kelima (SIRaj V) 2017 pada 10 hingga 13 November yang lalu di Swiss Bel Hotel, Makassar.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, selain berkongsi sejarah institusi raja di kedua-dua buah negara, seminar itu juga diharap dapat meningkatkan kefahaman masyarakat untuk menghayati peranan raja dalam sistem Raja Berpelembagaan.

Selain itu, ujar beliau, SIRaj V yang dianjurkan dengan kerjasama Universiti Islam Negeri (UIN) Alauddin, Makassar juga merupakan platform terbaik untuk berkongsi ilmu tentang corak pemerintahan beraja di negara jiran dan pada masa sama membuka peluang mempelajari sejarah kesultanan di kota tersebut.

“Secara kebetulan, kunjungan kami dalam menjayakan seminar yang bertemakan Kesultanan Alam Melayu” itu adalah bertepatan dengan sambutan ulang tahun Kota Makassar yang ke-410,” ujarnya.

SIRaj V yang turut mendapat kerjasama Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis, Malaysian Industrial Development Finance (MIDF) Berhad, Yayasan UniMAP, UniMAP Holdings dan Proven Group of Companies telah dirasmikan oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail.

Menurut Prof. Dr. Zul Azhar, sebanyak tiga slot pembentangan disediakan iaitu pembentangan Sejarah Di-Raja Perlis oleh Pengarah IKRK UniMAP, Datuk Prof. Dr. Ramlah Adam manakala pembentangan kedua oleh Rektor Universitas Cokroaminoto Makassar, Prof. Dr. H. Muhammad Asdar, S.E, M.Si manakala slot terakhir menampilkan perkongsian sejarah oleh tiga Raja serta Sultan di Wilayah Sumatera Selatan itu sendiri iaitu Raja Gowa, Raja Galewong dan Sultan Demak.

Beliau menjelaskan, sebanya tujuh resolusi telah dicapai menerusi penganjuran seminar tersebut iaitu Institusi Raja adalah asas tamadun bangsa yang patut didokong sepanjang masa; agama Islam adalah teras budaya bangsa yang memperkukuhkan keimanan; sejarah dan kerajaan lalu warisan patut diperkukuhkan sebagai teras jati diri dan pertalian darah silaturahim yang baik serta menjaga dan mempertahankan kelastrian adat budaya bangsa.

Selain itu, ujat beliau SIRaj V juga bersetuju untuk mengeratkan lagi hubungan kerjasama akademik antara UniMAP dan UIN Alauddin; mengukuhkan hubungan serumpun sebangsa Indonesia dan Malaysia selain memahami sejarah dan warisan masa lepas sebagai satu ilmu membina jati diri bangsa untuk masa kini.

Selain pembentangan kertasa kerja, Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, turut berkenan bercemar duli mengetuai sesi “wisata sejarah” Kesultanan Gowa ke tiga lokasi utama iaitu Muzium Balla Lampoa, Makam Sultan Hassanuddin dan Masjid Tertua Katangka.

Yang turut menyertai lawatan tersebut Pengarah Unit Komunikasi Korporat UniMAP, Mustaffa Ismail dan Ketua Lembaga Penelitian dan Pengabadian Masyarakat Universiti Islam Negeri (UIN) Alauddin Makassar, Prof. Dr. Muhammad Salleh Tajuddin.

Menurut Prof. Dr. Ramlah, sesi lawatan tersebut diharap dapat meningkatkan kefahaman mengenai sejarah dan warisan sebagai satu ilmu yang amat penting bagi membina jati diri bangsa dalam menghadapi cabaran baik di masa kini atau di masa hadapan.

Destinasi pertama lawatan ialah ke Muzium Balla Lampoa yang didirikan oleh pemerintahan Raja Gowa ke-31 pada tahun 1936 yang menampilkan seni bina bangunan berbentuk rumah khas orang Bugis, iaitu rumah panggung yang diperbuat dari kayu ulin atau kayu besi.

Muzium ini pada dasarnya menjadi lokasi penyimpanan koleksi barang-barang berharga Kerajaan Kesultanan Gowa yang dapat diselamatkan sebelum penjajahan antaranya mahkota, gelang, kancing, kalung, keris dan perhiasan lain yang diperbuat dari emas.

Delegasi UniMAP seterusnya di bawa ke Makam Pahlawan Nasional Sultan Hassanuddin yang terletak di kompleks pemakaman raja-raja Gowa di Katangka, Somba Opu, Gowa. Selain Sultan Hassanuddin, ia turut menempatkan makam Sultan Alauddin - Sultan yang mengembangkan agama Islam pertama di Kerajaan Gowa.

