Arau, 24 Mei – Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal menggesa mahasiswa untuk berjinak-jinak dalam bidang keusahawanan walaupun ketika masih menuntut di menara gading.

“Mahasiswa adalah tunjang untuk menggerakkan bidang keusahawanan yang  merupakan satu sektor yang membantu memajukan Negara suatu hari nanti.

“Malah, pihak Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) juga telah menetapkan sekurang-kurangnya lima peratus mahasiswa yang masih dalam sistem pengajian perlu bergiat dalam bidang keusahawanan.

“Ini adalah kearah bagi melahirkan usahawan dan teknousahawan apabila mereka bergraduat nanti,” katanya ketika merasmikan Women Entrepreneurship Forum and Exhibitions 2017 di Dewan Kecemerlangan UniMAP baharu-baharu ini.

Beliau berharap agar minat sebagai usahawan dalam diri mahasiswa akan berterusan dan bakal memberi manfaat kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat dan Negara kelak.

Hadir sebagai panel jemputan bagi forum selama satu hari itu adalah  Pengasas De Riche Lurve Sdn Bhd, Syarifah Ngadiron; Ketua Pegawai Eksekutif Modvier, Siti Sarah Shah Nor; Pengasas Vida Beauty Sdn. Bhd., Dato’ Seri Dr. Hasmiza Othman atau lebih dikenali sebagai Dato’ Seri Vida; dan Ikon Usahawan Muslimah, Ketua Pegawai Eksekutif Sam Beautilogy Lab Sdn. Bhd. dan Profit Magnet Sdn. Bhd., Dato’ Sharifah Shareen Al-Mashoor.

Arau, 24 Mei – Seramai hampir 25 ribu pengunjung membanjiri Istana Arau bagi memeriahkan Malam Kilauan Cahaya yang berlangsung selama dua hari bermula 19 hingga 20 Mei 2017 di sini.

Menurut Pengarah Unit Komunikasi Korporat (UKK), Mustaffa Ismail, jumlah pengunjung yang hadir telah mencapai malah melebihi jumlah sasaran yang telah ditetapkan.

“Ini merupakan tahun kelima UniMAP menganjurkan Malam Kilauan Cahaya dan kita mensasarkan 10 ribu pengunjung pada setiap malam bagi kedua-dua malam tersebut.

“Dapat dilihat peningkatan jumlah pengunjung saban tahun yang meluangkan masa hadir pada program tersebut,” katanya.

Tambahnya, malam pertama menyaksikan seramai 14,950 orang dan malam kedua pula seramai 9,985 pengunjung yang hadir bagi melihat keadaan perkarangan istana yang dipenuhi dengan kilauan lampu.

“Tidak ketinggalan seramai 5,251 orang pula meluang masa untuk melihat galeri istana yang menempatkan barang-barang kebesaran istana.

“Mereka berkumpul seawal jam 8.00 malam sambil menunggu pintu pagar Istana Arau dibuka pada jam 9.30 malam selepas selesai solat Isyak dan gimik pembukaan program tersebut,” katanya.

Antara aktiviti menarik pada malam tersebut adalah persembahan kebudayaan, pertunjukan magik, soalan kuiz, cabutan bertuah, dan diakhiri dengan tembakan bunga api.

Program ini dianjurkan bersempena dengan sambutan ulangtahun keputeraan DYMM Tuanku Raja Perlis ke – 74. 

Pauh Putra, 23 Mei – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sentiasa berusaha untuk memastikan kesinambungan kejayaan dalam bidang sukan sentiasa berada pada tahap yang terbaik.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Fo’ad Sakdan berkata, pihak universiti akan sentiasa memberikan sokongan padu kepada Pusat Sukan dalam usaha mencari bakat-bakat baharu di kalangan staf untuk mewakili UniMAP pada kejohanan sukan di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

“Atas usaha itu juga, Pusat Sukan UniMAP telah mengadakan satu mini kejohanan sukan di kalangan staf UniMAP yang dikenali sebagai Kejohanan Sukan Antara Staf UniMAP (SUKAS)  sebagai salah satu cara bagi mencari bakat-bakat baharu yang dapat mewakili UniMAP

“Sepanjang SUKAS ini berlangsung,  dapat kita melihat komitmen staf dan kesungguhan setiap pasukan yang bertanding telah mewujudkan  satu landskap yang berbeza dan menjadi satu fenomena sukan yang sebelum ini kita tidak nampak,”katanya ketika berucap pada Majlis Penyampaian Hadiah Kejohanan SUKAS 2017, di sini, baharu-baharu ini.

