Kangar, 14 Disember 2016 - Lima Program Kejuruteraan Universiti Malaysia Perlis menerima Pengiktirafan Akreditasi untuk tiga tahun bermula 2016 hingga 2018 dari Majlis Akreditasi Kejuruteraan (EAC).

Naib Canselor UniMAP, Datuk Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal, berkata, lima program tersebut adalah Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mikroelektronik, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Rekabentuk Produk, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Bahan  dan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Polimer.

“Kita telah menerima Sijil Perakuan Akreditasi untuk lima  program Kejuruteraan UniMAP bagi sesi Lawatan Penilaian Akreditasi EAC pada Mac yang lalu.

“Hasil dari lawatan tersebut, Lembaga Jurutera Malaysia (LJM) / Board of Engineers Malaysia (BEM) telah bersetuju untuk memberikan perakuan keputusan rasmi akreditasi bagi kelima-lima program Kejuruteraan di UniMAP,”katanya ketika ditemui selepas Program Perjumpaan Bersama Pengurusan Tertinggi UniMAP, di Kampus Kubang Gajah, di sini semalam.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Foad Sakdan dan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Ir. Dr. Rezuwan Kamaruddin.

Ujar beliau lagi, pengiktirafan yang diperolehi UniMAP itu merupakan hasil kerja keras semua warga UniMAP yang sentiasa memberikan komitmen yang tinggi sepanjang lawatan tersebut berlangsung.

Kangar, 14 Disember 2016 – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menyumbangkan sebanyak 3,449 perabot terpakai kepada  sekolah-sekolah dan organisasi terpilih yang memerlukan.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal berkata perabot-perabot yang masih baik itu sebelum ini adalah kelengkapan Kolej Kediaman Zon Kuala Perlis yang telah ditutup operasinya secara rasmi pada semester lalu.

“Antara perabot itu ialah katil, almari, meja dan kerusi pelajar diserahkan kepada 23 buah sekolah selain institusi pengajian di sekitar negeri Perlis, Kedah serta Kelantan agar mereka dapat memanfaatkannya.

“Secara tidak langsung, ia menjadi program tanggungjawab sosial korporat universiti (UCSR) yang diamalkan UniMAP sejak awal penubuhan lagi,” kata beliau ketika berucap di majlis penyerahan sumbangan perabot di Kolej Kediaman Tun Dr. Ismail (KKE) UniMAP, di sini, hari ini.

Hadir sama ke majlis itu ialah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA) UniMAP, Prof. Madya Dr. Mohd Foad Sakdan, Rektor Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) Dr. Mohd. Mizan Mohamad Aslam dan Pengerusi Majlis Pengurusan Kolej Kediaman UniMAP Hirwan Jasbir Jaafar.

Dalam majlis itu, Zul Azhar turut menyampaikan surat penyerahan perabot berkenaan kepada wakil-wakil sekolah yang hadir sebagai simbolik penyerahan sumbangan itu.

Sementara itu, Pengarah Pusat Ko-kurikulum UniMAP Prof. Dr. Zaliman Sauli yang mewakili Pengetua Pusat Dakwah Jeli, Kelantan berkata perabot yang dibawa ke sekolah berkenaan adalah bagi melengkapkan keperluan di asrama sekolah itu.

“Sebelum ini saya pernah melawat ke sekolah itu dan mendapati hanya mempunyai tilam sebagai alas tidur mereka, justeru 100 katil dan lain-lain perabot yang disumbangkan ini akan memberi lebih keselesaan kepada pelajar-pelajarnya.

“Sekolah itu juga sentiasa aktif dengan program-program malah sering menerima lawatan luar, maka kelengkapan perabot ini juga dapat memberi kemudahan kepada pelawat-pelawat yang datang,” katanya.

Senarai sekolah yang terlibat beserta sumbangan perabot.

