UniMAP Diberi Penghormatan Sertai KL2017

Kangar, 19 Jun- Bersempena Sukan Sea ke-29 yang akan berlansung Ogos ini, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) diberi penghormatan untuk turut serta dalam Larian Obor Kuala Lumpur 2017 (KL2017) peringkat negeri Perlis baru-baru ini.

Larian adalah secara bergilir-gilir mengikut jabatan dan organisasi itu bermula di pekarangan Institut Kemahiran MARA Beseri, Padang Besar dan berakhir di Masjid Al Barokah, Jelempok.

Wakil UniMAP yang diketuai oleh Dekan Pusat Pengajian Siswazah, Prof. Dr. Zaliman Sauli dan Pengarah Pusat Sukan, Suhizaz Sudin diberikan giliran untuk berlari di peringkat Parlimen Kangar.

Peringkat Parlimen Kangar bermula dari perkarangan bangunan The Store melalui jalan Kangar-Arau dan berakhir di Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Sirajuddin.

Manakala pasukan UniMAP yang menerima obor di checkpoint berhadapan bangunan Pusat Pusat Pengajian Pembangunan Insan dan Teknokomunikasi (iKOM) dan membawa obor tersebut ke checkpoint seterusnya.

Lebih 50 pelajar dan staf turut sama menyertai pasukan UniMAP dalam larian tersebut.

Selain itu, tiga ikon sukan UniMAP, Mohd Faiz Musa, Nazmizan Muhammad dan Idris Zakaria turut diberi penghormatan mengetuai larian obor bagi peringkat Parlimen Arau bermula dari Kampus UniMAP Kubang Gajah.

Perlis adalah negeri ketujuh yang dilalui Obor Sukan Sea ke-29 selepas Sarawak yang bermula pada 8 Jun lalu.

Seramai 90 orang pembawa obor dan 400 pelari pengiring terdiri daripada wakil jabatan kerajaan, orang kurang upaya dan atlet negeri Perlis menyertai larian itu mengelilingi beberapa kawasan di Padang Besar, Kangar dan Arau sebelum diserahkan kepada Ahli Perlimen Datuk Othman Aziz di Jerlun, Kedah.