Turut hadir, Pengarah Pusat Sukan UniMAP, Encik Suhizaz Sudin. 

Pada majlis itu, Pasukan D muncul juara keseluruhan SUKAS 2017  yang berlangsung bermula Mac dan berakhir awal Mei lalu.

Kejayaan itu diperolehi apabila Pasukan D berjaya menjuarai empat dari sembilan acara yang dipertandingkan pada pertandingan iaitu sepaktakraw senior dan veteran, woodball dan badminton.

Kejayaan itu membolehkan Pasukan D membawa pulang piala pusingan dan hamper.

Sebanyak lima pasukan bertanding dalam sembilan acara yang dipertandingkan iaitu sepaktakraw senior dan veteran, bola jaring, badminton, bola tampar lelaki dan wanita, woodball, tenis dan bola sepak.

 

 

 

Kuala Lumpur, 16 Mei – Delegasi penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terus melakar kecemerlangan apabila meraih seratus peratus pingat pada 27th International Innovation Exhibition 2017 (ITEX’16) yang berlangsung mulai  11 hingga 13 Mei 2017 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini.

Menurut Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal jumlah peratusan pingat emas yang dicapai pada tahun ini juga menunjukkan peningkatan yang ketara iaitu 10 pingat emas daripada 15 produk yang mengambil bahagian atau 67 peratus.

Ujar beliau, kejayaan itu nyata sesuatu yang cukup bermakna selepas prestasi yang agak sederhana pada dua siri ITEX terdahulu iaitu 46 peratus kejayaan pingat emas pada tahun 2016 dan 30 peratus kejayaan pingat emas pada tahun 2015.

“Kejayaan ini membuktikan, kualiti penyelidikan yang ditonjolkan pleh penyelidik UniMAP semakin menunjukkan peningkatan dan ia pastinya merupakan satu pencapaian yang membanggakan bagi kami di UniMAP,” katanya ketika dihubungi selepas pengumuman keputusan pingat ITEX’17.

Selain itu, delegasi penyelidik UniMAP turut berjaya meraih lima pingat perak dan tiga Anugerah Khas.

Dua produk emas UniMAP iaitu FCC Code OCDMA System for Internet of Things (IOT) Communication oleh Dr. Mohd Rashidi Che Beson dan A Method of Controlling SN – Whiskers Formation For Aerospace Electronic Interconnect Application oleh Dr. Mohd Arif Anuar Mohd Salleh terpilih menerima anugerah khas World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA) dari Taiwan.

Manakala satu produk pingat perak UniMAP iaitu Novel Multiplex Diagnostic Kit For E.Coli, Salmonella And Listeria hasil penyelidikan Prof. Dr. Uda Hashim menerima Anugerah Khas dari  Tisias and iCAN-Toronto Kanada.

ITEX’17 mempamerkan lebih 1000 penyelidikan oleh penyelidik universiti, pusat penyelidikan dalam dan luar Negara, sekolah rendah dan menengah, termasuklah sektor swasta dari lebih 20 negara antaranya Indonesia, Taiwan, Korea Selatan, Arab Saudi, Iran, Thailand, Mesir, Kuwait, Bahrain, Poland dan Malaysia.

Kangar, 15 Mei – Muhd Ekmal Hakim Abdullah dari Bernama muncul johan lelaki dengan 438 jatuhan pin bagi kategori media dalam Pertandingan Boling Antara Jabatan UniMAP dan Media Piala Naib Canselor 2017 yang diadakan di Perlis Bowl, di sini malam tadi. Manakala Nurhartini Mohd Nasir dari Harian Metro pula menjadi johan wanita dengan 295 jatuhan pin dan mereka masing-masing membawa pulang wang tunai RM 150.00 dan hamper.

Tempat kedua pula masing-masing dimenangi oleh wakil Radio Televisyen Malaysia (RTM), Muhamad Sofi Shamsudin dengan jatuhan pin 434 dan Gee Hui Lan dari Kwong Wah Yit Poh dengan 229 jatuhan pin seterusnya berjaya membawa pulang wang tunai RM 100.00 dan hamper.

