COEUAS UniMAP Raih Tempat Ketiga Pertandingan Parcel Dron

Putrajaya, 8 Mac – Pasukan penyelidik Pusat Kecemerlangan Sistem Tanpa Pemandu (UAS), HAAS Solution Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya meraih tempat ketiga di Pertandingan Parcel Dron peringkat Kebangsaan, semalam.

Pasukan diketuai Prof Dr Hazry Desa (Director), En. Zambri Ibrahim (Leader - GCS & Mission Planner), En Khairi Hazir (Pilot), En Abd Mu'iz (Co-pilot/Video Observer) dan En Azmie (Technical) berjaya membawa pulang hadiah berupa piala iringan serta wang tunai bernilai RM7,000.

Hadiah disampaikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo di Kompleks Sukan Air Putrajaya, di sini.

Turut hadir Ketua Pengawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Syed Md Najib Syed Md Noor.

Pertandingan Parcel Dron yang dianjurkan oleh Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC), itu berlangsung selama dua hari bermula kelmarin membabitkan 40 peserta termasuk daripada beberapa institusi pengajian tinggi yang lain.

Peserta diberi dua kesempatan bagi menerbangkan dron dengan muatan seberat dua kilogram dan mereka perlu menerbangkan bungkusan tersebut sejauh dua kilometer merentasi Tasik Putrajaya dan kembali semula ke tapak pelancaran dalam masa terpantas.

Mengenai pertandingan itu, Gobind berkata program ini sangat bertepatan dengan hasrat kementerian di bawah Pelan Strategik Kementerian Komunikasi dan Multimedia 2019-2023 bagi memacu ekonomi digital serta menggalakkan penggunaan teknologi tinggi, dan memastikan penyampaian perkhidmatan yang berkualiti kepada rakyat.

"Melalui program ini, kita juga dapat mencungkil bakat-bakat tempatan yang berpotensi dalam bidang UAV untuk diberikan sokongan dan pengiktirafan agar mereka dapat terus maju ke peringkat lebih tinggi pada masa depan.

DRON

DRON

DRON