PISKANITA Kumpul RM8,000 Lebih Bantu Asnaf Persediaan Sekolah

Kangar, 18 Disember – Hasrat Persatuan Isteri dan Kakitangan Wanita (Piskanita) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi membantu golongan asnaf menyediakan kelengkapan persekolahan sesi 2019 berjaya dilaksanakan, semalam.

Kerjasama Piskanita dengan 3rd Force Perlis dan 3rd Force UniMAP dapat mengumpulkan sebanyak RM8,273.85 termasuk RM2,000 daripada tabung persatuan itu sendiri bagi berbelanja membeli kelengkapan persekolahan kepada mereka yang memerlukan.

Timbalan Pengerusi Piskanita, Puan Siti Rukiah Hj Ikhsan berkata seramai 55 pelajar sekolah rendah dan menengah daripada 22 buah keluarga dibawa membeli kelengkapan persekolahan di sekitar bandar ini.

Katanya, selain kepada asnaf sekitar negeri ini Piskanita turut membantu 29 anak-anak staf UniMAP  dalam usaha membantu staf yang kurang berkemampuan di samping meringankan beban mereka.

“Setiap pelajar ini diberi peruntukan bagi membeli sepersalinan uniform sekolah, kasut, stokin, tudung dan seluar sukan dengan dibantu kira-kira 13 sukarelawan Piskanita sepanjang sesi membeli-belah ini,” katanya ketika mengetuai sesi membeli belah itu.

Sementara itu seorang staf UniMAP, Mohd Nasir Haron berkata dia berbesar hati dengan bantuan yang dilaksanakan oleh Piskanita kerana sedikit sebanyak dapat meringankan beban dalam membuat persediaan anak-anak bersekolah.

“Walaupun anak saya masih bersekolah rendah namun banyak juga kelengkapan persekolahan perlu disediakan dengan taraf kehidupan yang semakin meningkat sekarang.

“Terima kasih kepada para penyumbang dan Piskanita di atas inisiatif kepada kami golongan berpendapatan rendah ini,” katanya ketika ditemui pada sesi membeli belah itu.

Selain sumbangan daripada individu, Persatuan Pegawai Tadbir dan Ikhtisas (POTENSI) UniMAP, Maxxx IT Global,Api-api Ikan Bakar, Cenfotec dan Bebasnap Studio turut menaja perbelanjaan persekolahan berkenaan.

mpp2018

mpp2018

mpp2018

mpp2018