Arau, 28 April – Kerjasama antara Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) adalah penting bagi memastikan sinergi antara institusi akademik, agensi keselamatan dan masyarakat terus kukuh.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata, dalam konteks keselamatan warga UniMAP yang sehingga kini berjumlah lebih 13,000 orang sebahagian besarnya merupakan anggota masyarakat di negeri Perlis.

Jumlah itu, ujar beliau jika dicampur dengan pasangan atau ahli keluarga boleh mencecah melebihi 20,000 orang yang mewakili 20 peratus dari populasi penduduk di negeri Perlis.

Justeru, jelasnya, UniMAP melalui Pusat Ko-Kurikulum dan Jabatan Keselamatan, mengambil inisiatif menganjurkan sesi menembak membabitkan pengurusan tertinggi kedua-dua organisasi bagi mendekatkan lagi hubungan antara kedua-dua pihak.

“Kita sememangnya telah mempunyai hubungan yang erat dengan pihak PDRM melalui penubuhan Kor Sukarelawan Siswa Siswi (SUKSIS), namun platform pertemuan kali ini adalah berbeza bagi mendekatkan lagi ketua-ketua jabatan UniMAP dengan pihak pengurusan tertinggi PDRM.

“Ini bagi memudahkan sebarang proses sekiranya berlaku situasi yang tidak dingini membabitkan warga UniMAP atau ahli keluarga masing-masing,” ujarnya ketika berucap di majlis penyampaian hadiah Pertandingan Menembak Ketua Jabatan UniMAP di lapang sasar Kem Mata Ayer di sini.

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Polis, ACP Noor Mushar Hj. Mohd.

Seramai 40 Ketua Jabatan dan pengurusan tertinggi kedua-dua agensi menyertai pertandingan tersebut yang menyaksikan Dekan Pusat Pengajian Siswazah, Prof. Dr. Zaliman Sauli memenangi tempat pertama kategori individu diikuti Pengarah Jabatan Keselamatan UniMAP yang juga mantan Ketua Polis Perlis Datuk Zul Aznam Haron di tempat kedua dan Pengetua Kolej Kediaman UniMAP, Syed Akhmal Syed Jamalil menduduki tempat ketiga.

Menurut Dr. Zul Azhar lagi, selain itu, UniMAP juga membuka peluang kepada PDRM untuk menggunakan apa jua infrastruktur atau kemudahan termasuk kepakaran yang dimiliki oleh universiti sekiranya ia memberikan manfaat kepada masyarakat.

Terkini ujar beliau, UniMAP dan PDRM bekerjasama dalam memusnahkan sebutir bom yang dijumpai di kampus tetap UniMAP di Pauh Putra menggunakan kepakaran teknologi drone dan robotik.

UniMAP turut membuka peluang kepada anggota-anggota PDRM yang ingin menyambung pengajian dalam mana-mana bidang pengajian yang ditawarkan,” katanya lagi.

 

Sintok, 22 April  – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya meraih tempat ketiga di Festival Tari 1Malaysia anjuran Majlis Kebudayaan Universiti-universiti Malaysia (MAKUM) 2017 yang diadakan di Dataran Budaya Universiti Utara Malaysia (UUM), di sini.

UniMAP  yang diwakili kumpulan tarian Sutramaya terdiri daripada pelajar berbangsa Siam, Iban, orang Asli, Cina, India dan Melayu itu berjaya membawa pulang wang tunai sebanyak RM600 selain turut meraih anugerah Busana Terbaik.

Pengarah Unit Kebudayaan dan Rekreasi UniMAP, Mohd Izwan Izhar Haris berkata kumpulan Sutramaya menjalani latihan selama tiga minggu sebelum menyertai festival berkenaan memandangkan ahli kumpulan itu terdiri daripada pelajar pelbagai kursus pengajian,

Katanya, Sutramaya turut mendapat bimbingan dan latihan dari semua staf UKR sendiri termasuk Terry Junas sebagai Kareografer dan Libren Francis sebagai pegawai pengiring mereka.

“Ini adalah kejayaan pertama UniMAP di peringkat MAKUM walaupun sekadar meraih tempat ketiga tetapi ia memberi pengalaman yang tidak ternilai kepada semua ahli kumpulan bagi menghadapi pertandingan lain di masa akan datang,” katanya ketika dihubungi.

Festival Tari 1 Malaysia yang berlangsung mulai 20 hingga 22 April itu turut menyaksikan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) meraih tempat pertama termasuk memperolehi Koreografi Terbaik serta Persembahan Terbaik diikuti UUM di tempat kedua manakala Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya menarik perhatian juri dengan meraih Anugerah Khas Juri.

 

Padang Besar, 17 April - Perusahan Automobil Kedua (Perodua) merancang mengeluarkan beberapa model baharu kenderaan jimat minyak (EEV) untuk terus kekal bersaing dalam segmen kereta kompak menerusi  rancangan lima tahun 2017-2021.

Pemangku Pengurus Besar Kanan Perodua Manufacturing Sdn Bhd, Mohd Saifuzzaman Mohammad berkata perancangan juga bagi memenuhi permintaan ke atas kereta kompak jimat minyak dalam tempoh tersebut.

"Saya tidak boleh bagi tahu (model yang akan dikeluarkan) sekarang kerana ini strategi perniagaan, namun model-model baharu ini akan lebih berkualiti,  murah, lancar dan jimat minyak," katanya.