Tempat ketiga kejohanan menjadi milik Ibrahim Hamzah dari RTM dengan jatuhan pin 432 sekaligus membawa pulang wang tunai RM50.00 dan hamper.

Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata Kejohanan Boling Piala Naib Canselor merupakan kejohanan tahunan yang dianjurkan sebelum ini, namun pada tahun ini, UniMAP membuka penyertaan bagi kategori media. Ujar beliau, ia antara lainnya bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan antara pengamal media di negeri Perlis dengan warga UniMAP terutama pengurusan universiti.

“Ini merupakan kali pertama pertandingan boling antara Jabatan UniMAP diadakan dengan memperkenalkan kategori media sekaligus melibatkan penyertaan agensi media Perlis yang bertujuan untuk menjalinkan hubungan antara warga UniMAP dan wakil media. “Saya mahu warga UniMAP mengenali wakil media yang banyak memberikan publisiti kepada UniMAP sejak dari awal penubuhan universiti sehinggalah sekarang ini,” katanya.

Tambahnya, keakraban UniMAP dan media harus terus berkekalan agar perkongsian maklumat yang disalurkan oleh UniMAP melalui media akan dapat diterima dan memberi manfaat kepada masyarakat keseluruhannya. “Alhamdulillah penyertaan kali pertama media ini berjaya disertai oleh 20 orang pengamal media dan kami yakin jumlah penyertaan media akan meningkat apabila aktiviti seumpama ini diadakan lagi pada masa hadapan,” katanya. Kejohanan tersebut turut mendapat penajaan dari Syarikat Minda Teguh Trading, UniMAP Holding dan Zeel Production.

 

Pauh Putra, 3 Mei – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sentiasa menerokai peluang baharu untuk menjalinkan kerjasama dalam bidang penyelidikan dan pembelajaran dengan pelbagai institusi akademik di peringkat  antarabangsa.

Terbaharu, satu memorandum persefahaman (MoU) telah dijalankan antara University of Chemical Technology and Metallurgy (UCTM), Bulgaria bersama Pusat Kecemerlangan Geopolimer dan Teknologi Hijau (CEGeoGTech) UniMAP bagi meneroka kerjasama dengan negara-negara Kesatuan Eropah (EU).

Pengurus CEGeoGTech UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd. Mustafa Al-Bakri Abdullah berkata, CEGeoGTech dan UCTM sebelum ini telah mempunyai hubungan dua hala yang memberi fokus kepada pengajuran seminar dan penerbitan secara bersama bagi meningkatkan sitasi kedua-dua universiti.

“Selain daripada itu, kita juga pernah menerima dua pelajar pra siswazah yang datang ke UniMAP untuk membuat latihan industri dalam bidang geopolimer.

“Saya yakin, dengan kerjasama yang baharu dijalinkan ini akan membuka lebih banyak  peluang penyelidikan serta kolaborasi antara kedua-dua institusi  di masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Menandatangani MoU antara UniMAP dan UCTM serta Surat Hasrat (LOI) bersama  Universitas Negeri Makassar (UNM).

PAda majlis tersebut, UniMAP diwakili oleh Naib Canselornya, Dato’ Prof. Dr Zul Azhar Zahid Jamal,  dan UCTM diwakili Dekan Fakulti Teknologi Kimia, Prof. Madya Dr Andriana Surlev manakala UNM diwakili Dekan Fakulti Matematik dan Sains Alam, Drs. Subaer M. Phill. Turut hadir Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa UniMAP, Dr. Noorhafiza Muhammad.

Ujar Dr. Mohd. Mustafa lagi, CEGeoGTech juga  telah  merancang dalam mendapatkan geran  mobiliti daripada  EU dan antarbangsa yang lain bagi menyerlahkan lagi keterlihatan UniMAP di persada antarabangsa terutama dalam bidang penerbitan jurnal, penyelidikan dan program sangkutan pelajar atau staf.

“Terdapat banyak ruang dan peluang yang ditawarkan oleh institusi akademik di Eropah dalam aspek geran mobiliti ini dan CEGeoGTech akan mengambil langkap proaktif untuk mengenalpasti rakan strategik yang boleh membantu memacu kegemilangan kami.

“Buat masa ini, CEGeoGTech mendahului penerbitan scopus bagi bidang Geopolimer, dan saya percaya status ini akan memudahkan kami meneroka peluang kolaborasi dengan institusi pendidikan lainnya di Eropah,” ujar beliau lagi.