BIL

PEMOHON

KATIL SINGLE

KATIL DOUBLE

ALMARI SINGLE

ALMARI DOUBLE

MEJA

KERUSI

1

MAKTAB MAHMUD PADANG TERAP

 

 

75

 

20

191

2

SMA MAAHAD AKADEMI ISLAM KEDAH

10

25

50

 

 

 

3

MAAHAD TAHFIZ AL HIKMAH

15

 

25

 

50

 

4

BUSINESS SCHOOL ASSOCIATION (BESCA) PPIPT

 

 

 

 

40

40

5

PUSAT DAKWAH JELI ( PONDOK MODEN)

100

 

50

100

100

6

MDRASAH MIFTAHUL HIDAYAH

 

30

50

 

100

0

7

RUMAH MAK TEH

 

10

20

 

20

 

8

SEK.MEN.AGAMA AL HANAFIAH

 

13

 

13

50

0

9

TAHFIZ AL IMAN

 

12

 

13

 

 

10

MAAHAD ZAINIL ABIDIN

30

 

 

13

50

0

11

MAAHAD TAHFIZ AL - FITYAN

60

 

 

25

100

0

12

MAAHAD TAHFIZ AL QURAN AR RAUDHAH (LELAKI)

20

 

 

13

30

0

13

PUSAT TAHFIZ AL-QURAN SERENDAH GOLF RESORT

15

 

 

5

2

0

14

PUSAT PENGAJIAN TAHFIZ AL QURAN LIL BANIN

30

 

 

13

50

0

15

PERTUBUHAN KEBAJIKAN TERATAK NUHAIRI SEDIM

20

 

 

5

 

 

16

MA'HAD ATTARBIYAH AL-ISLAMIYAH

30

 

 

13

50

 

17

INSTITUT PENGAJIAN TINGGI ISLAM PERLIS

30

 

 

13

50

 

18

SEK.MEN.AGAMA IHSANIAH

90

 

 

36

150

 

19

MA'HAD TAHFIZ AL QURAN AL IMAM AN NAWAWI (MATIN),

60

 

 

50

100

 

20

YAYASAN ANAK-ANAK YATIM PIATU BEHOR TEMAK

10

 

 

5

 

 

21

SEK.MEN.KEB DATO' JAAFAR HASSAN

30

 

 

25

50

 

22

DARULSSALAM, KG CHANGKAT SETOI, CHANGLUN

53

 

 

30

80

 

23

KUIPS

91

 

350

 

350

 

JUMLAH PEMOHONAN

694

90

570

322

1,442

331

 

 

 

 

 

Kangar, 13 Disember 2016 –  Seramai 30 pelajar Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) terpilih menerima Bantuan Pelajaran Yayasan Tunku Abdul Rahman (BPYTAR) selepas berjaya dalam sesi temuduga yang dikendalikan baru-baru ini.

Naib Canselor UniMAP, Dato’ Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, selain melalui proses temuduga, pemilihan pelajar-pelajar itu juga adalah dari kalangan pelajar yang dikenalpasti benar-benar dalam kategori kurang berkemampuan.

“Selain daripada itu, kita juga turut menilai prestasi akademik pelajar serta memiliki semangat juang yang tinggi untuk berjaya berdasarkan ‘pointer’ cemerlang yang mereka perolehi setiap semester.

“Setiap pelajar yang terpilih ini menerima sumbangan sebanyak RM3,000 setiap seorang dan saya amat berharap pelajar-pelajar yang telah terpilih ini dapat memanfaatkan sumbangan ini sebaik-baiknya,” kata beliau ketika menyampaikan ucapan di Majlis Penyerahan Zakat  BPYTAR di Dewan Keikhlasan, di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA) Prof. Madya Dr. Mohd Foad Sakdan dan Dekan HEPA Prof Madya Razli Ahmad.

Menurut Zul Azhar, pihak UniMAP berbesar hati di atas sumbangan dan peruntukan yang disediakan oleh pihak Yayasan Tunku Abdul Rahman dengan jumlah keseluruhan peruntukan ialah RM90,000.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak yayasan di atas keprihatinan menyalurkan zakat ini untuk membantu pelajar cemerlang yang kurang berkemampuan bagi meringankan beban mereka.