Beliau ditemui selepas membuat penyerahan rasmi lima unit mesin perkomputeran (CNC) terpakai pembuatan enjin kereta kepada Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), yang diterima oleh Naib Canselornya, Datuk Dr Zul Azhar Zahid Jamal di Kampus Uniciti, Sungai Chuchuh di sini, hari ini.

Mohd Saifuzzaman berkata pemilihan model Bezza yang menerima penarafan lima bintang ASEAN NCAP baru-baru ini dan model Axia yang mendapat sambutan hangat pembeli, akan dipertingkatkan.

Mengenai CNC yang disumbangkan itu, beliau berkata dalam jangka masa panjang fungsi asas mesin tersebut dalam industri automotif,  relevan untuk satu jangka masa yang agak panjang.

"Kami telah memiliki beberapa mesin baharu bagi mengeluarkan model baharu, namun mesin ini sangat berguna untuk tujuan pendidikan kerana pelajar dapat menyesuaikan diri dengan bidang yang diceburi kelak," katanya.

Menurut Mohd Saifuzzaman harga mesin baharu  antara RM 800,000 dan  RM 1.3 juta seunit bagi harga terpakai termasuk kos penghantaran, hanya RM 330,000.

Sementara itu Zul Azhar berkata hubungan strategik UniMAP-Perodua sejak lima tahun lepas telah meningkatkan nilai kebolehpasaran graduannya selain mereka dapat menjalani latihan praktikum dalam suasana sebenar industri automotif.

"Cara ini akan melahirkan graduan yang holistik, relevan dan kompeten kerana keupayaan mereka menerapkan nilai-nilai yang diperlukan oleh industri menerusi latihan amali," katanya" katanya.

Zul Azhar mencadangkan syarikat automotif menjalin kerjasama lebih erat dengan UniMAP bagi menjalankan penyelidikan dan pembangunan. – Bernama

 

Pauh Putra, 7 April - Pendekatan komunikasi yang baik dalam sesebuah jabatan mampu memacu Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) untuk mencapai hasrat dalam usaha menjadi 500 universiti terbaik dunia menjelang tahun 2020.

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, berkata komunikasi dalaman yang baik akan memudahkan sesuatu maklumat atau hasrat sesebuah organisasi dilaksanakan mengikut piawaian universiti.

“Setiap ketua jabatan haruslah memainkan peranan penting untuk memastikan staf memahami tugas dan tanggungjawab yang diberikan dan mampu bekerja dalam sebuah pasukan.

“Sebarang perselisihan pendapat haruslah dibincang secara profesional supaya keputusan yang dibuat adalah yang terbaik dan setiap individu perlu menghormati keputusan tersebut,” katanya ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Bersama Naib Canselor dengan Barisan Pengurusan Tertinggi di Peringkat Jabatan/PTj sesi 2017-2019.

Sempena majlis berkenaan turut diadakan bacaan ikrar barisan pengurusan tertinggi berkenaan yang diketuai Pensyarah Kanan Fakulti Teknologi Kejuruteraan , Dr. Nik Noriman Zulkepli.

Dr Zul Azhar berkata, lantikan barisan pengurusan tertinggi kali ini telah melalui proses yang teliti yang menekankan dari segi pengetahuan, pengalaman dan hala tuju serta masa depan setiap organisasi dan jabatan

“Lantikan ini telah berkuatkuasa pada 1 Mac 2017 hingga 28 Febuari 2019, melibatkan 131 staf dengan pecahan peratusan diantara 51 peratus staf lelaki dan 49 peratus adalah staf perempuan,” katanya.

Selain itu, Dr Zul Azhar juga menekankan agar setiap individu yang dilantik supaya sentiasa mempunyai tenaga, integriti dan pengetahuan yang tinggi agar mampu menjadi contoh yang baik kepada staf dan mahasiswa.

 

Kangar, 1 April – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengekalkan kejuaraan lima tahun berturut-turut pada pertandingan nyanyian anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) PerlisFm.

Penyanyi UniMAP yang juga staf di Unit Kebudayaan dan Rekreasi (UKR), Mohd Hafedz Halim yang mendendangkan lagu Mustika nyanyian asal M. Nasir berjaya menarik perhatian juri sekaligus meraih kejuaraan di pertandingan yang diadakan di Dewan 2020 itu, di sini.

Pengarah UKR, Mohd Izwan Izhar Haris berkata, kejayaan tersebut merupakan kejayaan kali kelima semenjak menyertainya mulai tahun 2013 iaitu di Pertandingan  Nyanyian Lagu 60-an dan Nyanyian Lagu 70-an Dalam Loghat Utara.

“Ia diikuti Pertandingan Nyanyian Lagu 60-an Dalam Loghat Utara pada 2014 yang dijuarai Syamsyuhaida Sabri. Selain Hafedz, seorang lagi staf UKR iaitu Norefendy Ghazali turut tersenarai sebagai finalis pertandingan pada tahun ini yang diadakan sempena Ulangtahun RTM ke-71 itu,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Hasil kemenangan, Hafedz berjaya membawa pulang wang tunai RM3,000 dan piala.

Menurut Mohd Izwan, UKR sentiasa aktif menyertai pertandingan-pertandingan nyanyian samada di peringkat negeri mahupun kebangsaan bagi memberi pendedahan yang luas kepada kakitangannya.

“Selain pertandingan, kami juga kerap mengadakan persembahan di majlis-majlis dalaman dan luar UniMAP termasuk persembahan muzik dan tarian,” katanya.