Destinasi terakhir delegasi ialah ke Masjid Tertua Katangka yang terletak di Jalan Sheikh Yussof dan terletak tidak jauh dari makam Sultan Hassanuddin. Difahamkan masjid tersebut telah berusia melebihi 400 tahun seringkali menjadi tumpuan pengunjung dari dalam dan luar Indonesia.

Di sini, selain meninjau sejarah, delegasi UniMAP turut berpeluang menunaikan solat Zohor berjemaah bersama-sama penduduk setempat.Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail turut berkenan menyerahkan sumbangan zakat dari Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berjumlah RM1,000 atas kapasiti baginda selaku Yang Dipertua MAIPs.

Kangar, 9 November – Penghuni kolej kediaman diingatkan agar menjaga sebaik mungkin rumah atau bilik asrama mereka kerana kemudahan itu bakal digunakan lagi bagi beberapa tahun mendatang.

Amanat itu disampaikan oleh Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Dato Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal ketika menyampaikan ucapan perasmian Majlis Watikah Pelantikan dan Penghargaan Majlis Penghuni Kolej Kediaman (MPKK) di Hotel Putra Regency, di sini, semalam.

Menurut Zul Azhar, MPKK yang baharu dilantik perlu memainkan peranan sepertimana ikrar dan tekad mereka selepas menerima watikah pelantikan bagi sesi 2017/2018 terhadap tanggungjawab mereka kepada kolej kediaman.

“MPKK juga sudah berjanji akan membantu universiti bagi mencapai hasrat universiti mewujudkan kampus lestari, maka inilah peluang dan cabaran baharu anda.

“Pengurusan UniMAP dan Pejabat Penolong Naib Canselor  Keusahawanan dan Kelestarian Kewangan juga turut berusaha mengadakan kerjasama dengan pelbagai pihak agar hasrat itu tercapai,” katanya.

Jelasnya, antara perancangan yang dicapai ialah berjaya mengumpul wang bagi penyediaan enam water dispenser di setiap kolej kediaman yang harganya mencecah RM20,000.

“Selain itu, sebuah pasaraya terkemuka di Arau turut bersetuju mendermakan bahan mentah kepada universiti dan InsyaAllah selepas ini setiap bulan kita adakan gotong-royong kenduri beramai-ramai bersama MPKK dan mahasiswa lain,” katanya.

Majlis berkenaan turut dihadiri Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, Prof Madya Dr Mohd Foad Sakdan, Pengerusi Majlis Pengetua Kolej Kediaman Hirwan Jasbir Jaafar serta pengetua-pengetua kolej kediaman UniMAP.

Terdahulu, Yang Dipertua MPKK Sesi 2017/2018 Kolej Kediaman Pauh Putra Muhammad Nur Ashmir Harun berkata MPKK sesi baharu bertekad menjadi penghubung pengurusan kolej kediaman dan rakan-rakan penghuni yang lain.

“Kami juga berazam untuk membantu rakan-rakan yang mengalami masalah kewangan agar mereka juga dapat meneruskan pengajian dengan baik.

“Di samping itu, kami turut menyokong agenda kelestarian kampus dan sedaya upaya akan membantu menerusi aktiviti atau program di kolej kediaman yang dianjurkan,” katanya yang berucap mewakili semua MPKK baharu.

Dalam majlis itu seramai 94 MPKK baharu menerima watikah pelantikan dan 84 MPKK sesi lalu menerima sijil penghargaan di atas komitmen mereka sepanjang sesi 2016/2017 bagi enam buah kolej kediaman.

Arau, 9 November – Sebagai satu inisiatif menjayakan program Strategi Lautan Biru Kebangsaan  (NBOS), empat projek tahun akhir pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) akan dijadikan projek perintis bagi membangunkan aplikasi teknologi maklumat untuk kerajaan negeri Perlis.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, projek usahasama yang membabitkan pelajar Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Komputer dan Perhubungan bakal memberikan manfaat yang cukup besar untuk kedua-dua pihak tanpa melibatkan kos.

“Ia juga adalah sebahagian daripada inisiatif UniMAP untuk mengetengahkan projek dan penyelidikan inovasi berkonsepkan translasi terus kepada kerajaan dan komuniti sebagaimana yang dihasratkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan Pusat Inovasi Nilai (VIC) yang dihasratkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Antara lainnya, Perdana Menteri berkata penubuhan VIC ini perlu diwujudkan di semua agensi kerajaan agar proses penjanaan inovasi dalam pentadbiran kerajaan akan berlaku dengan lebih meluas dan pantas,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Usahasama Projek Tahun Akhir antara UniMAP dan Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK)  Negeri Perlis yang diwakili oleh Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis, En Ahmad bin Zakaria, di Kampus UniMAP Pauh Putra di sini hari ini.