“Malah, Pihak UniMAP juga turut menyalurkan sumbangan sebanyak RM1,000 setiap seorang kepada tiga pelajar yang rumah keluarga mereka musnah dijilat api beberapa bulan yang lalu,” kata beliau.

Sungai Chuchuh, 4 Disember 2016 – Seramai 500 peserta menyertai pelbagai program sempena program Jom Fit bersama Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi   (SUKSIS) yang berlangsung di Kampus Uniciti ALAM Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), di sini hari ini.

Program anjuran Kelab SUKSIS UniMAP dan Pusat Sukan UniMAP itu mempertandingkan  tiga acara iaitu ‘5 Kilometer Zorro Run’, ‘Fear Factor Physical Fit’ dan Sukan Rakyat.

Pengarah Program, Danial Mirza Muammar Rozilan berkata, Jom Fit SUKSIS dianjurkan bertujuan meningkatkan kecergasan badan dan kecergasan minda warga SUKSIS di samping menguji ketahanan mental serta fizikal.

“Program Jom Fit ini adalah program yang pertama kali diadakan dan kami tidak menyangka mendapat sambutan yang begitu menggalakkan.

Selain anggota SUKSIS, warga UniMAP dan penduduk setempat turut mengambil peluang menyertai acara-acara ini sekaligus memberi impak positif kepada komuniti setempat,” kata beliau.

Sementara itu, Timbalan Komandan Kor SUKSIS, Supt./KS Prof Madya Dr. Khairul Nizar Ismail melancarkan upacara pelepasan ‘5KM Zorro Run’ manakala upacara penutup disempurnakan oleh ASP/KS Raja Shah Erman Raja Arifin.

Turut hadir Pengetua Kolej Kediaman Uniciti Alam Tuan Syed Akhmal Syed Jamalil, Presiden Kelab SUKSIS UniMAP Muhammad Ikhwan Faruk Abdul Karim, Pegawai Latih dan Jurulatih Kor SUKSIS.

Selain acara-acara menarik berkenaan, Unit Tabung Darah Hospital Tuanku Fauziah turut membuka peluang kepada peserta dan orang ramai untuk menderma darah.

Kangar, 4 Disember – Penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) merangkul 14 pingat  dan 2 anugerah khas pada Pameran Reka Cipta Antarabangsa Seoul (SIIF) 2016 yang berlangsung di COEX, Seoul, Korea Selatan.

Pada pameran tersebut yang berlangsung selama empat hari mulai 1 Disember itu, penyelidik UniMAP membawa pulang 4 pingat emas, 4 pingat perak dan 6 pingat gangsa daripada lebih 639 produk yang mengambil bahagian daripada lebih 31 buah negara.

Rekaan produk UniMAP, Hybrid Wireless-Fiber Utilizing Flexible Cross Correlation (FCC) Code for Future Network Accessibility hasil rekaan Dr. Mohd Rashidi Che Beson, Prof. Dr. Syed Alwee Aljunid Syed Junid dan Prof. Madya Ir. Dr. Anuar Mat Safar menyumbang pingat emas pada pameran tersebut.

Tiga lagi produk yang menyumbang pingat emas ialah Saw Based Sensor For E-Coli Detection hasil penyelidikan Prof. Dr. Uda Hashim dan Dr. Mohammad Nuzaihan Md Nor; Photovoltaic Powered Uninterrupted Power Supply (UPS)  rekaan Prof. Madya Dr. Muzamir Isa dan Uni-Fez®:A Novel Fetilizer From Agricultural Waste yang merupakan hasil penyelidikan Dr. S. Ragunathan.

Disamping itu, dua lagi produk penyelidikan hasil rekaan Dr. Midhat Nabil Ahmad Salmi dan Dr. S. Ragunathan menerima anugerah khas daripada National Research Council of Thailand dan Institute of Applied Computer Science, Poland.

