Menu
Anda di sini:beritaNaib Canselor UniMAP Ketuai CSR di Medan

Medan, 20 April – Dalam usaha melebarkan kerjasama antarabangsanya, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah melaksanakan tanggungjawab sosial korporatnya (CSR) kepada lebih 200 pelajar dan kakitangan akademik Universitas Islam Sumatera Utara (UISU) melalui Syarahan Akademik dan Industri yang diadakan di universiti tersebut, di sini baru-baru ini.

UniMAP diketuai oleh Naib Canselornya, Brigedier Jeneral Dato’ Prof. Dr. Kamarudin Hussin menyampaikan syarahan yang bertajuk “Keusahawanan dan Cabaran-cabarannya” bersama-sama Pengerusi Eksekutif Proven Holdings, Dato’ Yusuf Jusoh; Setiausaha Persekutuan Sabah, Dato’ Abu Bakar Hassan; Pengarah Urusan Syarikat Drei Sohne Technologies (Deutschland) Sdn. Bhd. (DST), Azmi Ahmad; dan Konsultan Maybank PT, Baharuddin Abd. Majid.

Menurut Dato’ Prof. Dr. Kamarudin, program yang diadakan ini merupakan kesinambungan daripada Memorandum Persefahaman (MoU) antara UniMAP dan UISU yang ditandatangani pada majlis Wisuda (konvokesyen) university tersebut pada 22 Januari lalu.

“Adalah penting bagi UniMAP mengadakan usaha murni sebegini kerana ia dapat memperkasakan umat Islam tambahan pula kita sebagai saudara serumpun dan seagama,” katanya.

Malah katanya, syarahan tersebut adalah satu khidmat masyarakat dari UniMAP dan melalui program tersebut telah dikupaskan pengorbanan yang perlu dibuat jika seseorang individu ingin berjaya dalam bidang keusahawanan.

“Kami juga turut berkongsi pengalaman sendiri dengan peserta bagi memberi pemahaman khusus untuk membentuk peribadi sebagai seorang usahawan,” katanya
Lebih manis lagi apabila UniMAP turut menghadiahkan 10 naskah buku keusahawanan terbitan UniMAP sebagai tanda penghargaan atas sokongan peserta program tersebut.

“Delegasi UniMAP gembira dengan penerimaan baik oleh pihak UISU yang melalui Rektornya, Prof.  Ir. Dr. Zulkaranain Lubis telah melahirkan penghargaan dengan kedatangan kami yang pertama kali menjejakkan kaki ke universiti ini,” katanya.

Delegasi UniMAP turut disertai Dekan Pusat Pengajian Inovasi Perniagaan dan Teknousahawan (PPIPT), Prof. Madya Dr. Hazry Desa; Ketua Pegawai Operasi (COO) UniMAP Holdings, Dr Mohd Najmuddin Mohd Hassan; dan Timbalan Pengarah Pusat Bahasa Antarabangsa, Shafiq Hizwari.

Berita Terkini

Go to top