Turut hadir, Dekan PPK Komputer dan Perhubungan, Prof. Madya Dr. Azremi Abdullah Al-Hadi dan penyelia-penyelia projek pelajar tahun akhir, iaitu En. Suhizaz Sudin, Dr Salina Asi dan Cik Hasneeza Liza Zakaria.

Menurut Dr. Zul Azhar, di peringkat UniMAP juga, pelaksanaan projek tahun akhir ini  mampu menjadi penggerak kepada usaha mencipta ekosistem inovasi selaras dengan Revolusi Industri 4.0 sekaligus melonjakkan bidang keusahawanan.

“Secara tidak langsung, usaha ini juga diharap dapat mendedahkan pelajar kepada projek sebenar di industri dan pada masa sama melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang diperlukan untuk mengetengahkan inovasi dan kreativiti mereka,” katanya.

Dalam pada itu, Dr. Azremi berkata, susulan dari perbincangan awal antara UniMAP dan SUK negeri Perlis empat tajuk telah dipilih untuk menjayakan program yang akan berlangsung dalam tempoh sembilan bulan itu antaranya “Design and Development of Enterprise Web Portal for Perlis Sport Council” oleh  Zarith Izzaty Za’aba.

Jelasnya, tiga lagi projek yang terpilih ialah “Design and Development of Facilities Management System for Perlis Sport Council” oleh Wan Nur Fara Elyana Ashikin Wan Adnan; “Design and Development of Facilities Booking System” oleh Zainal Safwan Zainal Abidin, dan “Design and development of Asset Tracking System for Information Technology Management Division of Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis” oleh Mas Idayu Zolkefli.

 

PAUH PUTRA- Pemahaman masyarakat terhadap Gelombang Revolusi Industri Keempat (4.0) yang melewati dunia global kini masih di tahap sederhana malah dalam kalangan warga akademik juga, tidak jelas mengenai Revolusi Industri 4.0 ini.

Universiti dan industri perlu memainkan peranan dalam usaha mendidik  masyarakat untuk membudayakan pemahaman Revolusi Industri 4.0 dalam kalangan bagi memastikan mereka cukup bersedia menghadapi dunia yang semakin mencabar.

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, berkata, UniMAP telah bersedia dan sudah merancang untuk terus relevan dengan ketibaan Revolusi Industri 4.0.

“Kita sebenarnya telah melaksanakan dasar dan inisiatif yang proaktif dengan mengambil kira Pelan Tindakan Pendidikan Malaysia (Malaysian Education Blueprint), status autonomi kami, dan rancangan strategik 2025 UniMAP.

“Dengan mengoptimumkan sumber dalaman dan hubungan luar, saya  yakin bahawa UniMAP boleh berkembang maju dalam era Industri 4.0 dan membuat banyak perbezaan positif di dunia,“ katanya ketika menyampaikan ucapan Perasmian Seminar Industrial 4.0 yang diadakan di Dewan Kecemerlangan, Kampus Alam UniMAP, di sini.

Turut hadir, Pengerusi Majlis Profesor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Ali Yeon Md Shakaff, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Ir. Rezuwan Kamarudin dan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UniMAP, Prof. Dr. Uda Hashim.

Ujar Zul Azhar lagi, sebagai sebuah pusat pengajian tinggi di Perlis, akan memberikan bantuan dan kepakaran kepada pihak kerajaan negeri ke arah Revolusi Industri Keempat.


“Buat masa ini UniMAP sedang membantu kerajaan negeri dan juga Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) membantu Kawasan Perindustrian Lembah Chuping (CVIA),”katanya.

Seminar Industrial 4.0 anjuran bersama Majlis Profesor Negara (MPN) dengan kerjasama Majlis Profesor, UniMAP.  

Seminar tersebut disampaikan tiga penceramah iaitu Timbalan Ketua Kluster Governan, Perundangan dan Pengurusan Awan MPN, Prof Dr. Roselina Ahmad Saufi; Ketua Pegawai Maklumat MPN,  Prof Dr. Ahmad Zaki Abu Bakar; serta Ketua Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Dasar Sektoral Kementerian Perdagangan dan Industri  (MITI), Aida Syukrena Mohd Idris .

Antara pengisian sepanjang itu adalah mengenai kepentingan Revolusi Industri 4.0 dalam mencorakkan agenda pendidikan negara, selain itu juga, ia akan membantu para pensyarah melahirkan idea positif kepada revolusi industri dari aspek pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan serta teknologi dan komunikasi.

Ia bagi memberi pendedahan kepada pensyarah tentang kesan revolusi industri terhadap penggunaan sumber tenaga kerja manusia di samping memperkenalkan inisiatif-inisiatif serta idea Revolusi Industri yang memanfaatkan universiti.