Dr. Mohd Rashidi berkata, produk Hybrid Wireless-Fiber FCC OCDMA yang dibangunkan oleh beliau dan penyelidik bersama membolehkan akses internet berkelajuan tinggi dicapai oleh pengguna pada kos yang sangat rendah.

Ujar beliau lagi, Integrasi antara Wireless dan Fiber Optik ini berpotensi untuk meningkatkan rangkaian yang sangat dinamik merangkumi kelajuan tinggi yang mesra alam sekitar.

“Sistem produk ini menawarkan mobiliti yang luas serta menyediakan jalur lebar yang mantap untuk pelbagai aplikasi penting seperti Fiber-to-the-Home (FTTH) di kawasan luar bandar, kereta api berkelajuan tinggi, Internet of Things (IoT) serta untuk kegunaan industri minyak dan gas,” ujar beliau dalam satu kenyataan di sini hari ini.

SIIF merupakan pameran ciptaan terbesar di dunia bagi pencipta dan penyelidik mempamerkan idea-idea baharu dan produk mereka kepada pengeluar, pelabur, pengedar, syarikat pelesenan dan orang awam.

Ia dianjurkan oleh Pejabat Harta Intelek Korea (KIPO) dan disokong di peringkat antarabangsa oleh Pertubuhan Harta Intelek Dunia (WIPO) dan Persekutuan Antarabangsa Persatuan-Persatuan Pencipta (IFIA).

Pauh Putra, 3 Disember 2016 – Pelajar universiti digalakkan bergiat aktif dalam badan beruniform dan aktiviti ko-kurikulum kerana ia sangat penting bagi sektor pekerjaan di masa akan datang.

Pesanan itu diberikan oleh Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Ahmad Shapawi Ismail ketika berucap merasmikan The Festival of Martial Arts anjuran Pusat Ko-kurikulum Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) 2016 dengan kerjasama Majlis Sukan Negara dan Majlis Sukan Negeri Perlis di Dewan Ilmu, di sini, hari ini.

Ahmad Shapawi berkata walaupun pada masa kini penyertaan dalam aktiviti ko-kurikulum adalah syarat wajib untuk bergraduasi tidak seperti zaman universiti dahulu namun pelajar yang memanfaatkannya akan memperolehi pengalaman yang berguna di masa hadapan.

“Jangan pernah rasa menyesal atau terpaksa menyertai program seperti ini dengan menjadikan penglibatan sebagai ilmu kerana melalui penganjuran program, ia juga melatih anda untuk menjadi pemimpin.

“Selain itu, pelajar juga dapat memperolehi pengalaman mengendalikan sesuatu acara atau program serta dapat mempelajari ilmu mempertahankan diri terutama ketika jenayah yang kian berleluasa pada masa kini,” katanya.

Turut hadir ke majlis perasmian itu ialah Pengarah Pusat Ko-Kurikulum UniMAP, Prof Dr Zaliman Sauli, Timbalan Pengarah Pusat Sukan UniMAP Nazmizan Muhammad, wakil Majlis Sukan Negeri Perlis, Noor Zaidi Hamad serta jurulatih-jurulatih seni mempertahankan diri yang terlibat.

Sementara itu, Dr Zaliman berkata bagi semester tahun satu 2016/2017,  seramai 1320 pelajar mendaftar kursus kategori seni mempertahankan diri manakala  805 pelajar mendaftar teras sukan seperti memanah, tenis, olahraga, ragbi dan sebagainya.

Katanya, lebih 800 pelajar menyertai festival julung kali diadakan itu dengan 40 kategori pertandingan melibatkan silat olahraga, taekwon-do dan karate-do.

“Ini merupakan satu kejayaan bagi UniMAP berjaya mengumpulkan ramai peserta dari tiga seni mempertahankan diri ini kerana ia adalah pertama kali dianjurkan.

“Ia sekaligus memberi pendedahan kepada pelajar mengenai aspek-aspek penganjuran sesuatu kejohanan selain dapat mengeratkan silaturahim sesama mereka,” katanya ketika menyampaikan ucapan aluan di majlis itu.